Montując gaz do swojej X9 też zastanawiałem się nad rodzajem butli. Zbiornik na pół bagażnika jakoś mi nie odpowiada. Zbiornik toroidalny jak najbardziej – ale gdzie go wsadzić skoro we wnęce na koło zapasowe mam garb

Garb – zdemontowany i butla 53l siedzi w miejscu koła zapasowego.
Zabieg nieskomplikowany. Od strony podwozia odkręciłem dekiel maskujący. Okazało się, że wewnątrz garbu znajduje się pochłaniacz par paliwa. Wyjąłem go i póki co jeżdżę bez (muszę znaleźć jemu odpowiednie miejscu i ładnie zamontować). Garb jest przymocowany do podłogi za pomocą zgrzewów. Rozwierciłem zgrzewy (specjalnym wiertłem do zgrzewów) i wyszedł bez problemu. Oczywiście masę uszczelniającą należało podgrzać, aby ułatwić demontaż. W miejsce garbu zamontowałem stalowy krążek fi500mm grubości #2mm. Od dołu oryginalny dekiel i gazownik miał ładną wnękę przygotowaną do montażu butli. Oczywiście wszystko zostało uszczelnione masą uszczelniającą, aby karpie nie pływały we wnęce koła zapasowego (a raczej już butla:P)
Wolałem trochę poprawić japońskich inżynierów, ale za to mam wolną przestrzeń bagażnika. Koło zapasowe zawsze można przesunąć lub wyjąć, butli już nie...
Jeśli ktoś będzie przeprowadzał taką operację – życzę powodzenia

Dorzucam fotkę.