Chrobotanie przy 1500obr. na min. – rozwiązane.

Postprzez Lukka » 23 cze 2008, 23:38

Witam,

Moja Mazdeczka od jakiegoś czasu raczy moje uszy dziwnym dźwiękiem, coś jakby chrobotanie/delikatne zgrzytnięcie/odgłos tarcia gdy podczas jazdy obroty przechodzą przez 1500 obr. na min.
Jak auto kupiłem, nie było tego "efektu", który obecnie zakłóca odsłuch 'ścieżki dźwiękowej' V6 ;) . Pojawił się mniej więcej po przejechaniu 5tys. km. i najpierw pojawiał się sporadycznie, np. po chłodnej nocy, 1 raz po ruszeniu i cisza...
Obecnie jest od około 10.000km moim towarzyszem (obecny rzekomy przebieg wg licznika to 140tys. km.)... ale zrobiło się to głośniejsze i od czasu do czasu pojawia się też w okolicach 2.000-2.500 obr. na minutę.
Dźwięk dobiega spod auta, okolice skrzyni biegów/sprzęgła(?) – tak przynajmniej mi sie to wydaje.
Pojawia się ten dźwięk na każdym biegu.
Np. gdy jadę pod górkę i obroty mam na tym poziomie, dźwięk ten jest wtedy stały.
Byłem z tym u mechaników w mojej mieścinie... ale nie byli w stanie nawet podjąć się diagnozy... stwierdzili że jak się zepsuje, tak że auto nie będzie jechało to będzie wiadomo co to było... a mnie takie rozwiązanie nie interesuje.

Może ktoś z Was drodzy forumowicze miał podobny przypadek... i będzie w stanie mi pomóc w moim problemie...
Ewentualnie... proszę o podanie cudotwórców Mazdowych z ziemi łódzkiej :) do których mógłbym się udać z moim problemem.

Pozdrawiam,

Lukka
Ostatnio edytowano 27 cze 2008, 12:23 przez Lukka, łącznie edytowano 1 raz
Czym się różnią mężczyźni od chłopców?
Mężczyźni maja droższe zabawki...
Forumowicz

Od: 3 lis 2005, 10:02
Auto: Xedos CA KF '95

Postprzez BAJ00 » 24 cze 2008, 01:12

Witam kolego miałem kiedy cos podobnego a raczej przypominało to brzeczenie u mnie. Moze to to warto sprawdzic zobacz link
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.ph ... highlight=
Forumowicz

Od: 18 sty 2008, 01:54
Auto: Tesknie za Mazdą

Postprzez mrc » 24 cze 2008, 01:52

nie wiem co to ale mam to samo! :(
Początkujący

Od: 6 kwi 2008, 00:21
Auto: Mazda 3 2.2 MZR-CD '09

Postprzez qbass » 24 cze 2008, 18:05

Może to naprawdę blacha "osłaniająca" katalizator wpada w rezonans przy tych obrotach? Zupełnie niedawno też miałem to brzęczenie. Dogięcie blachy dało rezultat :)
Ciężko coś poradzić, gdy się nie słyszy.
Sprzedam sporo części do MX-6/626 GE KL :)
Forumowicz

Od: 27 kwi 2007, 10:39
Auto: MX-6 GE KL

Postprzez Bodek » 25 cze 2008, 06:43

A katalizator jest ?? Jak jest to cały czy środek wybity. Może zamaiast kata jest wstawione coś innego i stąd to brzeczenie. Było to już opisywane na forum. Jest to wkurzający dźwięk. A wielu spowrotem założyło kata na swoje miejsce i brzęczenia nie było. zrobiło się duuuużo ciszej !!

Pozdrawiam !!
Forumowicz

Od: 11 wrz 2005, 01:09
Auto: 626 GE 2.0 CRONOS M/T 1994 LPG

Postprzez Lukka » 25 cze 2008, 11:32

Katalizator jest (jeszcze) na swoim miejscu.
Co prawda jak go 'puknąłem' to w środku coś brzęczy, ale to całkiem inny dźwięk, który nota bene właśnie wczoraj mi się pojawił, tym razem w zakresie 2.500-3.500obr. na min. I to jest brzęk właśnie tego 'czegoś' co jest w katalizatorze.
Mam zamiar podjechać do fachowców od wydechów, zdjąć katalizator, zrobić przegląd całego wydechu i zobaczymy, co z tego wyniknie.
Miałem skorodowane/poluzowane i częściowo 'pogubione' blachy osłaniające kolektor wydechowy, ale że były to już ich resztki, to się ich pozbyłem, ale one niczemu jak słyszę nie były winne.

Pozdrawiam,

Lukka
Forumowicz

Postprzez Lukka » 27 cze 2008, 12:23

<jupi> <jupi> <jupi> <jupi> <jupi> <jupi> <jupi> <jupi> <jupi> <jupi> <jupi> <jupi> <jupi>
Auto wróciło już od speców od wydechów... i nastała błoga cisza.
Diagnoza: obluzowana osłona termiczna katalizatora.
Czas naprawy: 15 minut.
Koszt: 10 PLN (słownie dziesięc!).

Pozdrawiam,

Lukka
Forumowicz

Postprzez qbass » 27 cze 2008, 14:08

qbass napisał(a):Może to naprawdę blacha "osłaniająca" katalizator

Lukka napisał(a):Diagnoza: obluzowana osłona termiczna katalizatora.

Mówiłem, mówiłem :)
Sprzedam sporo części do MX-6/626 GE KL :)
Forumowicz

Od: 27 kwi 2007, 10:39
Auto: MX-6 GE KL

Postprzez BAJ00 » 29 cze 2008, 00:11

No to fajnie ze udało ci sie usunąc usterke <killer>
Forumowicz

Od: 18 sty 2008, 01:54
Auto: Tesknie za Mazdą

Postprzez zaba132 » 29 cze 2008, 00:31

u mnie chyba jest podobny problem... tylko po tym jak troche pokreciłem orbrotami :) wydobywa sie dziwny dzwiek takiego lekkiego pierdzenia (brzeczenia blachy)... ja mysle ze to uszczelka wydmuchała sie z wydechu... ale pewny nie jestem mzoe to samo co i u Ciebie ??:) mam nadzieje ze drogo mnie to kosztowac nie bedzie :D :D
Forumowicz

Od: 21 sty 2007, 11:23
Auto: X6 CA KF