Wolne obroty , dziwny objaw (mx-3 1,6 DOHC)
Strona 1 z 1
Witam. Mam pytanie do posiadaczy MX-3 1,6 . Czy to normalne że obroty nie spadają do 750 podczas jazdy? Normalnie gdy samochód stoi i jest już rozgrzany to obroty na biegu jałowym są prawidłowe ok 750 / min . Natomiast w trakcie jazdy gdy wcisnę sprzęgło lub gdy po prostu nie dodaje gazu to obroty zawsze utrzymują się na poziomie 1200 / min . Gdy stanę na skrzyżowaniu to po 2 sekundach obroty spadają do 750 / min . Gdy wkręcę silnik na obroty na postoju a następnie zdejmę nagę z pedału gazu to obroty od razu spadną na 750 / min. Czy to prawidłowe? Czy mam się przejmować ?
- Od: 30 lis 2008, 11:00
u mnie tez w czasie jazdy obroty trzymaja sie ok 1200.jak stane to spadaja.mysle ze tak powinno byc gdyz zapobiega to naglemu zgasnieciu przy zmianie obciazenia silnika,np skret kierownica.
MX3 – Rest In Pieces 05.03.2012
Podczas deszczu, gdy wiatr wieje
slychac Mazde jak rdzewieje.
normalne zachowanie.
pozdr
pozdr
WOZI
Oczywisie mam to samo co klega, ale czy normlne jest to ze przy rozgrzanym silniku wrzucam na luz i obroty czasem spadaja do 500 a nawet potrafi zgasnac. Gdyh stoje np w korku to mam caly czas 1500obr gdy zaciagne reczny i wrzuce 1 zeby obroty spadly do 750 to chodzi wlasnie na tych obrotach. Dodajac gazu znow wchodzi na 1500 i stoi. Czym to jest spowodowane? Czujnik temp silnika wysiadl? CPU nic nie wykazal co do tego bledu?
^Bomba Tromba Elegancja Francja ;]^
- Od: 29 lis 2009, 22:39
- Auto: Mx3 1,8 *V6 * 24V * STAG300+ * '94
moja nie gasnie ale tez potrafia sie obroty zawiesic.po obciazeniu silnika(czyli tak jak mowisz,reczny i jedynka)spadaja do normalnych i sie utrzymuja.czasem od razu spadaja czasem sie wieszaja.chyba trzeba wyczyscic przepustnice i silnik krokowy.nie wiem.dla mnie jest za zimno na grzebanie 
MX3 – Rest In Pieces 05.03.2012
Podepnę się do tematu czy to pewnie, że obroty maja być w tych dwóch położeniach?? Jest gdzieś w instrukcji to opisane?? Ja mam to samo tylko myślałem i go ustawiłem na mniej, że podczas jazdy jest na 950 ale podczas postoju to spada na 550... teraz muszę to odkręcać..
- Od: 24 paź 2009, 14:01
Strona 1 z 1