Xedos/Millenia zamek centralny
Siłownik najprawdopodobniej już się wykańcza
]
-
Kamil
- Od: 24 kwi 2009, 20:24
- Auto: Mazda Xedos 9 TA KL 1993/98 A/T A7RED Pearl
Mazda Xedos 6 CA KF MT 1995 – Projekt odbudowa/swap
Musisz zobaczyć który jest uszkodzony odpinając kable po między drzwiami a słupkami i w klapie jest łatwy dostęp,chyba że ześwirował Ci przekaźnik od centralnego który znajduje się za kanapą w bagażniku,zdjęcia Ci nie zrobię ponieważ tą część samochodu mam spaloną.
Duży (największy) i napisane na nim jest bodajże Door Lock.
EDIT:
Nie zauważyłem że są tu zdjęcia więc masz wszystko jak na dłoni
Pozdrawiam
Duży (największy) i napisane na nim jest bodajże Door Lock.
EDIT:
Nie zauważyłem że są tu zdjęcia więc masz wszystko jak na dłoni
Pozdrawiam
]
-
Kamil
Więc masz do wymiany siłownik w tylnej klapie.
Albo odepnij i otwieranie bagażnika z kluczyka,ważne aby się drzwi otwierały
Pozdrawiam
Albo odepnij i otwieranie bagażnika z kluczyka,ważne aby się drzwi otwierały
Pozdrawiam
]
-
Kamil
Prośba i pytanie do znających temat , gdzie znajdę przewody do funkcji otwieranie zamykanie centralnego zamka , oraz jak najlepiej dostać się do przewodów kierunkowskazów , z tego co wiem napewno to funkcja otwieranie zamykanie jest sterowana minusem , i przewody znajdą na sterowniku za bezpiecznikami ale jest ich sporo , może ktoś zna kolory w/w przewodów i oczywiście inne uwagi od zakładających alarm w xedosie 9 2002r
pozdrawiam
pozdrawiam
- Od: 22 paź 2006, 08:58
- Auto: Alfaromeo155 2.0 97r -->Xedos6 2.0 V6 99r --> Xedos9 2,5 V6 01r
Nie wiem jak to wygląda w X9, być może kolory nie których kabli zmieniły się. Przekaźnik zamka centralnego znajduje się z tyłu za kanapą (najlepsze dojście, demontaż oparcia kanapy), jest on opisany Door lock, komputer zamka jest wpięty w skrzynkę bezpieczników w środku. Kolorów dokładnie nie pamiętam, który za co odpowiada.
Schemat:

Na czerwono zaznaczony komputerek od centralnego.
Ściągnij sobie schemat, schemat z milleni : http://hostuje.net/file.php?id=2976160a ... 721cd190b8
Nim się posługiwałem jak składałem swoje auto do kupy, wszystkie kolory kabli opisane.
Jak sobie kupisz sprytne radyjko to i awaryjnymi będzie Ci mrugać
Pozdrawiam,
radar88
Schemat:

Na czerwono zaznaczony komputerek od centralnego.
Ściągnij sobie schemat, schemat z milleni : http://hostuje.net/file.php?id=2976160a ... 721cd190b8
Nim się posługiwałem jak składałem swoje auto do kupy, wszystkie kolory kabli opisane.
Jak sobie kupisz sprytne radyjko to i awaryjnymi będzie Ci mrugać
Pozdrawiam,
radar88
]
-
Kamil
Witam
Trochę dodam do tematu , dzięki radar88 za info .
A więc napisze co udało mi się zrobić , trochę dłubania ale było warto , przewody od funkcji zamykania otwierania znalazłem w wiązce która leci przy fotelu kierowcy , jest tam sporo przewodów ale znalazłem , przy okazji , przewody od czujników krańcowych drzwi, co do kierunkowskazów to pod kierownicą ( trzeba się trochę należeć na plecach) znalazłem przy przerywaczu odpowiednie przewody i jest git , alarm sprawuje się spoko Centurion Xabre z powiadomieniem (zresztą taki sam alarm instalowałem w poprzednim Xedosie 6 ) jeśli będą jakieś pytania na które będę mógł odpowiedzieć to piszcie
Pozdrawiam
Trochę dodam do tematu , dzięki radar88 za info .
A więc napisze co udało mi się zrobić , trochę dłubania ale było warto , przewody od funkcji zamykania otwierania znalazłem w wiązce która leci przy fotelu kierowcy , jest tam sporo przewodów ale znalazłem , przy okazji , przewody od czujników krańcowych drzwi, co do kierunkowskazów to pod kierownicą ( trzeba się trochę należeć na plecach) znalazłem przy przerywaczu odpowiednie przewody i jest git , alarm sprawuje się spoko Centurion Xabre z powiadomieniem (zresztą taki sam alarm instalowałem w poprzednim Xedosie 6 ) jeśli będą jakieś pytania na które będę mógł odpowiedzieć to piszcie
Pozdrawiam
- Od: 22 paź 2006, 08:58
- Auto: Alfaromeo155 2.0 97r -->Xedos6 2.0 V6 99r --> Xedos9 2,5 V6 01r
No to git
ważne że się udało to zrobić 
Pozdraiwam

