Skacząca temperatura, problem z odpaleniem auta...

Postprzez Szymonaki » 30 sie 2009, 14:54

Wstałem rano, odpaliłem diabła i jade, dzień jak codzień...jednak auto zaczęło grzać się bardzo powoli po ok 5km, wskazówka temperatury ledwo drgnęła, nagle w przeciągu może 40 sekund z poniżej 0 podniosła się na 90 stopni...po kolejnych 2 km podniosła się na ok 3/4 skali po czym po chwili znów spadła na 90.
Po kolejnych 3 km auto zaczęło szarpać jakby się kończył gaz i w końcu zgasło (gaz oczywiście jest), odpalenie zajęło mi kilka dobrych minut kręcenia rozrusznikiem i pulsowania pedałem gazu w końcu się udało.

Zajrzałem pod maske i wąż odprowadzający wode od korka do chłodnicy był twardy jakby miał erekcje, tak jak by nie oddawał wody do chłodnicy, natomiast po tym jak auto postało 30 minut wyłączone wąż znów jest normalny po prosty pusty...dodatkowo wymieniałem ostatnio pasek od wspomagania i pompy wody bo mi się zerwał...nie wiem może to ma jakieś znaczenie....

Co to może być? pomóżcie :)
Początkujący

Od: 19 maja 2008, 14:17

Postprzez Rafał_ » 30 sie 2009, 16:17

Szymonaki napisał(a):Co to może być? pomóżcie

Sprawdź termostat. Jak się rozwalił to nie otwiera dużego obiegu chłodzenia. Przyczyną może być też niesprawna pompa wody, jest kilka takich tematów na forum, wystarczy poszukać :) .
Kaizen Sushi Racing Team Polub nasz FP :)
jarek.ZE
Klubowicz
CUP 2014 miejsce 3
CUP 2013 miejsce 2

Od: 25 lis 2008, 01:19
Auto: Mazda MX-5 NA B6 '93
Była:
Mazda3 BM PE 120KM '14
Rajdowe Clio F7P '91
Mazda mx-3 EC KLZE '91
Subaru Impreza WRX MY05
Mazda6 GG AJ '04