Witam,
w mojej mazdzie slizga sie sprzeglo. Troche poczytalem i widze, ze czasami przyczyna moze byc zaolejona tarcza. Jak to sprawdzic bez rozbierania sprzegla ? Troche mi cieknie z pokrywy zaworow. Czy to moze byc przyczyna ?
Jesli kupie nowe sprzeglo to chcialbym aby ono dlugo wytrzymalo wiec jakie uszczelki i inne rzeczy wymienic przy wymianie sprzegla aby miec pewnosc, ze tarcza nie zostanie zaolejona ?
Czy musze kupowac od razu kupowac kompletne sprzeglo czy wystarczy np. sama tarcza ?
pozdrawiam
Ślizgające sie sprzęgło Mazda 1.8 16V BG '92
Strona 1 z 1
Zaolejenie sprzegla nie nastapi napewno przez uszkodzona uszczelke pokrywy zaworow. Ewentualnie mogl puscic uszczelniacz na wale korbowym od strony wlasnie sprzegla, ale to widac dopiero po wyciagnieciu skrzyni. Mozesz zmienic sama tarcze, ale gdy auto ma znaczny przebieg to lepiej oplaca sie zmienic cale sprzeglo, gdyz docisk i lozysko tez sie moga niedlugo poddac. A tarcza moze sie slizgac poprostu przez zuzycie, a niekoniecznie zaolejenie.
- Od: 22 lis 2009, 12:30
- Auto: Mazda 323 1.6 GLX sedan '89
-
Ania_TM
Auto bylo kupione niedawno a z dokumentow jakie przekazal mi ostatni wlasciciel wynika, ze cale sprzeglo bylo wymieniane ok 5 lat temu.
Gdy juz wyciagne sprzeglo to, w ktore miejsca patrzec aby zobaczyc ewentualne zepsucie uszczelniacza na wale ?
Czy zepsute uszczelniacze polosi moga rowniez powodowac zaolejenie sprzegla ?
Dzieki za linki – napewno sie przydadza
PS czy przyczyna moze byc zapowietrzone sprzeglo ? Jesli tak to jak je najlatwiej odpowietrzyc ?
Gdy juz wyciagne sprzeglo to, w ktore miejsca patrzec aby zobaczyc ewentualne zepsucie uszczelniacza na wale ?
Czy zepsute uszczelniacze polosi moga rowniez powodowac zaolejenie sprzegla ?
Dzieki za linki – napewno sie przydadza
PS czy przyczyna moze byc zapowietrzone sprzeglo ? Jesli tak to jak je najlatwiej odpowietrzyc ?
tyla napisał(a):PS czy przyczyna moze byc zapowietrzone sprzeglo ? Jesli tak to jak je najlatwiej odpowietrzyc ?
sprzęgło odpowietrza się w ten sam sposób co hamulce, a odpowietrznik znajduje się w dolnej części skrzyni po prawej stronie stojąc przodem do samochodu
- Od: 17 wrz 2006, 17:02
- Auto: 323F BG
żadko kiedy pada uszczelniacz na wale bo jest on naprawde solidny zmieniałem sporo skrzyń w maździe nie spotkałem się jeszcze nigdy żeby lał... piszesz że sprzegło ma 5 lat i jest od kobiety.. hmm wdł mnie wystarczy tyle żeby stwierdzić że tarcza powiedziała 
- Od: 7 wrz 2007, 12:51
- Auto: mx-3 1.6 107KM 98r
Kupilem uzywane sprzeglo(tarcza, docisk i lozysko). Problem jest taki, ze sprzedawca powiedzial ze nie wie czy jest ono sprawne. Mam je juz w domu. Jak moge sprawdzic czy jest sprawne ? Nie chce oddawac niesprawnego sprzegla bo mechanik mi je zamonstuje, kase skasuje a auto dalej bedzie zle jezdzilo. Jak samemu moge sprawdzic te wszystkie elementy ?
Prosze o szybka odpowiedz bo jutro oddaje auto.
Pozdrawiam
Prosze o szybka odpowiedz bo jutro oddaje auto.
Pozdrawiam
Strona 1 z 1