głosna dmuchawa

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez copyfield » 28 kwi 2010, 07:37

Po właczeniu nadmuchy od 1 i dalej słychać stosunkowo głośną jej pracę. Póxniej się trochę uspokaja. TO jest Prawidłowe?????
Nie wiem czy cosik posmarować?? Funkcjonuje OK, ale mam wrażenie ciężkiego rozruchu przy klimie wiadomo obroty silnika trochę spadają, ale mi chodzi o odgłos, chyba że ten typ tak ma.
Nie wiem czy grzebać czy dać sobie spokój skoro działa
w innych wozach nic przy niej nie robiłem <co?>
copyfield

Postprzez magister82 » 28 kwi 2010, 10:00

NIe wiem u mnie na 1 prawie jej nie słychać głośna prace odczuwam dopiero na 3
Forumowicz

Od: 20 mar 2010, 10:54
Auto: 323F 98 1.5

Postprzez copyfield » 28 kwi 2010, 10:21

magister82 napisał(a):NIe wiem u mnie na 1 prawie jej nie słychać głośna prace odczuwam dopiero na 3

Rozumiem, mi nie chodzi o szum nadmuchu. Tylko o pracę tego ustrojstwa pod maską ( a była otwarta). Może to był fakt, że ustawiona była 1 a silnik zimny. Potem jak się silnik rozgrzał to się niby uspokoiła albo diselek zagłuszył.
Nie chce dopuścić żeby to się zatarło bo kontrolki do tego to nie ma a w licznych instrakcjach na stronach netu nic nie znalazłem
copyfield

Postprzez Rafko » 30 kwi 2010, 09:17

Ale co rozumiesz pod pojęciem głośno chodzi?
Czy przy rozruchu terkocze, stuka, czy po prostu głośno szumi?
Czy od momentu uruchomienia dmuchawy do momentu jej wyciszenia upływa ten sam okres czasu?
Czy czas ten zmienia się w zależności od temperatury nadmuchiwanego powietrza?
Czy zmiana prędkości wentylatora "usuwa" usterkę?
Czy dmucha od razu, czy powoli wkręca się na obroty?
Podejrzewam, że łożysko wentylatora się przytarło i wentylator ciężej chodzi (Wymiana, no chyba że wentyl jest rozbieralny i da się łożysko przeczyścić, ale tego nie wiem)
Druga możliwość – wentyl jest zabrudzony i "mimośroduje" (kurde, ale mi słówko wyszło – ale chyba wiadomo o co chodzi) – stad większy hałas.(czyszczenie – trzeba się pogimnastykować i pogrzebać.)

U mnie na 1 słychać tylko szum silnika :–). Dopiero od dwójki zaczyna być słyszalny szum powietrza w kanałach wylotowych. Przy 3 mam tornado, a przy 4 wyrywa mi "choinkę" spod lusterka.
W renówce (auto małżonki- żeby nie było niedomówień) od wizyty w serwisie i czyszczeniu klimy wentylator mi cicho terkotał i mocno szumiało. Pojechałem z reklamacją i okazało się że do zamkniętej skrzynki "cudownym sposobem" wpadł liść. Turbulencje wokół liścia były przyczyną głośniejszej pracy, a terkot wynikał z usadowienia liścia przy wentylatorze.
Początkujący

Od: 11 gru 2009, 08:33
Auto: 323F BJ 1.6/98 LIFT 2003.

Postprzez Mako » 30 kwi 2010, 10:07

Glosniejsza praca wentylatora to nic innego jak zasyfienie jego wnetrza, kolega don2x44 zrobil fotorelacja z operacji czyszczenia, co prawda w modelu BA ale nie ma chyba wiekszych roznic w budowie miedzy BA a BJ.
Demontaz wirnika dmuchawy
Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem. Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać.

Nic tak nie drażni kobiety jak....................................wszystko
Forumowicz

Od: 31 paź 2007, 22:54
Auto: Sirion 1.3 s
Fiat Panda 1.1

Postprzez copyfield » 30 kwi 2010, 11:24

Mako napisał(a):Glosniejsza praca wentylatora to nic innego jak zasyfienie jego wnetrza, kolega don2x44 zrobil fotorelacja z operacji czyszczenia, co prawda w modelu BA ale nie ma chyba wiekszych roznic w budowie miedzy BA a BJ.
Demontaz wirnika dmuchawy

Faktycznie nie było tam najczyściej.
Chodzi sprawniej ale hałasik jest w momencie włączenia klimy to dobiega od dołu czyli sprężarki lub paska. Ja zawsze kontrolowałem cały układ jak Bóg przykazalł raz w roku. Poprzedni własciciel był 2 lata temu na przeglądzie w ASO i powiedzieli OK. Być może jest to normalny ubytek śodka chłodzącego (tak się pocieszam) albo faktycznie wentylatorek wymaga przesmarowania bo dźwięk jest za bardzo metaliczny póxniej to wycisza się ale dzięki za sugestie wiem gdzie szukać
copyfield