Mam małe pytanie dotyczące korka który uwalnia cały płyn z chłodnicy orz bloku silnikowego i można go spuścic ponieważ wybieram się do Polski za miesiąc a wiadomo że zima już coraz bliżej a w UK mrozów nie ma więc płyn mam letni.Więc jestem zmuszony wymienic płyn w chłodnicy z letniego na zimowy. I pytanie jest takie: Czy korek znajduje się w tym samym miejscu co w Xedos 6 KF czy w innym a nie mam możliwości zajrzenia teraz pod spód autka (Życie w centrum miasta)a będzie to możliwe jak zajadę do PL i wprowadzę samochód na kanał.
Pozdrawiam
radar88
Korek spuszczania płynu chłodzacego
Strona 1 z 1
]
-
Kamil
- Od: 24 kwi 2009, 20:24
- Auto: Mazda Xedos 9 TA KL 1993/98 A/T A7RED Pearl
Mazda Xedos 6 CA KF MT 1995 – Projekt odbudowa/swap
W KLu jest wistaszek w dolnym rogu chłodnicy, a żeby spuścić z bloku to trzeba zdjąć wężyk z wymiennika ciepła przy filtrze oleju. Kurki wlewowe pootwierane i ogrzewanie włączone na max.

"... prędkość była ok, to zakręt był za wąski..."
Nie wiem jak u Ciebie w KL ale w KJ trzeba czesciowo zdjac oslone plastikowa pod chlodnica, dokladnie to od prawej strony najlepiej w kanale, jak odkrecisz te oslone to zobaczysz taki ala gumowy krazek a w nim koreczek na srubokret, najlepiej go calkowicie wykrecic wtedy lepiej leci. Rzecz ma sie oczywiscie do Xedosa9
widac to na zdjeciu od kolegi smiena :
http://img266.yfrog.com/i/wyciekzchlodnicy.jpg/
widac to na zdjeciu od kolegi smiena :
http://img266.yfrog.com/i/wyciekzchlodnicy.jpg/
W KLu jest kranik w chłodnicy i wężyk w dół, w osłonie dolnej klapka przez którą wężyk się wychyla i płyn spokojni może sobie pluskać do miski.

"... prędkość była ok, to zakręt był za wąski..."
Dzięki serdeczne Panowie,widzę że mam 2 opcje albo tak jak na linku do zdjęcia od Janusz626 lub jak napisał bazyl wspaniały przy chłodnicy. Oczywiście chodzi o Xedosa 9 KL. Jakoś znajdę na pewno. Pamiętam jak się w X6 KF na wkurzałem i naszukałem
nie chciał bym miec powtórnej niespodzianki...
Jeszcze raz dzięki za pomoc Panowie
Pozdrawiam,
radar88
Jeszcze raz dzięki za pomoc Panowie
Pozdrawiam,
radar88
]
-
Kamil
Nie ma problemu tylko niestety musicie poczekac do Listopada bo wyjazd 7listopada. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam
radar88
radar88
]
-
Kamil
No i płyn wymieniony bez żadnego problemu,korek znalazłem tak jak podał Janusz626
no i przy okazji wymieniłem żarówkę w halogenie. Jeszcze raz dziękuję Panowie za pomoc.
Pozdrawiam,
radar88
Pozdrawiam,
radar88
]
-
Kamil
Strona 1 z 1