Problemy z czujnikiem spalania stukowego

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez Bakss » 16 lip 2009, 21:09

Witam

Jakiś czas temu pisałem tu na forum i do forumowiczów nt. kontrolki check engine, (serdeczne dzięki dla NBR'a ,że chciało mu się podesłać żarówkę której nigdzie nie mogłem dostać) byłem kilka tygodni temu na kompa – wywaliło czujnik spalania stukowego brak sygnału, czyli po prostu jest uwalony. Kontrolka się świeciła i świeciła, ok. sekundę po odpaleniu silnika się zaświecała, nigdy nie gasła, jeździłem z nią parę miesięcy bo nie miałem kasy na czujnik. Po skasowaniu kompa pojawiała się po 500 m jazdy. Dzisiaj chciałem wjechać do garażu, miałem kijowe buty no i tak jakoś zapaliłem silnik i trochę przytrzymałem gaz, obroty po zapłonie skoczyły do 3k opadły wjechałem sobie i patrze i tak jakoś dziwnie wyglądają te zegary – czegoś mi tu brakuje. Kontrolka zgasła. Nie mogłem w to uwierzyć, zgasiłem silnik zapaliłem ponownie, przejechałem się parę km i nie zapaliła się. Co o tym myśleć? Słyszałem ,że jest ten czujnik gdzieś w bloku, możliwe ,że był tam na nim jakiś syf czy nagar i przy tym starcie się przemieścił czy coś? Z kontrolką walczył też Gerz50, identyczna sprawa, i jemu dalej świeci.
Forumowicz

Od: 27 maja 2008, 22:23
Auto: BJ ZM '03

Postprzez knyklu » 16 lip 2009, 21:14

Z tego co sie orientuje, to ten czujnik (w sensie styki0 "lubia" sie zabrudzić.
Znajomy z BJ 02 miał tez info, ze brak sygnalu z czujnika. Postanowił cos tam poczyścić i wszystko wróciło do normy.
Forumowicz

Od: 16 sie 2007, 14:23
Auto: BJ ZL

Postprzez Bakss » 16 lip 2009, 21:26

Poczyścić? Z nieba mi spadłeś :D mógłbyś spytać kolegi w którym miejscu idą przewody do tego czujnika lub gdzie on się znajduje? byłbym wdzięczny.
"Szóstka jest beznadziejna. Już na pierwszy rzut oka widać, że tak naprawdę to niewiele ją od poprzednika różni… który z kolei niewiele się różnił od poprzednika. I tym sposobem od kilkudziesięciu lat pół Europy wzdycha do lekko modernizowanego garbusa..."
Święta prawda
Forumowicz

Od: 27 maja 2008, 22:23
Auto: BJ ZM '03

Postprzez knyklu » 16 lip 2009, 23:12

Bakss napisał(a):Poczyścić? Z nieba mi spadłeś :D mógłbyś spytać kolegi w którym miejscu idą przewody do tego czujnika lub gdzie on się znajduje? byłbym wdzięczny.

Jasne, potrwa to ze dwa dni, ale spytam.
Forumowicz

Od: 16 sie 2007, 14:23
Auto: BJ ZL