Centralny zamek – sam się otwiera
Strona 1 z 1
Witam, mam taki problem z zamkiem centralnym, ze jak zamkne auto po chwili otwiera sie ponownie, czasem słychac odgłos ze cos tam pracuje w dzwiach, takjakby sie ktos bawił i raz zamykał drzwi a raz otwierał, nie wiem co to moze byc, czy moze wilgoc miec wpływ jakos na to??narazie wyciągnąłem bezpiecznik bo musze jezdzic. Prosze o jakies mysli i pomoc, pozdro
-
Gość
czy zamek jest oryginalnyczy dokładany/
jeżeli oryginał to moze być zużyty przełacznik sterujący centralką co razem z luzami na zamku może powodować stany nieustalone.
jeżeli centralny jest dokładany sprawdziłbym ustawienie mastera i jakość połaczenia z masą
jeżeli oryginał to moze być zużyty przełacznik sterujący centralką co razem z luzami na zamku może powodować stany nieustalone.
jeżeli centralny jest dokładany sprawdziłbym ustawienie mastera i jakość połaczenia z masą
Szukam kogoś kto zaopiekuje się GD GT 4WS
Samochód ogólnie sprawny z zadbaną tapicerką co jest unikalne w tym wieku auta.
Wymagający jednak poprawek blacharskich i lakierniczych na które ani ja ani Mazda nie mamy czasu.
Ewentualnych kandydatów zapraszam na PW
Samochód ogólnie sprawny z zadbaną tapicerką co jest unikalne w tym wieku auta.
Wymagający jednak poprawek blacharskich i lakierniczych na które ani ja ani Mazda nie mamy czasu.
Ewentualnych kandydatów zapraszam na PW
- Od: 18 lis 2003, 15:56
- Auto: 626GD89 GT 4WS
Tak zamek jest oryginalny, ale narazie sie uspokoiło wszystko(ciekawe na jak długo) od momentu kupna tej madzi nic sie nie działo, moze faktycznie sie juz cos wyrobił?? dzieki za pomoc:) strzała
Pozdrawiam Michtal
- Od: 31 mar 2006, 18:25
- Auto: Mazda MX-6 92r. 2.0 16V FS
Chyba tak się dzieje, jeśli zamek nie może zamknąć się do końca – w ciągu sekundy odskakuje (np. niedomknięte drzwi, zablokowana zapadka). Ale to jest w ciągu max. sekundy... Nie wiem ile to jest wg Ciebie "po chwili"...
Jeśli masz pytanie o cokolwiek to najpierw poszukaj TUTAJ (PORADNIK) – pewnie ktoś już zadał to pytanie i odpowiedzi są już gotowe.
z przyczyn niezależnych bardzo ograniczony w dostępie – :(
HOHO mam ten sam problem. Ale juz zdiagnozowalem problem a tkwi on w [jakim?] zamku od klapy. Nieiwem co sie tam porbilo ale ciegno zamka jakby wykonywalo za dlugi ruch i zamek mi az wypycha. Trezeba docisnac klape zeby otworzyc klape bagaznika. Moze jutro sie za to wezme 
Zoom zoom Zoom
tak, jest to cos mniejwięcej sekundy, jak zamykałem od srodka to ledwo co zamknąłem otwierał sie,tak jakbym ja zamykał a ktos z drugiej strony otwierał, ciezko to opisac bo dzieje sie z nim co mu sie umysli, dzis cały dzien auto stało zamkniete i nic nie głupiał, zapaliłem samochód i zaczałem jechac, ponownie było słychac ze cos tam działało(jakbym miał zwarcie) nie wiem sam, musze to dokładniek przyobserwowac.pozro
- Od: 31 mar 2006, 18:25
- Auto: Mazda MX-6 92r. 2.0 16V FS
Kalsyczna blokada zamka. Gdybyś jedne drzwi miał niedomknięte – efekt będzie identyczny. Sprawdź wszystkie zamki po kolei – jak się zamykają (zasymuluj śrubokrętem zamykanie) ale jako pierwsze sprawdziłbym – zamek tylnej klapy!
