Mechanizm składania lusterek – naprawa
mowie, jak ktoś chce sie podjąć naprawy układu składania to radze zarbać całą płytke ze wszystkimi elementami do sklepu elektronicznego i powiedzieć że chcesz zbudować drugą taką płytke. Dadzą ci wszystkie elementy za ok 6zł. Nie maja pojecia bo samo oznaczenie X050 nic nie mowi.
- Od: 22 lut 2009, 13:42
- Auto: Xedos 6 KLZE
Xedos 6 KF 99r
To pomarańczowe to bezpiecznik polimerowy, koszt nowego 1.20-1.60zł. Założony jest teraz o parametrach 60V i prądzie zadziałania bodajże 550mA, to on jest odpowiedzialny za kłopoty ze składaniem lusterek. jak znajdę chwilke to wkleję fotki.
Miłego dnia pozdrawiam.
Miłego dnia pozdrawiam.
Ja mam trochę inny problem w mojej X9. W momencie gdy włączam zapłon lub odpalam auto lusterko zaczyna wariować. Dzieje sie tak jak jest otwarte- cofa sie kawałek i z powrotem dobija do końca. Tak jakby nie dostawało jakiegoś sygnału ze ma sie zatrzymać .
- Od: 17 mar 2013, 16:14
- Auto: Mazda Xedos 9
Exlusive
2,5 KL LPG
Automat
rok 2000
w moim xedzie składa się tylko lewe lusterko, po rozebraniu prawego z przykrością stwierdziłam, że jest tam pusto – zero płytki czy jakiejś elektroniki 
lusterko trzeba jakoś odkleić rozumiem?
nie działa mi lustro od kierowcy, tzn na początku się nie chciało rozłożyć i zgasło na dobre.
po podłaczeniu zasilania na sam silniczek – działa więc pewnie ten bezpiecznik polimerowy do wymiany?
nie działa mi lustro od kierowcy, tzn na początku się nie chciało rozłożyć i zgasło na dobre.
po podłaczeniu zasilania na sam silniczek – działa więc pewnie ten bezpiecznik polimerowy do wymiany?
Swoje rozbierałem bez odklejania lusterka. Za cholere nie chciało puścić. Jest trochę gimnastyki, o ile pamiętam sa trzy śruby do wykręcenia, trzeba lusterko odpowiednio ustawić aby każdą wykręcić.
lukkil napisał(a):lusterko trzeba jakoś odkleić rozumiem?
Tak, wymień ten bezpiecznik polimerowy i zobaczysz że zadziała.
Oryginalne parametry to było chyba 50V i 500mA. ja nie mogłem takich dostać, ale kupiłem 60V 550mA (poprawiłem tą wartość) i działa.
Ostatnio edytowano 16 paź 2014, 22:49 przez iten83, łącznie edytowano 1 raz
dzięki za pomoc, bezpieczniki zamówione, jutro wymiana i dam znać
PS: jak dzialaja te lusterka w Xedosie? one się składają i rozkłądają tylko za pomocą przycisku czy też jak się uruchomi silinik to same się rozkładają?
PS: jak dzialaja te lusterka w Xedosie? one się składają i rozkłądają tylko za pomocą przycisku czy też jak się uruchomi silinik to same się rozkładają?
Witam, w dniu wczorajszym moje prawe lusterko się popsuło... Po rozłożeniu lusterko 'nie orientuje się' że już powinno się zatrzymać i silniczek cały czas próbuje je rozłożyć (nie przestaje po 10 sekundach jak pisał poprzednik).
Przy składaniu problem nie występuje.
Zgaduję, że są tam plastikowe koła zębate i się wytarły. Chciałbym to naprawić, ale najpierw, chciałbym to wyłączyć aby te koła zębate nie wytarły się jeszcze bardziej.
Możecie podpowiedzieć, czy jest jakiś bezpiecznik od zasilania lusterek ? Czy też musze lusterko zdemontować i odłączyć zasilanie?
z góry dzięki za pomoc!
Zgaduję, że są tam plastikowe koła zębate i się wytarły. Chciałbym to naprawić, ale najpierw, chciałbym to wyłączyć aby te koła zębate nie wytarły się jeszcze bardziej.
Możecie podpowiedzieć, czy jest jakiś bezpiecznik od zasilania lusterek ? Czy też musze lusterko zdemontować i odłączyć zasilanie?
z góry dzięki za pomoc!
