czujnik temperatury silnika
mam takie pytanie, tydzień temu kupiłam mazdę 323f 1.5 w benzynie. przejechałam nią 300km i nic się nie działo-żaden wzrost temp nic. oddałam go do mechanika na zmianę rozrządu, paska klinowego, oleju i dolanie płyny do chłodnicy. Po wymianie "mechanik" odpalił auto i zaczął dymić z rury niebieskim dymem, za drugim razem auto nawet nie chciało odpalić:/, temp zaczęła rosnąć, a płyn do chłodnicy ubywać. po 2 dniach znowu zaprowadziłam go do warsztatu.koleś stwierdził, że poszła głowica. czy to możliwe, żeby ten mechanik spier... mi samochód?koleś stwierdził, że on nie będzie go robił, że o nie jego wina. tego samego dnia zaczął szwankować miernik obrotów( wskazówka zaczęła drgać), a światła migać,sprawdziłam też olej i był w n im płyn do chłodnicy. proszę poradźcie,co robić
- Od: 11 mar 2009, 09:56
- Auto: mazda 323f 1.5
pewnie byly dolane "doktorki" do oleju zeby go uszczelnic po wymianie oleju wszytsko puscilo , zazwyczaj handlarze tak robia z padnietymi motorami ,kup silnik lub zrob remont ktory przekroczy wartosc samego silnika bez osprzetu(alterantor , rozrusznik itp...) , z opisu wynika jest powazna padaka ;/ auto zakupione po okazyjnej cenie zapewne , zapytaj goscia "skorpek" z forum on wymienial swoj silnik na 1,8 bo chcial miec wiecej mocy a tamten chyba jeszcze ma a byl w 100% spawny ,jaki rocznik masz mazdzinki to tez wazne ,dodaj w opisie oraz skad jestes
Ostatnio edytowano 12 mar 2009, 00:47 przez bartekl, łącznie edytowano 1 raz
mam na zbyciu rolki do rozrzadu Xedos nr.katalogowe dodam pasi do innych pewnie oraz teleskopy bagaznika do MX3
- Od: 26 paź 2008, 21:58
- Auto: Xedos6`96 1.6 16V,byla tez Mx3
bartekl napisał(a):zapytaj goscia "skorpek" z forum on wymianial swoj silnik na 1,8 bo chcial miec wiecej mocy a tamten chyba jeszcze ma a byl w 100% spawny
pozdrawiam skorpek
Verstehen kann man das Leben rückwärts, leben muß man es aber vorwärts.
SWAP BA Z5 –> BP How-to BY–>Gadula
- Od: 9 sie 2008, 21:35
- Auto: śleć :-D
bartekl napisał(a):o widze ze sie pan podlaczyl pod temacik
nie róbmy OT
elinka jak dla mnie to faktycznie wydaje mi się że poszła uszczelka lub masz pękniętą głowicę... Dokładnie się nie znam, jedno jest pewne – niebieski dym – olej...... Płynu ubywa – dostaje się do silnika...
Nie pomogę wiele niestety. Sprawdź sobie temat : http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=564 i najlepiej udaj się do jakiegoś warsztatu z Twoich okolic który jest przez użytkowników Naszego Forum polecany
pozdrawiam skorpek
- Od: 9 sie 2008, 21:35
- Auto: śleć :-D
witam, mam drobny problem z czujnikiem temperatury, a że dokładnie się na tym nie znam podepne się pod ten temat. Otóż po zakupieniu jakiś czas temu Madzi w miejscu gdzie jest licznik przebiegu a dokładnie nad nim pokazuje mi się a raczej mruga -40 stopni. Niestey w instrukcji nie jest wogóle pokazany/ opisany ten licznik "temperatury" domyślnie myslałam, że to temp. zew, ale nie potrafię zlokalizować gdzie jest czujnik.
Proszę o opis tego licznika...
Proszę o opis tego licznika...
- Od: 28 kwi 2009, 12:09
- Auto: mazda 323F BJ 2001 diesel 2.0
witam
mam mazde 323f ba 1.5 16V z 96r. wskaznik nawet teraz jak jest cieplo nie przekracza polowy wskaznika i nie wlacza sie wentylator?? Co do wymiany??
mam mazde 323f ba 1.5 16V z 96r. wskaznik nawet teraz jak jest cieplo nie przekracza polowy wskaznika i nie wlacza sie wentylator?? Co do wymiany??
-
werkuu
werkuu...nie masz niczego do wymiany. Wentylator w trakcie jazdy się może i załącza...ale go wewnątrz wogole nie usłyszysz. Jeśli pozostawisz samochód odpalony na postoju...wówczas wentylator Ci się zalączy...pewnie po 20 min....i to tylko na chwilkę
Ogólnie rzecz biorąc Mazda ma bardzo dobry układ chłodzenia
Ogólnie rzecz biorąc Mazda ma bardzo dobry układ chłodzenia

Naczelna Maruda Forum aka Kaszpirowski
- Od: 1 kwi 2005, 21:35
- Auto: Ford Mondeo 1.6 TI 2008
Słuchajcie, tak szukam i szukam i nadal nie moge znalezc czujnika odpowiedzialnego za wskazywanie temperatury na desce rozdzielczej. Gdzie on jest w 323f ba – czy to jest ten zielony na zdjeciu czy moze ten odpowiedzialny za wlaczanie wentylatora? Czy rozklad czunikow w bg jest taki sam jak ba? A gdzie jest czujnik odpowiadajacy za ssanie? Ile jest tych czujnikow w ba??? Zamieszalo mi sie calkiem.
