Rozne lusterka – czy cos bylo zmieniane?
Strona 1 z 1
Witam
Chcialbym zapytac sie uzytkownikow xedos 6 jak wyglada u was nastepujaca kwestia. Stalem sie niedawno posiadaczem tego modelu i wystepuje w nim dziwna roznica pomiedzy lusterkami bocznymi. To po stronie pasazera wydaje sie byc ok i lekko oddala, natomiast to po stronie kierowcy jest lekko przyblizajace. Bardzo mnie to dziwi bo lusterko nie wyglada na to ze ktos przy nim cos robil w sensie podmiany szyby lustra. Z tad moje pytanie czy to mozliwoe zeby takie cos mialo miejsce czy raczej powinienem sie rozejrzec za nowym lusterkiem bo to bylo "zmajstrowane"? Dodam ze to ze lusterko po stronie kierowcy przyblizajac strasznie skraca kat widzenia i jezdzi mi sie bardzo niewygodnie.
Pozdrawiam
Chcialbym zapytac sie uzytkownikow xedos 6 jak wyglada u was nastepujaca kwestia. Stalem sie niedawno posiadaczem tego modelu i wystepuje w nim dziwna roznica pomiedzy lusterkami bocznymi. To po stronie pasazera wydaje sie byc ok i lekko oddala, natomiast to po stronie kierowcy jest lekko przyblizajace. Bardzo mnie to dziwi bo lusterko nie wyglada na to ze ktos przy nim cos robil w sensie podmiany szyby lustra. Z tad moje pytanie czy to mozliwoe zeby takie cos mialo miejsce czy raczej powinienem sie rozejrzec za nowym lusterkiem bo to bylo "zmajstrowane"? Dodam ze to ze lusterko po stronie kierowcy przyblizajac strasznie skraca kat widzenia i jezdzi mi sie bardzo niewygodnie.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 24 sie 2008, 13:42 przez chesti, łącznie edytowano 1 raz
Chesti
- Od: 24 sie 2008, 02:37
- Auto: Mazda 2
Hazu napisał(a):Może jedno lusterko masz od anglika![]()
Powinieneś miec mnijsze lusterko po stronie pasażera a większe po stronie kierowcy i oczewiście ustawione pod innymi kątami.
Ale czy w angli maja inny rodzaj szybek w lusterkach?
Lusterka sa ok wieksze u kierowcy mniejsze u pasazera.
Chesti
Hazu napisał(a):Powinieneś miec mnijsze lusterko po stronie pasażera a większe po stronie kierowcy i oczewiście ustawione pod innymi kątami.
Problem nie wydaje sie byc w samym lusterku tylko w szybce gdyz w jednym z lusterek obiekt z tylu jest widoczny dalej a w drugim blizej. Jak rozumiem po twojej odpowiedzi u ciebie nic takiego nie wystepuje i oba lusterka boczne pokazuja obiekt z tylu w tej samej odleglosci?
Chesti
Chesti przyłóż krótką linijkę do szkła lustra i sprawdź czy jest ono wypukłe, wklęsłe czy proste. Lustra samochodowe zawsze powinny oddalać nieco obraz zwiększając tym samym kąt widzenia i być lekko wypukłe. Nie spotkałem jeszcze samochodu w którym lustro przybliża obiekty czyli byłoby lekko wklęsłe. Co najwyżej lustro może być proste i wtedy będzie naturalnie odwzorowywać skalę obrazu. Co w porównaniu z lustrem które masz dobre (zakładam, że jest lekko wypukłe) może sprawiać wrażenie, iż przybliża obiekty zmniejszając tym samym pole widzenia.
Jeśli to feralne lusterko jest proste to na 99% było rozbite i ktoś dorobił je ze zwykłej prostej tafli lustra kosmetycznego idąc najkrótszą drogą.
Jeśli to feralne lusterko jest proste to na 99% było rozbite i ktoś dorobił je ze zwykłej prostej tafli lustra kosmetycznego idąc najkrótszą drogą.
- Od: 14 mar 2008, 21:45
- Auto: 626 GE 1.8 95' lpg
janek 23 napisał(a):Jeśli to feralne lusterko jest proste to na 99% było rozbite i ktoś dorobił je ze zwykłej prostej tafli lustra kosmetycznego idąc najkrótszą drogą.
