Sprzęgło – po wciśnięciu nie podnosi się
Sorki, u mnie pisze "Use only DOT-3" więc z płynem wporzo. No ale zrobiłem już 100km i sprzęgło działa prawidłowo
Czy u Ciebie też tak było czy jak wpadł, to na amen? Mógłbyś mi opisać gdzie szukać tego wężyka? Muszę to zrobić, bo autem będę miał w przyszłym roku kilka wyjazdów po 600km dziennie.

- Od: 5 cze 2009, 20:25
- Auto: 626 GE 2.0 FS 116KM 1995r. + LPG KME Diego
To u mnie było tak ze taśma klejąca pozwoliła mi wrócić do domu.
Wężyk znajdziesz pod akumulatorem łączy rurkę która idzie od siłownika sprzęgła z rurka z pompki sprzęgła wygląda jak gumowy przewód hamulcowy połączenie giętkie, dobrze go widać od spodu po stronie kierowcy przy samej skrzyni.
Wężyk znajdziesz pod akumulatorem łączy rurkę która idzie od siłownika sprzęgła z rurka z pompki sprzęgła wygląda jak gumowy przewód hamulcowy połączenie giętkie, dobrze go widać od spodu po stronie kierowcy przy samej skrzyni.
- Od: 6 maja 2010, 13:43
- Auto: Mazda 626 GF
Dziś znów to samo ale tym razem miałem sprzęgło na 5 sekund za każdym razem i po 40 km wcięło pół zbiorniczka płynu. Jeden mechanik tak zawalony autami, że nie było mowy, drugi od razu mówi że wysprzęglik. Faktycznie tak jakby z niego leciało, kałuża na parkingu. Ale ja najpierw obejrzę ten wąż. Co powiecie na zestaw naprawczy wysprzęglika?
Kurcze, żadne auto u mnie nie miało tyle awarii co ten wynalazek alpejski. Druga rocznik '85 GLX w automacie nie pamięta kto to mechanik.
Kurcze, żadne auto u mnie nie miało tyle awarii co ten wynalazek alpejski. Druga rocznik '85 GLX w automacie nie pamięta kto to mechanik.
- Od: 5 cze 2009, 20:25
- Auto: 626 GE 2.0 FS 116KM 1995r. + LPG KME Diego
witajcie mam ten sam problem . ale u mnie jest wszystko suchutkie zero wyciekow a nie hula pomocy. Pozdro
-
Hope20
Witam a wiec chcialem odpowietrzyc sprzeglo bo nie dokonca dzialalo sprawnie.
zrobilem tak .
Poluzowalem odpowietrznik. 1 osoba wcisla sprzeglo na maxa ja wtedy odkrecilem odpowietrznik , jak plyn wyciekl to zakrecilem. wtedy 1 osoba poruszala sprzeglem kilka razy i znow wcisla do konca sprzeglo i ja poluzowalem. po 4 rtym razie pedal wpadl w podloge
i reka go moge wahlowac i nic sie nie dzieje.
zalozylem wezyk dlugi na odpowietrznik i robilem tak jak hamulce pompuj zakrec itp. troszke plynu wylecialo ale bylo tak ze przy odkreconym odpowietrzniku plyn ruszal sie z pedalem sprzegla
Jak wcislem plyn wylecial jak odciagnelem reka zassalo plyn to mowie ok dziala to zakrecilem i pompowalem. wcisnelem do konca i 1 osoba poluzowala odpowietrznik i dupa nic nie lecialo.
Jak odpowietrzyc calkiwicie pusty wysprzeglik
zrobilem tak .
Poluzowalem odpowietrznik. 1 osoba wcisla sprzeglo na maxa ja wtedy odkrecilem odpowietrznik , jak plyn wyciekl to zakrecilem. wtedy 1 osoba poruszala sprzeglem kilka razy i znow wcisla do konca sprzeglo i ja poluzowalem. po 4 rtym razie pedal wpadl w podloge
zalozylem wezyk dlugi na odpowietrznik i robilem tak jak hamulce pompuj zakrec itp. troszke plynu wylecialo ale bylo tak ze przy odkreconym odpowietrzniku plyn ruszal sie z pedalem sprzegla
Jak wcislem plyn wylecial jak odciagnelem reka zassalo plyn to mowie ok dziala to zakrecilem i pompowalem. wcisnelem do konca i 1 osoba poluzowala odpowietrznik i dupa nic nie lecialo.
Jak odpowietrzyc calkiwicie pusty wysprzeglik
Hehe 
Najlepiej odkręć odpowietrznik i czekaj aż płyn sam będzie leciał... Może minąć z pół h nawet.
Nie dotykaj już pedału
odkręć odpowietrznik i pod maską naciśnij ręką wysprzęglik, ale tak jakby się cofał (a nie wysprzęglał jak wciskasz pedał), zakręć odpowietrznik, puść wysprzęglik i tak w kółko.
