Skrzypienie w przednim zawieszeniu

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez lukkil » 9 kwi 2010, 14:18

Witam,
coś mi zaczeło skrzypić w moim Xedzie. Skrzypienie słychać podczas hamowania, zatrzymywania się czyli jak samochód się pochyla :) skrzeczy też ale mniej na dołkach – amorek na postoju nie skrzeczy :) co to może być? wygląda to na jakąś gumę, bądź sworzeń.
Macie jakieś pomysły? :)
Każdy, nawet najlepszy laptop lub komputer moze nas kiedyś zawieść. Wtedy, na szybko potrzebujemy kogoś kto się tym zajmie i naprawi potrzebny do pracy czy zabawy komputer. Wybierzmy dobry i zaufany serwis laptopów Grodzisk Mazowiecki Milanówek
https://www.instagram.com/lukkilx6/
Forumowicz

Od: 7 paź 2009, 16:37
Auto: Xedos 2.0 V6 1996r

Postprzez kattom » 9 kwi 2010, 15:12

Przy hamowaniu może Ci skrzypieć pedał hamulca. Miałem kiedyś takie delikatne poskrzypywanie i popsikałem WD od strony komory silnika. Było to już tak dawno, że nie bardzo pamiętam gdzie trzeba rękę wsadzić.

Niech ktoś wsiądzie do wozu i pompuje pedałem, a Ty sobie posłuchaj skąd irytujące dźwięki dochodzą. Może masz poluzowany zacisk ?
Różni Ludzie. Różne potrzeby. Jeden Zespół.
Forumowicz

Od: 12 maja 2007, 23:18
Auto: XEDOS 6 CA KF

Postprzez lukkil » 9 kwi 2010, 17:51

sprawdze ten pedał ale wydaje mi się ze to nie przez niego :)
to skrzeczenie pojawia sie przy koncowym etapie hamowania – jak auto sie pochyla :) albo jak wjezdzam na kraweznik itp :)
jutro musze do tego zajrzec bo to denerwujace jest – skrzeczy jak w starej furmance :P
Każdy, nawet najlepszy laptop lub komputer moze nas kiedyś zawieść. Wtedy, na szybko potrzebujemy kogoś kto się tym zajmie i naprawi potrzebny do pracy czy zabawy komputer. Wybierzmy dobry i zaufany serwis laptopów Grodzisk Mazowiecki Milanówek
Forumowicz

Postprzez Hazu » 10 kwi 2010, 09:01

Skrzypieć potrafią łączniki stabilizatora i sworzeń.
Forumowicz

Od: 17 paź 2005, 21:11
Auto: Były: CA/KF, CA/KL, BA/BP, BA/KF
Jest:
MPV ll FS 2000r.
RX8 2004r.

Postprzez paaawel5 » 10 kwi 2010, 19:08

w fiacie uno kiedyś tak miałem okazało się że sworzeń, wstrzyknąłem strzykawką z igłą troszkę oleju i przestało
Forumowicz

Od: 14 lis 2008, 21:04
Auto: Xedos 6 2.0 v6 98r.

Postprzez piecu » 15 kwi 2010, 18:01

u mnie ok roku temu mialem takie skrzypienie okazalo sie ze to byly gumy na wahaczach przednich (tuleje) i teraz znowu zaczyna mi sie robic to samo :D takze jezeli bedziesz miec to samo to przy zakupie nowych tuleji nie zaluj pieniedzy na lepsze bo pozniej znow trzeba placic za wymiane.. Pozdrawiam
Forumowicz

Od: 26 kwi 2009, 21:33
Auto: Mazda XEDOS 6

Postprzez lukkil » 16 kwi 2010, 13:55

troszke WD wlałem na te gumy i nawet na dwa dni mi przestało skrzypić :P
teraz znów się zaczyna :)

EDIT:

okazało się że to wahacz jest wytłuczony na tulejach :|
Forumowicz