Ok zaraz sprawdze taka metada jak mowisz. Chodzilo mi generalnie czy w xedosach nie bylo zadnych "udziwnien" tak stawiam na to ze bylo ono rozbite i szybka jest wstawiona nieoryginalna.
Chesti
chesti napisał(a):janek 23 napisał(a):Jeśli to feralne lusterko jest proste to na 99% było rozbite i ktoś dorobił je ze zwykłej prostej tafli lustra kosmetycznego idąc najkrótszą drogą.
Ok zaraz sprawdze taka metada jak mowisz. Chodzilo mi generalnie czy w xedosach nie bylo zadnych "udziwnien" tak stawiam na to ze bylo ono rozbite i szybka jest wstawiona nieoryginalna.
Sprawdzilem i potwierdza sie to co mowisz lusterko nie jest wypukle. Heh. Bede w takim wypadku musial poszukac czegos na wymiane. Pytanie czy musze myslec nad calym lusterkiem czy da rade dorobic i wtawic samo szklo?
Chesti
zaba132 napisał(a):jesli chodzi o lusterko to mam tak samobylem zszokowany czemu tak jest
ale przyzwyczailem sie
![]()
Nie chce sie do tego przyzwyczajac
Chesti
chesti napisał(a): Pytanie czy musze myslec nad calym lusterkiem czy da rade dorobic i wtawic samo szklo?
Dorobić raczej nie. Chyba żebyś kupił jakieś większe lustro wypukłe z innego samochodu np. cieżarówki lub dostawczaka i wtedy spróbował wyciąć taki sam kształt. Myśle jednak, że znajdziesz takie szkło używkę tylko poszukaj dobrze. Było by to najprostrze rozwiazanie. Zmiana całego lusterka to większy koszt i większa robocizna.
- Od: 14 mar 2008, 21:45
- Auto: 626 GE 1.8 95' lpg
janek 23 napisał(a):chesti napisał(a): Pytanie czy musze myslec nad calym lusterkiem czy da rade dorobic i wtawic samo szklo?
Dorobić raczej nie. Chyba żebyś kupił jakieś większe lustro wypukłe z innego samochodu np. cieżarówki lub dostawczaka i wtedy spróbował wyciąć taki sam kształt. Myśle jednak, że znajdziesz takie szkło używkę tylko poszukaj dobrze. Było by to najprostrze rozwiazanie. Zmiana całego lusterka to większy koszt i większa robocizna.
Ok wiec chyba wiem wszystko. Dzieki za pomoc!
Chesti
już na kursie nauki jazdy mówili że widoki się róznią- i raczej we wszystkich autkach.
pozdróófka
pozdróófka
- Od: 19 wrz 2007, 23:01
- Auto: Mazda Xedos 6 CA/KF
chesti napisał(a):janek 23 napisał(a):chesti napisał(a): Pytanie czy musze myslec nad calym lusterkiem czy da rade dorobic i wtawic samo szklo?
Ok wiec chyba wiem wszystko. Dzieki za pomoc!
Wyszlo na to ze zamowilem sama szybke – lusterko – z oryginalow mazdowskich. Kombinowanego (wycinanego z innego lsuetrka samochodowego) nie chcialem bo i tak moze sie roznic od tego co mam po 2 stronie a tego nie chce, a kupno usterka na przyklad z allegro wiaze sie z jego malowaiem co wyszlo by drozej. Za samo szklo nowke wychodzi jakies 130 zl.
Chesti
Czyli poprostu kolege wprowadzili w blad
wydal niepotrzebne pieniazki na lusterku bo okazalo sie ze bylo okej.... u siebie tez tak mam, prawe oddala, lewe nie 
'Błoto z wozu, koniom lzej' – Polska Kronika Filmowa
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=57848

http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=57848

- Od: 1 sie 2006, 13:36
- Auto: Audi A6 C5 1.8T AEB
Audi A4 B5 2.6V6
KANAL napisał(a):Czyli poprostu kolege wprowadzili w bladwydal niepotrzebne pieniazki na lusterku bo okazalo sie ze bylo okej.... u siebie tez tak mam, prawe oddala, lewe nie
Ok dzieki.
Pozostaje mi zapytac czy ktos nie potrzebuje szybki lusterka
Chesti
Strona 1 z 1