I teraz moje pytanie. Czy w baku znajdują się jakieś urządzenia, które mogły się odkręcić ? Jak mam się zabrać za zdjęcie baku i na co uważać przy jego czyszczeniu ? Ile mniej więcej zajmie mi to czasu. Proszę o porady
Stuki w tylnej części auta. Prawdopodobnie BAK ?
Strona 1 z 1
Witam. Od kiedy kupiłem mazde ciągle mi coś stuka z tyłu. Wymieniłem wszystko co mogło być ewentualną przyczyną stuków. Drążki, odboje, osłony ogólnie całe zawieszenie przeszło serię testów. Na trzepakach amory wykazały 90%. W końcu się wkurzyłem i samemu zajrzałem pod auto. Obstukałem, stukała osłona termiczna wydechu, naprawiłem to i stuki nie ustały. Wszedłem jeszcze raz pod auto, okazało się, że coś jest w baku?! Nie wiem jak to jest możliwe, ale naprawdę coś tam lata, jest to głośne stukanie jakby obijały się tam jakieś kamienie albo metalowa część.
I teraz moje pytanie. Czy w baku znajdują się jakieś urządzenia, które mogły się odkręcić ? Jak mam się zabrać za zdjęcie baku i na co uważać przy jego czyszczeniu ? Ile mniej więcej zajmie mi to czasu. Proszę o porady
- Od: 6 gru 2012, 12:20
- Auto: Mazda 323F BJ '01green "turbo klekot"
viewtopic.php?f=312&t=145523
to diesel, filtr jest pod maską.
A zwróciłeś uwagę w którym momencie ci stuka podczas jazdy np. przy wybojach na drodze przy wolnej jeździe, szybkiej itp. Ja mam podobny problem ale tylko przy ulewach lub topnieniu śniegu przy wolnej jeździe i małych wybojach i odgłosy są jakby coś w z tyłu bagażnika się tłukło, a na stacjach diagnostycznych mówią że wszystko ok w zawieszeniu. A jeżeli to faktycznie bak to może jakaś śrubka. Poziom paliwa Ci prawidłowo pokazuje?
- Od: 11 mar 2013, 18:32
- Auto: Mazda 323F BJ, 1.5 (ZL) LPG, 1999
uvekolarz tłukło mi się ciągle, nie ważne jaka prędkość, nie miało znaczenia także czy kamienie, czy nie równy asfalt. Mechanik na trzepakach sprawdzał całe zawieszeni, pokazało 90% ogólnie
Przed chwilą skończyłem zabawę, pod pokrywą pod tylną kanapą było dużo piachu i małych kamyczków ( myślę, że to się to tłukło ). Przy okazji rozebrałem wymieniłem stare śruby od pokryw(pływaka) były strasznie zardzewiałe, teraz są nowe. Odziwo po wyczyszczeniu z piasku i kamieni, stukanie ustało, słychać jedynie szum kół oraz kamienie obijające się o podłogę itp. Jak na razie myślę, że problem rozwiązałem
Jestem zadowolony z efektów, bo już powoli dostawałem szału od tego stukotu. Dzięki tomekura za nakierowanie mnie gdzie mam szukać
chociaż mam diesla, to Twoja pomoc mi się przydała żeby tam zajrzeć. Przynajmniej teraz wiem jak wygląda bak w środku 
Przed chwilą skończyłem zabawę, pod pokrywą pod tylną kanapą było dużo piachu i małych kamyczków ( myślę, że to się to tłukło ). Przy okazji rozebrałem wymieniłem stare śruby od pokryw(pływaka) były strasznie zardzewiałe, teraz są nowe. Odziwo po wyczyszczeniu z piasku i kamieni, stukanie ustało, słychać jedynie szum kół oraz kamienie obijające się o podłogę itp. Jak na razie myślę, że problem rozwiązałem
Jestem zadowolony z efektów, bo już powoli dostawałem szału od tego stukotu. Dzięki tomekura za nakierowanie mnie gdzie mam szukać
Przy okazji rozebrałem wymieniłem stare śruby od pokryw(pływaka) były strasznie zardzewiałe, teraz są nowe.
Ja to jak zobaczyem te sruby u siebie i po próbie odkręcenia pierwszej zwatpilem i nie wymieniam filtra paliwa (w benzyniokach filtr w jest baku). Filtr nigdy nie był i nie będzie wymieniony tym bardziej że teraz benzyna służy mi tylko do odpalenia wehikułu.
- Od: 11 mar 2013, 18:32
- Auto: Mazda 323F BJ, 1.5 (ZL) LPG, 1999
Ja to jak zobaczyem te sruby u siebie i po próbie odkręcenia pierwszej zwatpilem
Ja je odkręcałem obcęgami
witam,też i ja miałem taki sam objaw...coś z tyłu pukało z prawej strony,to puka górne mocowanie amorka,rozwiązanie jest następujace ,trzeba dostać się do górnego mocowania amora,zdjąć obudowę plastikową ,odkęcić dwie nakrętki a potem jedną śrubę amortyzatora tam jest podkładka metalowa i gumowa ...ta guma jest zbyt sprasowana z czasem wieku...należy ja wymienić lub zastosować jakąś dodatkową podkładę z gumy około 3-5 mm 
- Od: 25 sie 2013, 13:50
- Auto: mazda 323F BJ 99 1.5 ZL PB LPG
Strona 1 z 1