Wymiana końcówki drążka kierowniczego (626 GE)

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez SHY » 8 lut 2010, 21:57

Witam

Czy istnieje jakaś zasada odnośnie montażu końcówki drążka kierowniczego. Chodzi mi konkretnie o to jak powinny być w trakcie skręcania umieszczone względem siebie łączone elementy (drążek kierowniczy, końcówka drążka i zwrotnica) i czy kierownica powinna być wtedy w konkretnym położeniu.

Pozdrawiam
SHY
Forumowicz

Od: 22 lut 2005, 23:16
Auto: Mazda 6 GH 2,2 MZR-CD 163KM

Postprzez pawelc » 10 lut 2010, 06:57

Położenie nie ma znaczenia ,ale przed wykręceniem starej warto policzyć ile obrotów była wkręcona i na tyle samo wkręcić nową i ustawić oczywiście zbieżność
Forumowicz

Od: 26 sie 2005, 07:39
Auto: RX8 z z32se

Postprzez SHY » 10 lut 2010, 21:03

Z tym polozeniem nie ma obawy o uszkodzenie gumy na koncowce?
Niestety liczenie zwoi nie wchodzi w rachube, bo teraz jezdze na jakim zamienniku a kupilem ori i pewnie ten manewr nie przejdzie.

Dzieki za info.

Pozdrawiam
SHY
Forumowicz

Postprzez mackoGD » 20 lut 2010, 15:13

To zrób tak: ściągnij koło, odkręć nakrętkę końcówki wybij ją i wsadź z powrotem luźno, załóż koło postaw auto na ziemi i z kanału nie ruszając położenia koła wymieniasz końcówkę wkręcając ją tak żeby pasowała tak samo jak stara.
Mam nadzieję że "kumato" napisałem
Forumowicz

Od: 5 mar 2007, 21:28
Auto: Xedos 6 2.0 a/t '99 LPG Tech
Honda Varadero XL 125
Mazda 6 GY 2.0B '07

Postprzez SHY » 20 lut 2010, 16:29

Sposób wydaje sie dobry tylko, ze nie mam dostepu do kanalu. Musze cos wykombinowac, bo ta metoda chyba w miare wydaje sie sensowna. Dzieki.

Pozdrawiam
SHY
Forumowicz

Postprzez mackoGD » 20 lut 2010, 16:40

Robiłem to też "kładąc" auto na jakiś podjazd lub cegły żeby wczołgać się pod niego.... Potem nie zaszkodzi pojechać na stacje diagnostyczną sprawdzić zbieżność, na niektórych stacjach zrobią to za free i wtedy ewentualnie ustawić zbieżność. Kilka PLN można zaoszczędzić:)
Forumowicz

Honda Varadero XL 125
Mazda 6 GY 2.0B '07

Postprzez marcin.art » 21 lut 2010, 08:54

można zrobić też tak zaznaczyć kreskę na drążku kierowniczym i zmierzyć odległość od kreski do środka końcówki drążka zdjąć starą i wkręcić nową koncówkę tak żeby te odległości były takie same najlepiej robić to suwmiarką
ja robiłem tak już trzy razy i za każdym razem zbieżność była oki :D
Początkujący

Od: 17 sie 2009, 06:35
Auto: mazda 626 2.5 v6

Postprzez SHY » 21 lut 2010, 12:55

Marcin.art – mialem podobny pomysl, ale przeczytalem w serwisowce, ze jeden obrot na gwincie skutkuje ruchem kola o 4mm wiec stwierdzilem, ze co do mikrometra to nie dam rady ustawic. Co do stacji diagnostycznych – racja, ze mozna podjechac tylko, ze z mojego doswiadczenia wychodzi (bylem juz na ustawianiu chyba ze 6 razy po wymianie roznych czesci), ze ustawianie metoda "najazdowa" (nie znam profesjonalnego oskreslenia) jest do d... – Fakt niby zbieznosc jest ok i opon nie drze, ale punktu zerowego nigdy nie mialem ustawionego idealnie. Jeden jedyny raz jak ustawiano mi zbieznosc na sprzecie z czujnikami przypinanymi do kola bylo miod malina. Jest tylko jedna wada – to kosztowalo 2 lata temu u mnie w miescie 80 pln.

Pozdrawiam
SHY
Forumowicz

Postprzez mackoGD » 21 lut 2010, 22:46

Wiem że najazd nie nadaje się do ustawienia zbieżności ale po wymianie końcówki da orientacyjnie obraz geometrii.
SHY napisał(a):Jest tylko jedna wada – to kosztowalo 2 lata temu u mnie w miescie 80 pln.

