Kolejny dzień "pieszczenia" madzi. Regulując luz zaworowy wyszły 2 problemy.
1. Problem
Niestety padnięte są 2 poduszki silnika (przednia i tylna – na grodzi) (silnik 1,5 ZL ).Objawia się to przenoszeniem rezonansu drgań na kierownicę, lewarek zmiany biegów itd. (cewki, przewody, świece wymienione) Przeglądając posty przypuszczam że są zamienniki tzw. wkłady ( w sklepie śpiewają "czysta" za komplet) . Moje więc pytanie jest proste – może ktoś zmieniał same wkłady , jakie są oznaczenia, gdzie je kupić.
2. Problem
Regulację zaworów rozpoczęliśmy, tak jak instrukcja przykazuje od pomiarów luzów przy położonym skrajnie do góry cylindrze 1 i 4 w temperaturze silnika zewnętrznej. Wyniki, niestety, dla 7 zaworów nie były zadowalające ( luzy 0,36 -0,39). Po wyjęciu płytek i ich dokładnym zmierzeniu (grubość praktycznie ta sama 3,21-3,24) uznaliśmy że trzeba zakupić płytki 3,3. W tym momencie pojawił się duży problem ponieważ takich płytek brak!!!! Całe miasto obdzwoniłem , serwisy itd... nie ma!!! Może ktoś wie gdzie kupić takie płytki. Przypominam średnica 27 mm.
Przednia i tylna poduszka silnika, płytki regulacyjne
Strona 1 z 1
Ja na przykład wymieniałem poduszkę koło rozrządu. Mam 1.8 i w tedgumie mieli tylko do diesla. Facet podał mi dokładne wymiary tej do diesla (szerokość walca, średnica otworu i średnica walca)i okazało się, że pasuje. Siedziałem z linijką bo nie miałem nawet miarki i pi razy drzwi zmierzyłem. Warto do nich dzwonić.
- Od: 13 sty 2010, 09:50
- Auto: 323 BJ 1.8 '99 gaz
Podbijam temat. Moj samochod (mazda 323f ba 1996 .r silnik 1.5) jest na regulacji juz od tygodnia. Mam 11 plytek do wymiany, ale mechanik twierdzi ze nawet w ASO nie maja wymaganych grubosci. Skoro srednica plytek to 27 mm, czy nie daloby sie ich dobrac np. od Forda? np. z tej strony.
http://www.allegro.pl/item1014642587_pl ... issan.html
Prosze, nabazgrolcie cos na ten temat.
A moze jakies inne zamienniki? Nie znam sie na tym, a moj mechanik... chyba tez nie lepiej...

Prosze, nabazgrolcie cos na ten temat.
A moze jakies inne zamienniki? Nie znam sie na tym, a moj mechanik... chyba tez nie lepiej...
- Od: 18 mar 2009, 13:59
- Auto: Mazda 323f BA 1.5 (1996)
Strona 1 z 1