Witam,
Jako, że na prądzie znam się słabiuuutko – jedno pytanko:
– jak zrobić, żeby w M6 czujnik zmierzchu nie kontrolował wszystkich świateł (postojowe, przeciwmgłowe), a tylko drogowe?
Chciałbym móc jeździć w dzień na przednich p-mgłowych, postojowych i przy ustawionej pozycji włącznika na "Auto" – byłoby to bardzo wygodne rozwiązanie. Dotychczas w dzień jeżdżę włączając postojowe i dodatkowo przekręcając pierścień od przednich p-mgłowych. Funkacja "Auto" w dzień powoduje wyłączenie wszelakiego oświetlenia. Wolałbym żeby ten czujnik był aktywny jednak kontrolował wyłącznie drogowe(rozwiązanie bardzo przydatne np. w tunelach).
Czy wystarczy wyodrębnić kable odpowiedzialne za światła postojowe i p-mgłowe i "wypiąć" je z czujnika omijając go tym samym?
Dużo z czymś takim zachodu?
Z góry dziękuję za pomysły/porady.
Automatyczny włącznik świateł
1, 2
Witam
Co do samoczynnego zał. świateł można użyc układu do opóżnionego zał kolumn który zał. 2 osobne przekażniki domyślnie po 8s.(możliwośc zmiany czasu zmieniając rezystancje lub pojemnośc) .Dowolnie podajemy impuls +lub – w zależności co chcemy miec na wyjściu z przeżników.Koszt ukł. 15zł do samodzielnego zmontowania.Jak kolega wcześniej zauważył w mazdach sterowanie jest minusem dla postojuwek i drogowych.
pozdrawiam Grzegorz
Co do samoczynnego zał. świateł można użyc układu do opóżnionego zał kolumn który zał. 2 osobne przekażniki domyślnie po 8s.(możliwośc zmiany czasu zmieniając rezystancje lub pojemnośc) .Dowolnie podajemy impuls +lub – w zależności co chcemy miec na wyjściu z przeżników.Koszt ukł. 15zł do samodzielnego zmontowania.Jak kolega wcześniej zauważył w mazdach sterowanie jest minusem dla postojuwek i drogowych.
pozdrawiam Grzegorz
-
gandap
Nabyłem automatyczny włącznik świateł taki który jest sterowny kontrolką ładowania na tablicy zegarów. zlokalizowałem już prawie wszystkie potrzebne mi przewody,oprócz jednego, a mianowicie przewód kontrolki ładowania.
Rozebrałem już deskę rozdzielczą. i tu jest buba nie wiem ktory to jest konkretnie przewód. Może ktoś się orientuję jaki kolor ma ten przewód?
Rozebrałem już deskę rozdzielczą. i tu jest buba nie wiem ktory to jest konkretnie przewód. Może ktoś się orientuję jaki kolor ma ten przewód?
- Od: 5 wrz 2007, 19:57
- Auto: mazda 626 GF '98r. 2.0 lpg
Ściągnąłem sobie schemat elektroniki do mojej mazdy co prawda po angielsku ale jakoś dałem radę. Jak by ktoś na przyszłość potrzebował to ten kabelek ma fioletowy kolor. Włącznik działa jak powinien. Ale jest jeden drobny mankament, a mianowicie żarzy mi się kontrolka sygnalizująca przepalenie żarówki tylnych stopów.
Może ktoś miał taką przypadłość?
Może ktoś miał taką przypadłość?
Czy jest możliwe wykorzystanie automatycznego włącznika świateł do sterowania jedynie podświetleniem deski ? Bo światełka to mogę sobie zapalić sam, ale jak świeci słońce to nie widzę licznika kilometrów :–(. A chciałbym, by na AUTO światła paliły się stale a podświetlenie deski zależnie od czujnika ....
2B || !(2B) ? by mcbeth

- Od: 12 lut 2007, 14:29
- Auto: M6 GG1 MZR-CD 143KM '07 Active+ / Legacy 2.0R 165KM AT S-AWD '07
Marcin napisał(a):lysek79 napisał(a):żarzy mi się kontrolka sygnalizująca przepalenie żarówki tylnych stopów.
A nie masz czasem zaparowanych tylnych kloszy?
na pewno to nie jest wina zaparowanych kloszy bo jak odłaczę to urządzonko to wszystko jest w porządku
1, 2