- Od: 29 cze 2013, 19:14
- Auto: Mazda Xedos 9 2.5 V6
zobacz w skrzynce bezpieczników, powinien być
jak nie ma to zdemontuj boczek i odłącz kostkę od lustra
Każdy, nawet najlepszy laptop lub komputer moze nas kiedyś zawieść. Wtedy, na szybko potrzebujemy kogoś kto się tym zajmie i naprawi potrzebny do pracy czy zabawy komputer. Wybierzmy dobry i zaufany serwis laptopów Grodzisk Mazowiecki Milanówek
https://www.instagram.com/lukkilx6/
grandfso napisał(a):Witam, w dniu wczorajszym moje prawe lusterko się popsuło... Po rozłożeniu lusterko 'nie orientuje się' że już powinno się zatrzymać i silniczek cały czas próbuje je rozłożyć (nie przestaje po 10 sekundach jak pisał poprzednik).
z góry dzięki za pomoc!
Zdaje się, że w Xedosie 9 są wyłączniki krańcowe w lusterkach. Może u Ciebie jeden nie działa?
lukkil napisał(a):zobacz w skrzynce bezpieczników, powinien być
W skrzynce nie widziałem, na schamacie też nie widać. Jest mirror defrost ale to jest co innego.

Chodzi o zdjęcie boczku przy lusterku wewnątrz kabiny (u mnie tam jest głośnik) czy od zewnątrz się do należy tego dobrać ?
iten83 napisał(a):Zdaje się, że w Xedosie 9 są wyłączniki krańcowe w lusterkach. Może u Ciebie jeden nie działa?
Zgaduję, że masz rację i wyłącznik mógł paść. Szkoda bo nowe lusterko 200zl
dzięki!!
Rozbierz lusterko i zobacz co się dzieje. Wrzuć może też jakieś zdjęcie 
Dopisano 16 paź 2014 22:46:
O jakich parametrach kupiłeś te bezpieczniki? W niedawnym poście źle napisałem. Powinno być 60V i 550mA, czyli 0,5A...
Dopisano 16 paź 2014 22:46:
lukkil napisał(a):dzięki za pomoc, bezpieczniki zamówione, jutro wymiana i dam znać
O jakich parametrach kupiłeś te bezpieczniki? W niedawnym poście źle napisałem. Powinno być 60V i 550mA, czyli 0,5A...

Cześć, musiałem zdjąc tapicerkę z drzwi aby dobrać się do tego kabelka zasilającego lusterko.
Jeżeli ktoś by to powtarzał to bardzo ważne jest ustawić sobie lusterko przed jego odłączeniem bo potem lipa
Zrobiłem zdjęcia ale wyszły tak nieostre że nawet nie będę ich wrzucać.
Co do rozebrania samego lusterka, jak to się robi ? Boję się, że stłukę lustro.
pozdr
Jeżeli ktoś by to powtarzał to bardzo ważne jest ustawić sobie lusterko przed jego odłączeniem bo potem lipa
Zrobiłem zdjęcia ale wyszły tak nieostre że nawet nie będę ich wrzucać.
Co do rozebrania samego lusterka, jak to się robi ? Boję się, że stłukę lustro.
pozdr
iten83 napisał(a):Rozbierz lusterko i zobacz co się dzieje. Wrzuć może też jakieś zdjęcie
Dopisano 16 paź 2014 22:46:lukkil napisał(a):dzięki za pomoc, bezpieczniki zamówione, jutro wymiana i dam znać
a oryginalnie nie są 50V i 0,5A? bo takie były na moim oznaczenia
kupiłem 60V 0,5A
co do rozbierania lusterka, to musisz wyjąć wkład, podgrzewając go no suszarką i delikatnie odkleić
potem śrubka trzymająca ramkę wkładu i dwie prowadnice od silniczka
pod tym masz trzy śruby i jedną z boku (musisz ręcznie odchylić lustro
Każdy, nawet najlepszy laptop lub komputer moze nas kiedyś zawieść. Wtedy, na szybko potrzebujemy kogoś kto się tym zajmie i naprawi potrzebny do pracy czy zabawy komputer. Wybierzmy dobry i zaufany serwis laptopów Grodzisk Mazowiecki Milanówek
lukkil napisał(a):co do rozbierania lusterka, to musisz wyjąć wkład, podgrzewając go no suszarką i delikatnie odkleić
Sam tak zrobiłeś czy tylko tak radzisz?
W teorii to ładnie wygląda U mnie nawet w piekarniku nie chciało puścić.