...dużo!! ja we wrześniu płaciłem 40PLN
i było:
SHY napisał(a):miod malina
Forumowicz

Honda Varadero XL 125
Mazda 6 GY 2.0B '07

Postprzez Danielo » 10 kwi 2012, 19:24

Odświeżę temat ponieważ sam szykuję się do wymiany. I mam takie pytanie, czy tak jak pisał MarcinART to nie jest pewny sposób? Na moje oko to jest taki trochę pic z tym że jeden obrót gwintu to 4mm na kole bo niby jak na stacji to dopracują dokładniej? intuicja podpowiada mi że może być regulacja poprzez okręcanie drążka, ale pewny nie jestem, a moje wykształcenie i staż stolarski dużo mi w tym nie pomagają.. Pytanie drugie dla znawców, końcówka zmienia ustawienie koła między góra-dół(stawiam że tak), czy przód tył? Pytam bo ojciec kiedyś zrobił taki przyrząd do regulacji zbieżności(w nysie to działało..) budowa jest dosyć prosta długa rura złożona z dwóch części(na środku rozsuwana dla każdego auta inny wymiar) z końcami "zawiniętymi" w ten sposób, że pozwala złapać wymiar od felgi do felgi po zewn. auta. Zakładając że teraz zbieżność jest dobra(nie ściąga na boki, nie drze opon)przy wymianie jednej końcówki(tylko lewa)mierzę suwmiarką jak daleko wkręcić,potem sprawdzam opisanym przyrządem i powinno być oki?
Wiem że kogoś to może śmieszyć że szkoda nam kasy na regulację zbieżności ale końcówkę zamówiłem za 40zł DELPHI a u nas podrzędny mechanik woła sobie 50 zł za regulację, więc dlaczego mam komuś napychać kieszenie jak mogę(chyba) załatwić to sam. Do końca nie jestem przekonany że to faktycznie MUSI być ustawiane, dla zaprzeczenia napiszę że amory też muszą być razem wymieniane w parze, a ja wymieniłem jednego, i 5 lat jeździłem tak, dopiero teraz padł ten drugi a wymieniany przeze mnie ma wzorowe parametry, mit obalony.. Dodam jeszcze że moja madzia ma już lat 20 i nie chcę za dużo inwestować w nią bo niewiem ile jeszcze będzie mi służyć a i kryzys nas nie rozpieszcza więc oszczędzać trzeba..
P.S. jak pisałem do mechanika mi daleko więc jak gdzieś zbluźniłem, albo się ośmieszyłem to nie krzyczcie na mnie, ale pomóżcie odpowiadając na ww. pytania. Pozdrawiam
PRAWDZIWA JAZDA,TO MUSI BYć MAZDA!!!
Forumowicz

Od: 19 sty 2007, 13:57
Auto: mazda323 1.6 16v BG
Mazda 6 2.0 16V GY 2005R

Postprzez kamilspider » 10 kwi 2012, 21:37

Danielo napisał(a):Pytanie drugie dla znawców, końcówka zmienia ustawienie koła między góra-dół(stawiam że tak), czy przód tył?
Zakładając że teraz zbieżność jest dobra(nie ściąga na boki, nie drze opon)
Amory też muszą być razem wymieniane w parze, a ja wymieniłem jednego, i 5 lat jeździłem tak, dopiero teraz padł ten drugi a wymieniany przeze mnie ma wzorowe parametry, mit obalony..

Nie rozumiem do końca pytania czy końcówka zmienia ustawienie góra/dół? Chodzi o kąt pochylenia koła? Jeżeli tak to końcówka czyli zbieżność nie ma wpływu na kąt pochylenia.
Zbieżność przednich kół nie będzie wpływać na ściąganie, ale wpływa na darcie mniejsze lub większe.
Z amorami przesadziłeś i tak się nie powinno robić i już. Jak sam napisałeś jeden był wzorowy, gdy drugi już padł, czyli pewnie przez większość czasu jedna strona lepiej tłumiła niż druga i miało to jakiś wpływ na przyczepność itp.
Ja sam ustawiam zbieżność w podobny sposób jak Twój ojciec i jest OK. Nawet kiedyś po moim ustawieniu specjalnie pojechałem, żeby mi przyrządami sprawdzili i wszystko mieściło się w tolerancji (nic już nie kręcili).
Jak ustawiasz zbieżność to kręcisz drążkiem kierowniczym (nie musisz co chwilę odkręcać końcówki ze zwrotnicy).
1 obrót drążka to OK 4-6 mm w zbieżności.
Przy ustawianiu zrób tak, aby koła były bliżej siebie przodem / \ o ok 1-3 mm (+/– 3mm).
Jak już się bierzesz za te końcówki to zmień z 2 stron dla spokoju bo, żeby ustawić zbieżność tak, żeby kierownica była prosta trzeba się trochę pomęczyć i raczej za 1 czy 2 razem idealnie nie ustawisz i trzeba poprawiać. (kierownica nie musi być prosto, żeby zbieżność była dobra).
"Samochody to nie wszystko, ale bez nich wszystko jest niczym..."
---> JBC to mam trochę części do MX-6 KLDE <---
Forumowicz

Od: 25 paź 2010, 09:47
Auto: Było:
MX-6 2.5 V6 KL-DE

Postprzez jacobs » 10 kwi 2012, 21:46

Kilka razy zmieniałem końcówki w różnych samochodach i nigdy nie byłem potem na zbieżności :P Zasada prosta – trzeba wkręcić tyle obrotów ile się wykręciło.
If you’re in control, you’re not going fast enough.
Forumowicz

Od: 20 lis 2005, 13:31

Postprzez kamilspider » 10 kwi 2012, 21:54

jacobs napisał(a):Zasada prosta – trzeba wkręcić tyle obrotów ile się wykręciło.

