Stacyjka – kłopoty z odpaleniem
Chyba niepotrzebnie napisałem, że już jest wszystko OK
. Ostatnio przekręcam kluczyk i nic. Trochę mnie to zaskoczyło bo od prawie roku nie było problemu i nawet nie zauważyłem, ale kontrolki chyba przygasły. Wczoraj drugi raz sytuacja się powtórzyła. Tym razem nie puściłem odruchowo kluczyka, tylko go przytrzymałem i poruszałem w stacyjce i auto odpaliło. Czy dobrze myślę, że oznacza to wymianę tej kostki w stacyjce. Są do tego jakieś zamienniki i jaki jest tego koszt? Jak ktoś wymieniał to proszę o informację.
- Od: 3 gru 2010, 22:05
- Auto: Mazda 323
spróbuj takim domowym sposobem poruszać kierownicą w dół i w górę
serio, mi pomaga, jednemu koledze tak poradziłem, poruszał kierą w pionie i działa. Tak jest problem ze stykami w kostce. Sama oryginalna kostka nówka to koszt ok 350zł, można używki, ale też nie wiadomo w jakim stanie. Ja póki co jak nie mogę odpalić spuszczę kierownicę w dół i mazda od razu odpala, potem znowu ustawiam ją w żądanej pozycji.
jak widać na załączonej aukcji –
http://allegro.pl/kostka-stacyjki-mazda ... 25889.html kostka cholernie droga, jednak można też od 626 szukać, a o tym sam nie wiedziałem
jak widać na załączonej aukcji –

- Od: 22 lip 2011, 16:35
- Auto: mazda 323f bj 2000r 1.5
Dzięki za odpowiedź. Faktycznie cena mnie powaliła.
Obecnie zamiast ruszać kierownicą poruszam w razie konieczności kluczykiem. Może się uspokoi. Swoją drogą zastanawia mnie fakt, że miałem prawie rok spokój. Jak przyszła pora wilgotna i zimna to się coś zaczęło dziać. Może zamiast przepalonych styków w grę wchodzi jakieś zawilgocenie lub niewielkie zmiany wymiarów materiału (ale na to chyba mamy jeszcze za słaby mróz). W każdym razie cena nie zachęca mnie do szybkich decyzji i chyba będę obserwował problem
.
Obecnie zamiast ruszać kierownicą poruszam w razie konieczności kluczykiem. Może się uspokoi. Swoją drogą zastanawia mnie fakt, że miałem prawie rok spokój. Jak przyszła pora wilgotna i zimna to się coś zaczęło dziać. Może zamiast przepalonych styków w grę wchodzi jakieś zawilgocenie lub niewielkie zmiany wymiarów materiału (ale na to chyba mamy jeszcze za słaby mróz). W każdym razie cena nie zachęca mnie do szybkich decyzji i chyba będę obserwował problem
przez wakacje miałem spokój, przyszły chłodniejsze poranki i sprawa wyszła, na początku od razu wymieniłem rozrusznik na regenerowany, jednak problem dalej był. Zacząłem majstrować przy kostce, "popsikałem" preparatem do styków i dalej nic. ruszanie kluczykiem pomaga, jednak u mnie najlepszym lekarstwem jest zmiana położenia kierownicy i już odpala 
Wracam do tego samego problemu bo ciągle nic w tej kwestii nie zrobiłem. Problem się pojawia i znika w zależności od pory roku :–). Ostatnio poruszanie kluczykiem nie zaskakuje, muszę puścić kluczyk i przekręcić ponownie. Zazwyczaj maksymalnie za 3 razem zaskakuje bez problemu. Zaznaczam, że pojawia się to sporadycznie, nie liczyłem dokładnie, ale powiedzmy, że raz na kilka/kilkanaście odpaleń.
Chodzi mi o jedną rzecz. Po przekręceniu kluczyka nie słychać kręcenia rozrusznika, kontrolki nie przygasają, ale przygasa wyświetlacz po prawej od zegarka. Czy ktoś bardziej obcykany w tej kwestii może wyrazić opinię czy to jest jakaś podpowiedź. Nie wiem po prostu czy to stacyjka czy rozrusznik ciągle.
Chodzi mi o jedną rzecz. Po przekręceniu kluczyka nie słychać kręcenia rozrusznika, kontrolki nie przygasają, ale przygasa wyświetlacz po prawej od zegarka. Czy ktoś bardziej obcykany w tej kwestii może wyrazić opinię czy to jest jakaś podpowiedź. Nie wiem po prostu czy to stacyjka czy rozrusznik ciągle.
Panowie temat opanowany. Zakupiłem kostkę do 626 GW, bo pisało że do bj też będzie. Jednak moja kostka w bj z 2000r.(przed liftem) ma wpinane 2 wtyczki. A ta którą kupiłem miała wpinaną jedną wtyczkę. Zamieniłem zawartość kostek. Miedziane styki na mojej starej były faktycznie wypalone. Założyłem i kręci jak ta lala. A jak już kiedyś w podobnym temacie pisałem, w listopadzie wymieniłem rozrusznik, bo sądziłem że po jego stronie leży przyczyna, a tu okazała się kostka. Przed wymianą wypnijcie starą kostkę i sprawdźcie ile jest wtyczek.
Ze mnie taki sam laik
walcząc z ustrojstwem posiłkowałem się tym co nad i pod zdjęciem w linku viewtopic.php?f=125&t=60710&p=2165037&hilit=kostka+stacyjki#p2165037
i dałem radę.
i dałem radę.
kupiłem na tej aukcji –
http://allegro.pl/kostka-stacyjki-mazda ... 56902.html
zasugerowałem się tym że ponoc 626 pasuje do 323f bj. Jednak to musi byc 626 przed liftem. Ta kupiona jest na jedną wtyczkę, a w mojej są dwie, zamieniłem czarne fragmenty obudowy i wszystko gra i buczy.

zasugerowałem się tym że ponoc 626 pasuje do 323f bj. Jednak to musi byc 626 przed liftem. Ta kupiona jest na jedną wtyczkę, a w mojej są dwie, zamieniłem czarne fragmenty obudowy i wszystko gra i buczy.