Kłopoty z silnikiem – czy na pewno do remontu?
okazało się, że pierścienie nie były wymieniane, bo podobno są w bardzo dobrym stanie,
jak zmierzyc cylindry i tłoki i jaki jest tego koszt, wydałam juz 2200 zl, a efektu nadal nie ma, już powoli tracę nadzieję.
jak zmierzyc cylindry i tłoki i jaki jest tego koszt, wydałam juz 2200 zl, a efektu nadal nie ma, już powoli tracę nadzieję.
- Od: 1 gru 2005, 13:23
- Auto: mazda mx-3
spotkalam sie za zdaniem, że to, że robi zasłonę dymną to może być zły moment zapłonu, co o tym sądzicie?
Ula Gumulak napisał(a):spotkalam sie za zdaniem, że to, że robi zasłonę dymną to może być zły moment zapłonu, co o tym sądzicie?
Polecam zmienić mechanika. Po drugie na jaki kolor autko dymi.Jak na niebiesko to pierścionki do wymiany, jak na czarno to chyba coś z dawką paliwa jest nie tak, ale moge się mylić.Wymiarów pierścionków i tłoków nie znam.
Była 323f bg
- Od: 27 gru 2005, 23:18
- Auto: Audi 80 B4 Avant 1,9 Tdi
to moze nie odchodźmy od tematu, bo interesują mnie konkraet Kraków-Pradnik Biały u Szymańskiego
jak na moje oko, to dymi na bialo
No to teraz jest oczywiscte ze musi pompowac sporo oleju – głowica jest doszczelniona a dół puszcza......stare przysłowie mechanika,jak robisz gorę zrob i doł silnikaUla Gumulak napisał(a):okazało się, że pierścienie nie były wymieniane,

Cysiek napisał(a):Polecam zmienić mechanika
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
czyli co mam zmienić pierścienie? dla mnie to też było dużym zaskoczeniem, bo nie wiem w takim razie dlaczego kosztowało to tak dużo. Mechanik twierdzi, że nie zmieniał pierścieni bo są w dobrym stanie i dobrze trzymają, a nowe mogłyby się nie przyjąć.
Ula Gumulak napisał(a):czyli co mam zmienić pierścienie? dla mnie to też było dużym zaskoczeniem, bo nie wiem w takim razie dlaczego kosztowało to tak dużo. Mechanik twierdzi, że nie zmieniał pierścieni bo są w dobrym stanie i dobrze trzymają, a nowe mogłyby się nie przyjąć.
hmmm o ile dobrze zrozumiałem(nie chciało mi się czytać całości od początku) mechanik najpierw skasował cię za wymianę pierścieni
po jakimś czasie oświadczył że pierścieni nie wymienił bo dobrze trzymają (a jak to stwierdził?? mierząc pewnie ciśnienie sprężania które w mazdach jest zazwyczaj ok bo padają tylko pierścienie olejowe kompresyjne odpowiadające za ciśnienie sprężania są ok).
Widziałaś wyciągnięte tłoki z pierścieniami?? podejrzewam że nie.
moja rada jest taka:
Jaksa napisał(a):Cysiek napisał:
Polecam zmienić mechanika
zeby
bo to naciągacz i oszust.
druga rada zmienić pierścienie na nowe z firmy RIKEN dostępne w sieci hipola, i patrzec mechanikowi na ręce tzn kontorlować go codziennie przy robocie niech ci pokaże że wyciągnoł tłoki i odda ci stare pierścienie w opakowaniu po nowych.
ach ci polscy fachowcy

- Od: 20 lip 2005, 16:56
- Auto: Focus I TDCi
nie chcę się przenosić do innego mechanika, bo skasuje mnie jeszcze raz za rozbieranie silnika, czyli wymienić przede wszystkim pierścienie olejowe? Gdzie mogę dostać te dobre pierścienie RIK? Jestem z Krakowa.
www.hipol.pl zadzwoń do nich powiedzą ci gdzie jest najbliższy sklep z którym współpracują. Albo prześlą ci jak zamówisz u nich.
- Od: 20 lip 2005, 16:56
- Auto: Focus I TDCi
chciałam kupić silnik do MX3 1,6 16V, może macie coś niedrogiego z gwarancją przynajmniej na rozruch??
czy mechanik jest w stanie sprawdzić okiem, że pierścienie są ok, bo mój twierdzi, że one są w stanie idealnym, prawie jak nowe i nie ma siły, żeby one przepuszczały olej. Nie chcę ładować się w wymianę pierścieni bo to spory koszt, a ja już utopiłam sporo kasy. Czy wymiana pierścieni jest konieczna, skoro mechanik twierdzi, że są idealne?
Jak są idealne to czemu są takie jajaUla Gumulak napisał(a):Czy wymiana pierścieni jest konieczna, skoro mechanik twierdzi, że są idealne
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
nie wiem, ale mechanik twierdzi, że wymiana pierścieni nic nie da a wtopię tylko pieniądze, oglądało go już kilkunastu mechaników, silnik był rozbierany 2 razy, po prostu wszystkm opadają ręce jak go widzą, bo wszystko powinno ok, a nie jest!
No to laweta i do WarszawyUla Gumulak napisał(a):po prostu wszystkm opadają ręce

mnie wcale nie jest do śmiechu 
Chyba zle to odebrałaś .....Ula Gumulak napisał(a):mnie wcale nie jest do śmiechu