Pozdraiwam
]
-
Kamil
zbyszeka napisał(a):jeśli będą jakieś pytania na które będę mógł odpowiedzieć to piszcie
Napisz może dla "potomnych" kolorystykę i lokalizację kabelków pod kątem instalacji alarmu.
A jaki ktoś sobie alarm później zamontuje to już jego sprawa, ważne aby wiedzieć, gdzie i jaki kabelek jest do zlokalizowania.
Ford C-MAX 1.6TDCi & AR 156 2.0TS & Honda Shadow VT1100 C3 Aero ’99
Były:
323F BA Z5 & Xedos 9 KL ’01
Honda Shadow VT1100C2 Sabre ’03
Honda Shadow VT500C '84
Były:
Honda Shadow VT500C '84
BulosWRC napisał(a):Witam,narazie działa ale jak będzie zima i tak sie bedzie działo to odepne siłownik,pozdrawiam
Sprawdź regulacje cięgien od siłownika.
Niedawno "przerabiałem" coś takiego w autku kolegi – efekt miał taki, że zamki samoczynnie "skakały" nie mogąc się "zdecydować" czy mają zamknąć auto czy je otworzyć.
Cięgno od siłownika wyregulowałem patrząc na skok siłownika i potrzebną drogę jego działania aby przełączyć zamek.
Ford C-MAX 1.6TDCi & AR 156 2.0TS & Honda Shadow VT1100 C3 Aero ’99
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Odświeżam temat, nie mam oryginalnego pilota od CZ i planuję zamontować uniwersalny sterownik CZ, potrzebowałbym kolorystykę kabli ze sterownika centralnego zamka w bagażniku, kolory kabli odpowiedzialnych za otwieranie i za zamykanie???
można ewentualnie podpiąć się pod zamek kierowcy ?
można ewentualnie podpiąć się pod zamek kierowcy ?
Wojtek
- Od: 11 wrz 2011, 19:53
- Auto: Mazda Xedos 9 (TA KL) '93
Przede wszystkim musisz wiedzieć że zamek centralny działa w trybie masy (–) więc takiego radyjka szukaj, abyś miał możliwość podpięcia się. kolory....biały z zielonym paskiem i .... brązowy....nie pamiętam już. Ściągnij sobie schematy el z tego działu, tam masz wszystko napisane co się z czym je
Nawet tu w tym temacie on jest, parę postów wyżej 
]
-
Kamil
tak wiem, właśnie studiuje ten schemat, mam już kupiony sterownik i ma on sterowanie za pomocą masy, z tym że nie wiem gdzie podpiąć zamykanie i otwieranie, wiadomo sterownik podpiąć muszę do masy i do +12V, podpiąć muszę kierunkowskazy, no i pozostało otwieranie zamka i zamykanie zamka, nie wiem czy podpiąć się w "DOOR LOCK SWICH" czy w "KEYLESS UNIT" ?
Szczerze to jestem laikiem, no ale na chłopski rozum to wydaje mi się że w tych dwóch miejscach dochodzi do zamknięcia obwodów zamykania lub otwierania więc tak typuję
Oto schemat:

Szczerze to jestem laikiem, no ale na chłopski rozum to wydaje mi się że w tych dwóch miejscach dochodzi do zamknięcia obwodów zamykania lub otwierania więc tak typuję
Oto schemat:

Wojtek
cosmonauth napisał(a):KEYLESS UNIT
Ja się podłączyłem do przekaźnika DOOR LOCK z tyłu za kanapą, tam masz również fazę i masę na miejscu.
]
-
Kamil
DOOR LOCK o którym mówisz to wg schematu poniżej DOOR LOCK TIMER UNIT tak?
a pod jakie przewody się podpiąłeś? W/L (biało-żółty) i GY (szary)

a pod jakie przewody się podpiąłeś? W/L (biało-żółty) i GY (szary)

Wojtek
Dokładnie ten przekaźnik. Jak Ci się bardzo nie śpieszy to w sobotę będę podłączał kamerę cofania i jestem zmuszony wyciągnąć oparcie kanapy to nie ma problemu aby zerknąć jak to tam wygląda 
]
-
Kamil
Byłbym bardzo wdzięczny jakbyś tam mógł zerknąć i zobaczyć jak to masz podłączone
dzięki i pozdrawiam
Wojtek
cosmonauth napisał(a):Byłbym bardzo wdzięczny jakbyś tam mógł zerknąć i zobaczyć jak to masz podłączonedzięki i pozdrawiam
To poczekaj do soboty
]
-
Kamil