Myślę, że dużo da samo odkręcenie odpowietrznika i czekanie... Można też dmuchnąć w zbiorniczek płynu przy okazji.
Najlepiej odkręć odpowietrznik i czekaj aż płyn sam będzie leciał... Może minąć z pół h nawet.
Nie dotykaj już pedału
Myślę, że dużo da samo odkręcenie odpowietrznika i czekanie... Można też dmuchnąć w zbiorniczek płynu przy okazji.
"Samochody to nie wszystko, ale bez nich wszystko jest niczym..."
---> JBC to mam trochę części do MX-6 KLDE <---
---> JBC to mam trochę części do MX-6 KLDE <---
hehe masz zapowietrzona pompkę. Pedał ma być nie wcisnięty odkręcasz odpowietrznik i czekasz aż płyn zacznie lecieć. Jeśli będziesz robił to na wciśniętym pedale to w życiu tego nie odpowietrzysz.
Sprzedam części;
Mazda xedos 6 v6
Mazda 626 1.8-2.0
Mazda xedos 6 v6
Mazda 626 1.8-2.0
ani tak ani tak
Problem naprawiony ... Pompka jeb... byla bo nie zasysala plynu ze zbiorniczka ani nie pchala zawiesila sie od syfow .... sprzeglo dzialalo na starym syfie jak sposcilem to blokada
Rozebralem caly glowny wysprzeglik ( to od pedala co jest ) na czesci pierwsze . oczyszczone wyczysczone i teraz zaczela pracowac az milo
ot to powod ...
W mx-6 ;p odpowietrzenie zajelo mi 10 min a robilem tak jak noxes pisze a tu w xed 6 pipa z dziobem
i sie wkurzalem od 17stej do 23 30:P Zrobione jutro odpowietrze jak czlowiek.
Problem naprawiony ... Pompka jeb... byla bo nie zasysala plynu ze zbiorniczka ani nie pchala zawiesila sie od syfow .... sprzeglo dzialalo na starym syfie jak sposcilem to blokada
Rozebralem caly glowny wysprzeglik ( to od pedala co jest ) na czesci pierwsze . oczyszczone wyczysczone i teraz zaczela pracowac az milo
W mx-6 ;p odpowietrzenie zajelo mi 10 min a robilem tak jak noxes pisze a tu w xed 6 pipa z dziobem
To jest odpowietrznik jak w hamulach tak samo wyglada. Jak nie musisz nie ruszaj bo narobisz sobie tak jak ja .. babraniny.
Ogolnie przy skrzyni biegow przy wysprzegliku . Jak bedziesz patrzec na skrzynie zobaczysz metalowy badz gumowy waz jak od hamulcow i podazaj za nim w strone skrzyni i tam w wysprzegliku bedzie odpowietrznik.
Odpowietrza sie gdy
-masz wrazenie slizgajacego sie sprzegla.
-wciskasz sprzeglo a biegi czasem zazgrzytaja
-masz na luzie wrzucisz 2000rpm wbijesz bieg ciagle z wcisnietym sprzeglem na maxa i ci auto szarpnie .
-jak pedal kiepsko chodzi ( nie odbija do konca badz wpada w podloge i nie wraca)
Ja ruszalem bo mialem przy zmianie biegow zgrzyty
czesto
Ogolnie przy skrzyni biegow przy wysprzegliku . Jak bedziesz patrzec na skrzynie zobaczysz metalowy badz gumowy waz jak od hamulcow i podazaj za nim w strone skrzyni i tam w wysprzegliku bedzie odpowietrznik.
Odpowietrza sie gdy
-masz wrazenie slizgajacego sie sprzegla.
-wciskasz sprzeglo a biegi czasem zazgrzytaja
-masz na luzie wrzucisz 2000rpm wbijesz bieg ciagle z wcisnietym sprzeglem na maxa i ci auto szarpnie .
-jak pedal kiepsko chodzi ( nie odbija do konca badz wpada w podloge i nie wraca)
Ja ruszalem bo mialem przy zmianie biegow zgrzyty
mam problem z wysprzęglikiem.
Gubię od jakiegoś czasu płyn hamulcowy; dziś w końcu ujawniła się nieszczelność. Płyn ucieka wysprzęglikiem...
Czy sensowna jest naprawa z wykorzystaniem zestawu naprawczego AUTOFREN(niecałe 12zł), czy lepiej kupić od razu wysprzęglik w zamienniku?
Macie jakieś doświadczenie z regeneracją wysprzęglika?
Gubię od jakiegoś czasu płyn hamulcowy; dziś w końcu ujawniła się nieszczelność. Płyn ucieka wysprzęglikiem...
Czy sensowna jest naprawa z wykorzystaniem zestawu naprawczego AUTOFREN(niecałe 12zł), czy lepiej kupić od razu wysprzęglik w zamienniku?
Macie jakieś doświadczenie z regeneracją wysprzęglika?