3 Alternatory ładują 15,2V
Strona 1 z 1
Witam serdecznie forumowiczów. Padł mi alternator, ładował 15,4V. Wymieniłem na kolejny i ładował 15,2V ,kolejny to samo i kolejny też coś koło tego...Co jest tego przyczyną??nie możliwe że wszystkie są uwalone..Wyjąłem alternator, miernikiem sprawdziłem napięcie na głównym grubym kablu zasilającym alternator z akumulatora i napięcie jest 12V czyli ok(identycznie jak na akumulatorze), sprawdzam napięcie w kostce 2pinowej alternatora bodajże zasilającej regulator po załączeniu zapłonu i mam 10,5V...Co to może być??? Jakiś stycznik uwalony czy może kabel do kostki?? Sądzę, że to jest przyczyną przeładowania przez alternator bo regulator daje za niski sygnał napięcia
. Proszę o pomoc. Pozdrawiam

- Od: 14 mar 2010, 12:39
ta wiązka idzie spod akumulatora dokładnie przyjrzyj się czarno żółtej kostce z 4 pinami (potrafi zaśniedzieć) właśnie w okolicy ako. co do napięcia to właściwe jest do 14,7V wiec dla pewności sprawdziłbym innym miernikiem by się upewnić...

http://www.youtube.com/watch?v=yormhej1TKs
to ta kostka o której pisze kolega wyżej może być przyczyną tego napięcia (u siebie też tak miałem dochodziło mi nieraz do 16V) jeden przewód był tak zaśniedziały ,że się wykruszył po reanimacji wszystko było ok .
ps.jak będziesz sprawdzał ta kostkę to złap za każdy kabel osobno czy nie wyskoczy bo nieraz jest tak ze siedzi w środku w kostce a nie przewodzi
ps.jak będziesz sprawdzał ta kostkę to złap za każdy kabel osobno czy nie wyskoczy bo nieraz jest tak ze siedzi w środku w kostce a nie przewodzi
- Od: 25 gru 2008, 00:08
- Auto: xedos 6 2.0 V6
Strona 1 z 1