Stuki podczas hamowania
1, 2
Czasami przy hamowaniiu słysze dziwne dzwięki tak jak by coś podobnego do stukania przegłóbów lub skakaniu zacisków czy co.
Nie wiem co jest przyczyno czy zaciski czy przegłóby(ale raczej przegłoby nie).
Nie wiem co jest przyczyno czy zaciski czy przegłóby(ale raczej przegłoby nie).
- Od: 18 maja 2004, 13:14
- Auto: Biała Mazda Protege 1.8 16V-DX SOHC 93' 103KM
klocki jeszce raczej mam bo niedawno zmieniałem i samochód normalnie chamuje, ale może te drucik albo niedokręcone zaciski
A tarcze proste?Jano napisał(a):Nie wiem co jest przyczyno czy zaciski czy przegłóby
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Tak zmieniałem na nowe jakieś 8k km, a na przeglądzie jak byłem to nic nie pokazało żeby tarcze były złe, jutro sprawdze śruby moze to one. W sumie ostatnio zobaczyłem że jedno świece miałem nie dokręcomno wiec w takim razie wszysko jest możliwe
A może tradycyjnie cylinderki stoją na tulejach. Mi tak dawało, jak sie zapiekły, ale to raczej trzaski były niż stuki
Na 100% stoją jak to bywa w BG/BA ( bardzo się zdziwię jak jest ok )Waluś napisał(a):A może tradycyjnie cylinderki stoją na tulejach.
Diagnosta nie wie jak tarcza wyglądaJano napisał(a):Tak zmieniałem na nowe jakieś 8k km, a na przeglądzie jak byłem to nic nie pokazało żeby tarcze były złe,

Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Jaksa napisał(a):Na 100% stoją jak to bywa w BG/BA ( bardzo się zdziwię jak jest ok )
No ba, a to tylko w tych tak bywa, u mnie jak zapiekło sie z przodu to zrobiłe, a tydzień potem to zamo z tyłu
To już złośliwość była

Spawdze,sprawdze ale nie miałem dzisaj czasu wiec jutro pujde sprawdze czy koła dokrecone są dobrze, a jesli sa dokręcone to mówice że cylinderki stoją na tulejach albo źle dokręcone zaciski.
Odkręć go, zdejmij i popatrz czy chodzi bez większego oporu tuleja, hmm ta którą przykręcasz do obudowy
jakoś tak hihi i czy luźno chodzi na tym swożniu na którym siedzi cylinderek.
Jeśli nie to wyczyść, tylejke możesz drobniutkim papierem ściernym, ale drobniutkim (np 1000) i smar miedziowy i wszystko, ach sprawdź w jakim stanie masz gumy na tych tulejach, jak porwane to wymianka, bo ci sie zapiecze za miesiąc znowu
Jeśli nie to wyczyść, tylejke możesz drobniutkim papierem ściernym, ale drobniutkim (np 1000) i smar miedziowy i wszystko, ach sprawdź w jakim stanie masz gumy na tych tulejach, jak porwane to wymianka, bo ci sie zapiecze za miesiąc znowu

Ostatnio edytowano 10 lut 2005, 15:21 przez Waluś, łącznie edytowano 1 raz
Jak ci hamulce trzymają to na pewno, nawet nie małe 

Waluś napisał(a):zdejm
Nie to że sie czepiam ale aż nie wiadomo jak przeczytać
Co do tulejek to ja mam już ich dość!!!!!!!!!!!!Umnie staja zaraz po założeniu K...A MAĆ.Ale nie musisz zdejmować zacisków,jak ruszysz nim nawet jak jest przykręcony to ok jak nie to lipa..........
- Od: 18 kwi 2004, 13:00
Dzisaj załważyłem że dalej słychać pykanie, jak bede mial chwile czsu do podjade do mechanika i obejrze co sie dzieje. Bo albo coś jest nie dokrecone albo coś zapiekło.
I co sie okazało tuleje stoją bo dostał sie piach kuż no i troche zapiekło, próbowałem to sam zrobić ale nie dało rady podjade do mechanika i niech oni sie siłuja a mnie to wyniesie od 10zł do 20 zł.
1, 2