zaślepki EGR nie ma co robić wystarczy odłączyć na podciśnieniu 1 wężyk i EGR nie działa

jak by Cię to interesowało to mogę pokazać który. Ogólnie bezkolizyjny silnik więc możesz zebrać wiecej ale z rozsądkiem żeby nie stał się kolizyjny

. Kolektor dolotowy rzecz jasna ? To najlepiej dla Ciebie by było zrobienie dłuższych szerszych kanałów dolotowych , dzieki temu zyskasz moment obrotowy z dołu (sądzę że nie kręcisz silnika powyżej 4500? do 6200 ? ) Jeżeli jeździsz w zakresie 2100-3500 to wstawienie przelotu w miejscu katalizatora zaślepienie EGR nie da Ci nic pożytecznego oraz stożek NIE E E ! bo zamuli tobie dół jedynie odczujesz górę co wiąże się z ekonomią.
w 2.0 Fs jeżeli chcesz mieć moc i moment do wyprzedzania na trasie i jazdę w zakresie 4500-6200 rpm to polecam :
Stożek(krótki dolot !)
Kolektor 4-2-1 –>(70mm układ)Strumiennica->tlumik środkowy-> tlumik przelot końcowy.
Skrócenie kanałów dolotowych.
Egr zaślepiony.
Wtedy nasze auto przy 4500-6200 Ciągnie jak szalone

Mega różnica aż wgniata w fotel
WADA ? jazda przepisowa 50, 90 km wiąże się z tym że auto wg nie jedzie ! zmulony totalnie dół auto ma "dziury w moc" jest zmuł do 1800 obrotow pozniej 1800-2000 idzie i znow 2000-3500 zmulony więc jazda przepisowa zamienia się jak byśmy jechali 50 konnym Dieslem .
w 2.0 FS jeśli jeździsz na trasie i po mieście normalnie, do 120 trasa miasto przepis. To polecam rozwiązanie typu :
-Wkładka KnN np do obudowy filtra powietrza ( zostawić seryjne rezonatory) Długi dolot !
-Kolektor 4-1-> Katalizator (ew tłumik ala katalizator) tłumik śr tlumik końcowy wszystko na seryjen średnicy wydechu.
Dłuższe kanały dolotowe w kolektorze dolotowym (polerka)
Egr działający

!
Skrzynie biegów od 1.8 FP
Takie rozwiązanie pozwala nam na maxymalny moment obrotowy w dolnych zakresach i moc !
czyli na mieście mamy płynną jazdę w dolnym zakresie obrotów jak i na trasie możemy śmigać na 5tym biegu przy 80 km w górę bez paplipacji silnika. czuć że auto che jechać ale przy wyprzedzaniu jest różnica taka że do 4500 ciągnie pożniej jest zawachanie do 5000 ; Powyżej 5000 obrotów silnik nie chcę pchać auta

po prostu hałasuje .
Wybór należy do ciebie
Ja osobiście mam wariant 1

który na trasie sprawuje się rewelacyjnie bo śmigam średnio 120-140 i jest Ekonomicznie(7-7.5 l 100/km) ale jak jechalem 200 km trasę za tirami itp td.. 70-90 to spalanie wyniosło 7.5-9 l

ponieważ nie mogłem wbić 5tki

bo bym mial średnie obroty w zakresie 1700-1900 (70-90km) wiec na 4rce jechalem .....