Zapieczone klocki Lucas
Strona 1 z 1
kiedyś była dyskusja na temat klocków i tak jak zawsze miałem pochlebne zdanie o lukasach tak teraz stanowczo odradzę. Założyłem u siebie troszkę miałem wrażenie że zbyt ciasno wchodzą, ale nic to daję radę, tarcze stare więc klocki nie zużywały się zbyt równo i po kilku tysiącach km ( robie długie trasy) poczułem przy prędkości 140 i wzwyż (
zimny łokieć...) smród spalenizny. Co się okazało? przy nierównym scieraniu klocków Lukasy na obu kołach miały tendencje do blokowania się przy tarczy klinowały się na zacisku. Efekt – jeszcze 200 km autobany a pewnie poszłyby mi z dymem opony albo i cała reszta . Przy prędkości 120km/h auto było nie do zatrzymania.
mayer
W124 300TD automat
mazda 626 GE 2,0 16V
W oczekiwaniu na małego Mayerka...
)))))
W124 300TD automat
mazda 626 GE 2,0 16V
mayer napisał(a):przy nierównym scieraniu klocków
co to znaczy nierówne scieranie
Zaciski sprawdzone, tłoczek pracuje ładnie, prowadnice chodzą bez zarzutu. po cofnięciu tłoczka klocuszki trzeba było wyjąć młotkiem..
mayer
W124 300TD automat
mazda 626 GE 2,0 16V
)))))
W124 300TD automat
mazda 626 GE 2,0 16V
No to moze przed montazem tzreba bylo dokladnie wyczyscic jarzmo zacisku tam gdzie pracuja klocki. Tez zalozylem lucasy GDB1139 na przod i heble sa ok. Poprzednio bylo cos z wybitym KCP czy KCH na blachach i byly totalnie do kitu
Full Time 4WD
VTR 1000F
VTR 1000F
Jaksa , przed założeniem nowych klocków ZAWSZE poświęcam zaciskowi hamulcowemu sporo czasu ze szczotką drucianą i papierkiem ściernym, następnie miejsce styku dostaje smar miedziowy. nie ma mowy na byle jaką wymianę . Czyszczenie obejmuje również blaszki i sprężynki.
mayer
W124 300TD automat
mazda 626 GE 2,0 16V
)))))
W124 300TD automat
mazda 626 GE 2,0 16V
Panowie,jak wszystko jest zrobione tak jak nalezy to nie ma bata musi być ok. Musiałes cos nie tak zrobic /sprawdzic....
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
jak mówiłem wg mnie na zimnym zacisku nowe klocki wchodziły zbyt ciężko stawiały dość wyczuwalny opórktóry sobie zbagatelizowałem. Temperatura musiała spowodować rozszerzenie materiału i zablokowanie klocka albo cholera wie co. Założyłem klocki Ferodo i problem zniknął.
mayer
W124 300TD automat
mazda 626 GE 2,0 16V
)))))
W124 300TD automat
mazda 626 GE 2,0 16V
Strona 1 z 1