Klimatyzacja. Nie załącza sie sprężarka
ja bym obstawiał pasek... ale jeżeli jest prawidłowo naciągnięty i niezbyt styrany, to możliwe że łożysko stawia bardzo duże opory i dlatego pasek niewyrabia 
- Od: 4 cze 2008, 11:20
- Auto: Mazda 626 GD FE3 89'
łysy83 przecież do klimy w sumie dosyć mało prądu potrzeba
– > jedynie na wiatrak... 
steven możliwe,że tylko na wiatrak ale ja jak włączam klime to automatycznie auto mi słabnie a pasek zaczyna piszczeć.
http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=314&t=59617&hilit=%C5%82ysy
- Od: 25 maja 2008, 20:26
- Auto: CA B6 95'+gazBRC Blos
Subaru OBK EJ251 01'
ale to chyba pasek od klimy, a nie alternatora, chyba że masz na jednym, ale to i tak piszczy od sprężarki klimy 
W Xedosie alternator i sprężarka jest na jednym pasku. Pompa wody na drugim.
Skoro gdy włączasz klime a auto słabnie to znaczy, że kompresor się załącza – silnik go napędza za pomocą paska. Jeśli pasek nie wygląda jak wełniana skarpeta to trzeba go uciągnąć na rolce dociskowej. Jak nie – zmiana paska. Prosta rzecz.
Skoro gdy włączasz klime a auto słabnie to znaczy, że kompresor się załącza – silnik go napędza za pomocą paska. Jeśli pasek nie wygląda jak wełniana skarpeta to trzeba go uciągnąć na rolce dociskowej. Jak nie – zmiana paska. Prosta rzecz.
Różni Ludzie. Różne potrzeby. Jeden Zespół.
- Od: 12 maja 2007, 23:18
- Auto: XEDOS 6 CA KF
kattom no chyba że długo sprężarka nie działała, wtedy też można wymienić łożysko na niej ;p lub elektro magnes...
albo kupić drugą 
Witam wszystkich moja rada na klime to uprzednie sprawdzenie szczelności i nie metodą prużniową bo to pokazuje tylko przy bardzo dużych nieszczelnościach, najlepszym rozwiązaniem jest nabicie układu azotem do ciśnienia żędu 15-20 atm max i najlepiej mieć do tego zegary wtedy zostawiamy ten cały grajdoł na min 15 min, potem sprawdzamy czy wskazówka nie opadła, to zawsze działa gdyż w całym układzie jest ciśnienie odpowiadające wartościom podczas pracy. Gdy zauważyliśmy jakieś zmiany wystarczy użyć zwykłej wody z mydłem rozpylając na przewody, spręrzarke, skraplacz ,osuszacz poprostu wszędzie gdzie mamy elementy układu. Urządzenie do klimatyzacji przynajmniej na jakim ja pracuje odsysa stary czynnik wraz z olejem po czym filtruje oba składniki. Do optymalnej pracy klimatyzacji zalecam nabicie układu 650g czynnika max 680(najlepiej z barwnikiem) i 15ccm oleju.
Jeszcze jedna rada dla poprawienia wydajności najtańszym kosztem jest przeczyszczenie skraplacza (chłodnicy) bo to części kosztownej zaliczymy wymiane osuszacza do czego on służy podano i wyjaśniono wcześniej
I co do piszczenia to są odłosy paska klinowego może byś:
słabo naciągnięty,
być z dużo czynnika w układzie,( a to grozi rozszczelnieniem układu bądz nawet uszkodzeniem silnika gdyż po właczeniu klimy można zatrzymać pracujący silnik)
może zacierać się spręrzarka
Jeszcze jedna rada dla poprawienia wydajności najtańszym kosztem jest przeczyszczenie skraplacza (chłodnicy) bo to części kosztownej zaliczymy wymiane osuszacza do czego on służy podano i wyjaśniono wcześniej
I co do piszczenia to są odłosy paska klinowego może byś:
słabo naciągnięty,
być z dużo czynnika w układzie,( a to grozi rozszczelnieniem układu bądz nawet uszkodzeniem silnika gdyż po właczeniu klimy można zatrzymać pracujący silnik)
może zacierać się spręrzarka
- Od: 20 lut 2009, 21:54
- Auto: Xedos 6 2.0
Witam,
Czy wiecie może czy do xedosa6 z manulaną klimą można założyć sprężarkę pochodzącą z auta z automatyczną klimą. Wg EPC są to inne sprężarki. Gabartywo pewnie będzie pasowac, ale zastanawiam się czy będzie to działać jak należy.
Czy wiecie może czy do xedosa6 z manulaną klimą można założyć sprężarkę pochodzącą z auta z automatyczną klimą. Wg EPC są to inne sprężarki. Gabartywo pewnie będzie pasowac, ale zastanawiam się czy będzie to działać jak należy.
- Od: 18 lut 2006, 23:46
- Auto: Mazda Xedos 6 CA KF
Witam,
i ja się podłączę. Mam problem ze skraplaczem. Czy można dostać taki? czy trzeba kombinować? w Katalogu IC nie ma odpowiedniego z tym co ja mam w Xedosie. Na zdjęciu ta którą wyciągnąłem ze swojej Mazdy.
http://img26.imageshack.us/img26/6467/dscf0475o.jpg
Byłem u fachowców od klimy i tez nie znaleźli, ale powiedzieli, ze mozna przerobic. Ja jednak wole najpierw znaleźć tę prawidłową.
Z góry dzięki za info.
i ja się podłączę. Mam problem ze skraplaczem. Czy można dostać taki? czy trzeba kombinować? w Katalogu IC nie ma odpowiedniego z tym co ja mam w Xedosie. Na zdjęciu ta którą wyciągnąłem ze swojej Mazdy.
http://img26.imageshack.us/img26/6467/dscf0475o.jpg
Byłem u fachowców od klimy i tez nie znaleźli, ale powiedzieli, ze mozna przerobic. Ja jednak wole najpierw znaleźć tę prawidłową.
Z góry dzięki za info.
Jezeli chodzi o skraplacz to ogranicza cię tylko powierzchnia wymiany ciepła i gabaryty. Możesz znaleźć podobny gabarytowo i powierzchniowo....kwestia montażu i tu jest większy problem bo skraplacz dobiorą Ci w każdej szanującej się firmie zajmującej się nie tyle klimą co poprostu chłodnictwem.
MojA KoCHanKa ZaLoTniE MruCzY JaK JĄ PrzYcisNE
WYPOSAŻENIE GASTRONOMII, SKLEPÓW I MAGAZYNÓW, MEBLE, CHŁODNICTWO, KLIMA, KOLEKTORY, PISAĆ NA PW
PrOjEkTy AUTO CAD wykonuję....
MoJa KoCHaNKa
WYPOSAŻENIE GASTRONOMII, SKLEPÓW I MAGAZYNÓW, MEBLE, CHŁODNICTWO, KLIMA, KOLEKTORY, PISAĆ NA PW
PrOjEkTy AUTO CAD wykonuję....
MoJa KoCHaNKa
- Od: 6 sty 2009, 18:55
- Auto: MaZdALeNa XEDOS 6 CA KF