łożysko koła zamachowego
Strona 1 z 1
Witam, mam taki objaw ze jak wciskam pedal sprzegla to jest taki pisk (nie wiem jak to nazwac, powiedzmy jakby guma o metal tarla) i to brzmi przez chwile i jest cisza... mechanik podejrzewal ze to lozysko sprzegla ale moje sprzeglo bylo wymieniane 4 miesiace temu i ma najechane jakies 6-7 tys km i nie bylo meczone... ale slyszalem ze moze to wlasnie byc lozysko na kole zamachowym – spotkal sie ktos z takim czyms? czy da sie to wymienic czy niestety cale kolo zamachowe trzeba wymienic?
nie wiem jak jest w bg ale w mx3 to łozysko wymienisz bez problemu zwykłe małe łozysko wcisniete w środek koła zamachowego moze z 5zl kosztuje
tylko zeby sie do niego dostać trzeba całe sprzegło rozebrać a to jest roboty a roboty bo trezba skrzynie ściagać albo jakąś ja odsunać
a według mnie piszczy ci łozysko ale sprzegła bo ono piszczy ci tylko wtedy jak masz naciśniete sprzegło a gdy naciskasz sprzęgło to w tym momęcie zaczyna sie własnie kręcic łozysko sprzęgła i dlatego chwile piszczy
a to małe łożysko w kole zamachowym kręci sie cały czas bo w środek tego łożyska wchodzi wałek od skrzyni biegów i jak by ono było padniete szumiało i piszczało by cały czas tak mi sie wydaje 
- Od: 23 paź 2008, 18:26
- Auto: Mx3 v6 94r,Hornet 600 2002r :)
dzieki za odpowiedz... wlasnie niestety tez obawiam sie lozyska przegla... ale zeyb tak szybko sie rozsypalo... a jeszcze mi piszczy – ale podejrzewam skrzynie... bo jak jade na 2 i 5 biegu czasami na 4 biegu tak piszczy jakby lozysko w kole i najbardziej to slychac jak hamuje silnikiem i przy nizszych obrotach na tych biegach wlasnei slychac taki pisk..
może padło to łożysko nie wiem też dziwne żeby po takim szybkim czasie sie posypało innej rady chyba nie ma jak wyciagniecie skrzyni i zobaczenie tego łozyska i rozebranie skrzyni na części bo tez możliwe że łozysko jakieś w skrzyni siadło <ja to sobie tak wymysliłem
>może ktoś cos doradzi jeszcze nowego albo mnie poprze 
- Od: 23 paź 2008, 18:26
- Auto: Mx3 v6 94r,Hornet 600 2002r :)
Strona 1 z 1