- Od: 18 mar 2009, 13:59
- Auto: Mazda 323f BA 1.5 (1996)
beata26....czujnik odpowiedzialny za wskazanie temperatury na desce to jednopinowy czujniczek. Znajduje się w bloku silnika. Otwórz maskę samochodu...i patrząc od przodu czujnik znajduje się wkręcony w głowicę patrząc w kierunki aparatu zapłonowego( tzn patrz w prawo ). Poszukaj poprostu pojedynczego kabelka. To będzie ten czujniczek.
A co do ssania...to odpowiedzialny jest czujnik ssania będący w przepustnicy...ale to już większa filozofia...hehe
Ogólnie jest to coś takiego...
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.ph ... t=#1472266
A co do ssania...to odpowiedzialny jest czujnik ssania będący w przepustnicy...ale to już większa filozofia...hehe
Ogólnie jest to coś takiego...
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.ph ... t=#1472266
Okej, dzieki, sprobuje odnalezc. Mam nadzieje ze jego wymiana bedzie prosta. Chodzi o to ze czy zima czy lato, czy korki czy trasa, temperatura silnika na desce nigdy nie osiaga polowy na wskazniku. Zawsze jest nieco ponizej. termostat wykluczam bo wszystko dziala i grzeje jak powinno, a silnik rozgrzewa sie predziutko...
B
B
farciarz napisał(a):sly1234 odkopałem ten temat z uwagi na dzisiejsze przegrzanie ( a raczej wzrost temperatury w ukladzie chłodzenia. Znalazłem tylko czujnik ktory odpowiada za wskazanie na desce rozdzielczej ( znajduje się on pod aparatem zapłonowym patrząc od przodu auta po lewej stronie or przewodu gumowego wychodzącego z bloku silnika i ten jest czarny jednopinowy) oraz jakiś czarny dwupinowy wchodzący do oslony termostatu ( rownież pod aparatem zaplonowym ale patrząc z z boku od strony kierowcy ). Znalazłem również czujnik temperaturę silnika ale ma on szarą wtyczkę i odpowiadająca chyba tym samym za ssanie Jest on zaraz obok termostatu ( po wyjęciu wtyczki obroty wzrosly jak na ssaniu ).
No więc znalazłam czujnik odpowiadający za wskazania temperatury. W intercarsie twierdza ze maja wloski zamiennik firmy EPS za ok. 28 zł? Brać? Bo szczerze mówiąc myślałam ze znajde jakis japonski...
Drugie pytanie – farciarzu, pisales wyzej ze znalazles jeszcze jeden czujnik odpowiadajacy za ssanie z szara wtyczka – chyba mam podobny tylko nie wiem czy dobrze go zlokalizowalam bo nie wiem za bardzo gdzie jest termostat. Wiec jak ten czujnik ma sie do czujnika w przepustnicy ktory tez ponoc odpowiada za ssanie?
beata26.....to był błąd...czujnik z szarą wtyczką ten dwupinowy obok aparatu zapłonowego nie odpowiada za ssanie. Jest to zwyczajnie czyjnik temperatury silnika....i zalączenia wentylatora.
Błagam pomóżcie!!!!!
Mam mazdę MX3 1,8 V6 z 1995r.
i mam problem z czujnikami temperatury.
Napiszcie mi gdzie te czujniki dot. temperatury są w tym aucie, bo ja już nie mam siły.
Nie wiem czy mam 2 czujniki czy 3.
jeden na pewno na dwa gwinty jest. ale tak mi sprzedawca namącił w sklepie że już nie wiem co to za czujnik.
Jakbyście mogli wkleić zdjęcia to byłabym bardzo wdzięczna.
Mam mazdę MX3 1,8 V6 z 1995r.
i mam problem z czujnikami temperatury.
Napiszcie mi gdzie te czujniki dot. temperatury są w tym aucie, bo ja już nie mam siły.
Nie wiem czy mam 2 czujniki czy 3.
jeden na pewno na dwa gwinty jest. ale tak mi sprzedawca namącił w sklepie że już nie wiem co to za czujnik.
Jakbyście mogli wkleić zdjęcia to byłabym bardzo wdzięczna.
Anusia
- Od: 19 gru 2009, 21:59
- Auto: Mazda mx3, 1,8 V6, 24, 1995r.
Witam! mam mazde 323 1.3 1989r 54kW hatchback nr nadwozia JMZBG... od jakiegos czasu nie odpala tzn najpierw jezdzilem i co chwile gasla az wkoncu zgasla na dobre. Wymienilem cewke i modul w aparacie zaplonowym, ale jak sie okazalo juz u mechanika nie ma impulsu na wtryski i nie podaje paliwa. Co jest? czy problem tkwi w komputerze? (i musze kupic nowy uzywany – tak twierdzi mech) czy to moze byc wina tego czujnika temp? Prosze o pomoc 
- Od: 8 gru 2010, 13:18