problem z temperaturą- mx3 1.6
Strona 1 z 1
Witm mam następujacy problem jakieś 2 tyg temu strzelił mi jeden z węży chłodnicy i autko sie zagotowało para z pod maski itd. Ok wymieniłam. A dziś autko znowu sie zagrzało tak że wskazówka temperatury była na czerwonym polu ale nie dymiło, okazało się ze jakiś warjat czyli ja nie dokręcił korka od chłodnicy i płyn pitnoł dolałam płynu dokreciłam pożadnie korek itd. teraz pytania wskaźnik temperaturu stoi w tym miejscu
http://www.garnek.pl/pejdzer
tylko że wentylator po osiągnięciu temperatury około połowy sie załącza i chodzi do puki nie wyłacze silnika a temperatura nie spada, jest w jednym miejscu. czy normalne jest ze autko nagrzewa się po około 5 minutach, czy temperatura na wskaźniku jest ok, i czy wentylator przy takiej zimie powinien chodzić cały czas po zagrzaniu silnika?
http://www.garnek.pl/pejdzer
tylko że wentylator po osiągnięciu temperatury około połowy sie załącza i chodzi do puki nie wyłacze silnika a temperatura nie spada, jest w jednym miejscu. czy normalne jest ze autko nagrzewa się po około 5 minutach, czy temperatura na wskaźniku jest ok, i czy wentylator przy takiej zimie powinien chodzić cały czas po zagrzaniu silnika?
- Od: 7 paź 2008, 12:31
- Auto: mazda mx3 silnik 1,6
A znaj moje dobre serce
Temperaturę masz ok. wskazówka kilka mm nad połową.
Powietrzem w układzie prawdopodobnie oszukujesz czujnik temperatury który włącza wiatrak. Nie. Nie powinien chodzić non stop.
Odpowietrz dokładnie układ, link http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?p=94966#94966
Poczytaj post Gofnet-a. Co prawda jest o wymianie termostatu, ale odpowietrzenie układu jest opisane perfekcyjnie
Pozdrawiam
Temperaturę masz ok. wskazówka kilka mm nad połową.
Powietrzem w układzie prawdopodobnie oszukujesz czujnik temperatury który włącza wiatrak. Nie. Nie powinien chodzić non stop.
Odpowietrz dokładnie układ, link http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?p=94966#94966
Poczytaj post Gofnet-a. Co prawda jest o wymianie termostatu, ale odpowietrzenie układu jest opisane perfekcyjnie
Pozdrawiam

Która następna? :)
- Od: 17 cze 2008, 23:48
- Auto: 323 BG 1.6 16V
&
626 GV 2.2i 12V
no i zrobiłam tak jak mówiliscie faktycznie dolałam płynu na odpalonym silniku ale wentylator nadal chodzi po osiagnieciu temp. koło połowy załacza sie i chodzi cały czas stałam przy nimjakies 10 min i sie nie wyłaczył. co teraz?
Trzeba było poczekać 11 minut to by się pewnie wyłączył
Złośliwość rzeczy martwych...
Ja bym się nie przejmował i jeździł. Na postoju nie masz chłodzenia powietrzem i może stąd lata cały czas wiatrak. Być może strzelił Ci przekaźnik lub siedzi jakiś złośliwy pęcherzyk powietrza. To tylko można sprawdzić po przejażdżce.
Pozdrawiam
Ja bym się nie przejmował i jeździł. Na postoju nie masz chłodzenia powietrzem i może stąd lata cały czas wiatrak. Być może strzelił Ci przekaźnik lub siedzi jakiś złośliwy pęcherzyk powietrza. To tylko można sprawdzić po przejażdżce.
Pozdrawiam

&
626 GV 2.2i 12V
Witam serdecznie,
Po pierwsze nie piszemy posta pod postem, po drugie proszę o zmianę tematu...
Po trzecie na pewno było o tym na forum nie raz.
A po 4- odpowietrz dobrze układ, albo zleć to mechanikowi
Po pierwsze nie piszemy posta pod postem, po drugie proszę o zmianę tematu...
Po trzecie na pewno było o tym na forum nie raz.
A po 4- odpowietrz dobrze układ, albo zleć to mechanikowi
-
Ania_TM
pejdzer napisał(a): teraz zeszlam raz jeszcze do auta i teraz wentylator wogóle sie nie załancza szlag by to trafił...temp jak na zdjeciu a wentylatoir stoi
Wychodzi na to że masz wszystko w porządku. Wentylator włącza się żeby schłodzić ciecz chłodzącą i żeby nie dopuścić do przegrzania silnika. Wyłącza się kiedy czujnik uzna że temperatura płynu chłodzącego jest ok. Musi się wszystko trochę przemieszać żeby went się włączył bądź wyłączył.
Amen
I przestań przy tym już grzebać bo za chwilę coś przedobrzysz...
Pozdrawiam

&
626 GV 2.2i 12V
no i tu caly pies pogrzebany już mowie co sie stało z wentylatorem ale najpierw zapytam co to za czujnik i ile kosztuje i czy sama go wymienie

to się już dawno urwało i tak na prawde to jakos mi to nie przeszkadzało tylko dzis tak z głupka dotknęłam tym do jakiejś części meyalowej i o dziwo wiatrak zacza chodzic. czy to jest czujnik sterujacy tylko wiatrakiem czy moze czymś jeszcze?
to się już dawno urwało i tak na prawde to jakos mi to nie przeszkadzało tylko dzis tak z głupka dotknęłam tym do jakiejś części meyalowej i o dziwo wiatrak zacza chodzic. czy to jest czujnik sterujacy tylko wiatrakiem czy moze czymś jeszcze?
http://www.garnek.pl/pejdzer to jest link
Tu już muszą się wypowiedzieć się inni. Nie za bardzo mam do czynienia z silnikami w mx
i dlatego podałem Ci tylko dokładną instrukcję odpowietrzenia układu. Tak na marginesie – mi to wygląda na zwykły czujnik bimetaliczny. Jeśli się nie mylę to taki można kupić za parę złotych.

&
626 GV 2.2i 12V
czujnik wentylatora, bez problemu sama wymienisz.
- Od: 26 lis 2010, 12:58
Strona 1 z 1