Witam,
Zabrałem się za remont mojego FS'a (głowica leży już u szlifierza). Muszę jeszcze zdjąć miskę i wymienić pierścienie. Tu mam 2 pytanka:
– Jakimi śrubami (rozmiarem torxa) są przykręcone korbowody?
– Pierścienie wstawię RIK'a
Znalazłem je w dobrej cenie. Prośba jednak zerknąć na pudełko, czy tak wyglądają oryginalne:
Pzdr.
Remont silnika FS (głowica i pierścienie)
Strona 1 z 1
Faktycznie, masz rację. Rozmiar, to już sobie zmierzę.
Jeszcze jedna sprawa wyskoczyła. Między blokiem, a miską olejową jest taka przystawka/flansza (jak zwał tak zwał). Od strony sprzęgła trzymają ją jeszcze 2 śruby ukryte nad gumowymi zaślepkami. Co to za śruby są, bo nic mi tam nie pasuje?
Czy powinna tam pasować nasadka 6-kątna 10mm?
Wygląda to jakby były to nakrętki.
Jeszcze jedna sprawa wyskoczyła. Między blokiem, a miską olejową jest taka przystawka/flansza (jak zwał tak zwał). Od strony sprzęgła trzymają ją jeszcze 2 śruby ukryte nad gumowymi zaślepkami. Co to za śruby są, bo nic mi tam nie pasuje?
Czy powinna tam pasować nasadka 6-kątna 10mm?
Wygląda to jakby były to nakrętki.
- Od: 16 gru 2014, 00:33
- Auto: Mazda 626 GE 2.0 93' + LPG
Głowica zrobiona (uszczelniacze, zawory, planowanie).
Zabrałem się za dół... myśląc, że tylko pierścienie i gotowe. Jednak za dobrze by było. Na panewkach korbowodowych widać ślady zużycia (żadna nie była obrócona, trzymały się mocno w stopach).
Tak pomyślałem sobie, że pewno jakiś 'rzeźnik' bez oleju go katował. Odkręciłem więc jedną stopę wału. Niestety też widać na panewce rysy.
Na czopach korb i wału nie widać żadnych śladów zużycia.
1. Czy da się wymienić panewki wału bez jego wyciągania?
2. Jakiej marki (i gdzie) panewki kupić?
Zabrałem się za dół... myśląc, że tylko pierścienie i gotowe. Jednak za dobrze by było. Na panewkach korbowodowych widać ślady zużycia (żadna nie była obrócona, trzymały się mocno w stopach).
Tak pomyślałem sobie, że pewno jakiś 'rzeźnik' bez oleju go katował. Odkręciłem więc jedną stopę wału. Niestety też widać na panewce rysy.
Na czopach korb i wału nie widać żadnych śladów zużycia.
1. Czy da się wymienić panewki wału bez jego wyciągania?
2. Jakiej marki (i gdzie) panewki kupić?
- Od: 16 gru 2014, 00:33
- Auto: Mazda 626 GE 2.0 93' + LPG
1,zapewne sie da bo u mnie wymieniane byly a nic nie mowil mechanik mi o tym zeby wal wyciagal, niestety nie wiem jakiej firmy byly zakladane
Strona 1 z 1