To mogła być lipa z tą zasadą bo niektóre końcówki same w sobie są ciut dłuższe lub krótsze, a wystarczy, że trochę się pomylisz i już nie będzie tak jak trzeba.
Forumowicz

MX-6 2.5 V6 KL-DE

Postprzez noxes » 10 kwi 2012, 22:00

kamilspider napisał(a):To mogła być lipa z tą zasadą bo niektóre końcówki same w sobie są ciut dłuższe lub krótsze, a wystarczy, że trochę się pomylisz i już nie będzie tak jak trzeba.

dokładnie tak jak piszesz. Dlatego najlepiej jest zmierzyć sobie od końca końcówki i zrobić znak na drążku póxniej wkręcić nową zgodnie ze znakami i git.
Sprzedam części;
Mazda xedos 6 v6
Mazda 626 1.8-2.0
Forumowicz

Od: 19 gru 2009, 22:23
Auto: AUDI A4 B6 1.8T

Postprzez jacobs » 10 kwi 2012, 22:07

noxes napisał(a):
kamilspider napisał(a):To mogła być lipa z tą zasadą bo niektóre końcówki same w sobie są ciut dłuższe lub krótsze, a wystarczy, że trochę się pomylisz i już nie będzie tak jak trzeba.

dokładnie tak jak piszesz. Dlatego najlepiej jest zmierzyć sobie od końca końcówki i zrobić znak na drążku póxniej wkręcić nową zgodnie ze znakami i git.

To widocznie miałem szczęście, bo sprawdzam zbieżność zazwyczaj przy przeglądzie i nigdy mi się nie zmieniła ;)

Dodam jeszcze, że w poprzedniej mazdzie wymieniałem wahacze, amortyzatory i kąty się nie zmieniały <czarodziej>
If you’re in control, you’re not going fast enough.
Forumowicz

Od: 20 lis 2005, 13:31

Postprzez Danielo » 10 kwi 2012, 22:36

kamilspider-dokładnie chodzi o to, czy koła zmieniają położenie względem jezdni(czyli mierzyć na górze i na dole obręczy)czy np przód względem tyłu koła zmienia położenie i mierzyć z przodu i z tyłu obręczy. Po dalszej twojej wypowiedzi domyślam się że chyba jednak to drugie.
Co do amorka to mylisz się bo auto mam 7lat i dopiero teraz wymieniłem ten drugi, a do tej pory przeglądy przechodził normalnie, uważam że po prostu zmarł śmiercią naturalną..
Drugą końcówkę narazie raczej zostawie, zmienię jak okaże się że jednak muszę jechać ustawić zbieżność..wtedy inaczej było by bez sensu. O wkręcaniu też już myślałem żeby tyle samo obrotów wkręcić ale jak widać to jest mylne, zastanawia mnie też czy sama końcówka nie może być ciut większa(główka) i zepsuć pomiarów takich jak pisał noxes..
PRAWDZIWA JAZDA,TO MUSI BYć MAZDA!!!
Forumowicz

Od: 19 sty 2007, 13:57
Auto: mazda323 1.6 16v BG
Mazda 6 2.0 16V GY 2005R

Postprzez kamilspider » 10 kwi 2012, 22:48

Przy zbieżności mierz przód i tył koła (góra/dół to pochylenie).
Forumowicz

MX-6 2.5 V6 KL-DE

Postprzez noxes » 10 kwi 2012, 23:15

Danielo napisał(a):zastanawia mnie też czy sama końcówka nie może być ciut większa(główka) i zepsuć pomiarów takich jak pisał noxes..

Środek masz w tym samym miejscu więc bardzo mało prawdopodobne . wiesz ja mam warsztat i nie mam urządzeń do zbiezności, zawsze wkręcam klientom końcówki na suwmiarkę i bardzo nie wielu z nich jeździ na zbierzność.
mazda ge nie ma regulacji pochyleń na przedniej osi więc nie wiem czemu miałoby się zmienić pochylenie.
Sprzedam części;
Mazda xedos 6 v6
Mazda 626 1.8-2.0
Forumowicz

Od: 19 gru 2009, 22:23
Auto: AUDI A4 B6 1.8T

Postprzez Siw-y » 11 kwi 2012, 00:21

noxes napisał(a):mazda ge nie ma regulacji pochyleń na przedniej osi

Ma ;)
Załączniki
1.pdf
(205.34 KiB) Pobrane 152 razy