luz na kole

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez marktds » 4 paź 2009, 13:27

w mojej madzi mam jakby to powiedzieć luz na lewym przednim kole, dziwna sprawa podejrzewam łożysko , choć ono nie buczy i nie szumi, gdy ruszam kołem to widać że koło zarem z tarczą hamulcową się rusza i obija o klocki , nieraz przy skrecie w prawo slychać że tarcza trze o klocki , i te koło napierd.... na nierównościach , czy to napewno łożysko???? może ktoś je wymieniał i da małą instrukcję co i jak, sworzeń wachacza jest ok.
Forumowicz

Od: 3 lis 2008, 19:31
Auto: 323f BG 1.6 16V 1992r

Postprzez bikus » 4 paź 2009, 16:49

podjedz na poczatek na stacje kontroli pojazdow, i niech Ci sprawdza gdzie masz luz... moze to byc wahacz, moze byc lozysko, moze byc koncowka drazka, albo zwrotnica ma gdzies luz.... najlepiej podjedz i neich sprawdza... mnie ostatnio taki maly przeglad zawieszenie kosztowal na stacji kontroli pojazdow 20zl wiec nie majatek a na szarpakach wyjdzie co lata :)

jak lozysko do wymiany to nei straszna sprawa.. trzeba zdjac kolo i tarcze, dotrzec do zwrotnicy i wybic lozysko i wbic nowe :) z tego co wiem to w BG mniej wiecej tak to wyglada...
www.poturbowani.pl – tuning, części – ZAPRASZAM!!!
moja Mazda – viewtopic.php?f=312&t=137583
Forumowicz

Od: 24 sty 2008, 15:28
Auto: Mazda 323F BJ Sportive 02'

Postprzez marktds » 4 paź 2009, 16:53

no jestem prawie pewny że to łożysko, tylko interesuje mnie proces wymiany , tam jest taka nakrętka pod klucz bodajrze 32, no i odbezpieczyłem zabezpieczenie i ni hu.. nie mogłem odkręcić tej nakrętki , klucz się pogiął , i tak sobie myśle że może to śię w prawo odkręca ???
Forumowicz

Od: 3 lis 2008, 19:31
Auto: 323f BG 1.6 16V 1992r

Postprzez majsterus » 4 paź 2009, 16:59

w maluchu był gwint lewy i prawy na piastach w dzisiejszych autach są prawe.

kup rurkowy 32 + nasadkę katową (fajke) kwadrat 3/4cala.
w almerze jak odkręcałem takim właśnie kluczem musiałem nałożyć rurę 1,4m i skakać po niej bo śruba nie chciała puścić....ale w końcu poszła :D
lubie wszystko co ma silnik 4 koła i spala paliwo

SPRZEDAM NISSAN MICRA STYLE `98 – mojej mamy:) zarejestrowana
Początkujący

Od: 31 lip 2005, 22:30
Auto: japońskie i niemieckie

Postprzez madejek86 » 4 paź 2009, 18:36

Hej w mojej madzi jest jest tak samo.Wymieniłem przegub oraz poduszkę amortyzatora i po wyjeżdzie od mechanika coś zaczęło stukać.Stuka tylko jak jade po nierównościach tak jakby coś sie telepało w lewym przednim kole mechanik powiedział że być może przegub wewnętrzny,a za tydzień mam przegląd :O
"Mężczyźni witają się uściśnięciem dłoni. Kobiety obejmują się przyjaźnie. W pierwszym wypadku chodzi o sprawdzenie, czy w ręku nie ma ukrytej broni, w drugim, czy na pewno nie ma jej też za plecami."
Forumowicz

Od: 8 sty 2009, 00:52
Auto: Była 323F BG 1.6 nastepnie 323F BA 1.5 nasepnie 323F BA 1.8 obecnie jest VW Golf IV

Postprzez gogo » 5 paź 2009, 09:19

madejek86 napisał(a):Hej w mojej madzi jest jest tak samo.Wymieniłem przegub oraz poduszkę amortyzatora i po wyjeżdzie od mechanika coś zaczęło stukać.Stuka tylko jak jade po nierównościach tak jakby coś sie telepało w lewym przednim kole mechanik powiedział że być może przegub wewnętrzny,a za tydzień mam przegląd :O

Może być też tuleja wachacza, zobacz czy nie lata Ci koło lewo- prawo.
Ostatnio edytowano 5 paź 2009, 09:23 przez gogo, łącznie edytowano 1 raz
Musi palić.... GogoMech
Forumowicz

Od: 13 kwi 2008, 20:59
Auto: Była 323F BG 1.6 16V B6 94'
Jest Passat b4 TDI

Postprzez gogo » 5 paź 2009, 09:20

gogo napisał(a):
madejek86 napisał(a):Hej w mojej madzi jest jest tak samo.Wymieniłem przegub oraz poduszkę amortyzatora i po wyjeżdzie od mechanika coś zaczęło stukać.Stuka tylko jak jade po nierównościach tak jakby coś sie telepało w lewym przednim kole mechanik powiedział że być może przegub wewnętrzny,a za tydzień mam przegląd :O

Może być też tuleja wachacza, zobacz czy nie lata Ci koło lewo- prawo.

Proszę moda o usunięcie tego posta, trochę narozrabiałem.
Musi palić.... GogoMech
Forumowicz

Od: 13 kwi 2008, 20:59
Auto: Była 323F BG 1.6 16V B6 94'
Jest Passat b4 TDI

Postprzez madejek86 » 10 paź 2009, 16:46

Okazało się że problemem była końcówka drążka :) Ponowne podziękowania dla kolegi gregoriusa 323f za pomoc.
"Mężczyźni witają się uściśnięciem dłoni. Kobiety obejmują się przyjaźnie. W pierwszym wypadku chodzi o sprawdzenie, czy w ręku nie ma ukrytej broni, w drugim, czy na pewno nie ma jej też za plecami."
Forumowicz

Od: 8 sty 2009, 00:52
Auto: Była 323F BG 1.6 nastepnie 323F BA 1.5 nasepnie 323F BA 1.8 obecnie jest VW Golf IV