Jeśli masz pytanie o cokolwiek to najpierw poszukaj TUTAJ (PORADNIK) – pewnie ktoś już zadał to pytanie i odpowiedzi są już gotowe.
Nigdy nie rozbierałem mx'a – tylko mój madziolot.... Mój madziolot zapewne ma podobnie więc myślę, że to czujnik zamknięcia/otwarcia. Jak miałem cyrki z tym – to w końcu rozebrałem cały tylny zamek (spęczniał metal w plastiku i chodziło tak ciężko, że albo zamykał na sztywno albo otwierał na sztywno...)
Michtal® napisał(a):jak zamkne auto po chwili otwiera sie ponownie
W zamku bagażnika jest taki pstryczek, który steruje centralnym (bo siłownik jest tam slave). Pstryczek ten lubi paść, bo ma on metalową dźwigienkę, którą popycha wajcha z zamka, po pewnym czasie się odgina i pstryczek daje impulsy choć nie powinien.
Podobnie działa, choć inną ma budowe przełącznik w drzwiach pasażera. Sprawdz je, ale zacznij od tego w bagażniku.
Pozdrawiam, Rafał
<i>Używasz wygaszacza ekranu? Musisz mieć ten program! <a href="http://www.scrlock.republika.pl" target="_blank"><b><font color="orange">www.ScrLock.republika.pl</font></b></a></i>
<i>Używasz wygaszacza ekranu? Musisz mieć ten program! <a href="http://www.scrlock.republika.pl" target="_blank"><b><font color="orange">www.ScrLock.republika.pl</font></b></a></i>
Michtal napisał(a):ile to malenstwo moze kosztowac?? chodzi o tego pstryczka
Jeśli to on, to kwestia podgięcia/dokręcenia itp. raczej obejdzie się bez wymiany.
Jeśli jednak okazałoby się, że nie da się naprawić (wątpię), to proponuję:
– jeśli masz sterowanie z pilota, odłącz go w cholerę,
– zapytaj na szrocie ile by kosztował,
– spróbuj dobrać coś podobnego w sklepie elektrycznym/elektronicznym.
Pozdrawiam, Rafał
Witam od 2 dni zaobserwowałem w swojej 626 '98 gw podobne zjawiska co wyej opisywane. Natomiast różnice są takie że zamek sam się zamyka (albo otwiera) i nie jest to stan jak się nie domknie drzwi (wtedy drzwi się nie zamkną po prostu a mnie zamyka się cały samochód).
Nieraz jest spokojnie ale boję się zostawiać auta na ulicy bo dzisiaj było po prostu otwarte a gdy je zamknąłem to drzwi się "same" odblokowały.
Dodam że wyciągnąłem baterię z pilota i jest tak samo.
Jeśli chodzi o zamek to dość często zamykam drzwi na tzw super lock ( dla nieznających na zabezpieczenie że drzwi nie da się otworzyć nie tylko z zewnątrz ale i z wewnątrz auta.
Pozdrawiam Wszystkich i czekam na odpowiedzi
Nieraz jest spokojnie ale boję się zostawiać auta na ulicy bo dzisiaj było po prostu otwarte a gdy je zamknąłem to drzwi się "same" odblokowały.
Dodam że wyciągnąłem baterię z pilota i jest tak samo.
Jeśli chodzi o zamek to dość często zamykam drzwi na tzw super lock ( dla nieznających na zabezpieczenie że drzwi nie da się otworzyć nie tylko z zewnątrz ale i z wewnątrz auta.
Pozdrawiam Wszystkich i czekam na odpowiedzi

- Od: 18 mar 2008, 03:07
- Auto: 626 2,0 diesel gw '98 zielony
i ja dorzuce swoje pare groszy... u mnie sprawa jest nieco inna...
mianowicie jak zamykam pilotem auto – wszystko jest oki wszystko sie zamyka...
jak otwieram pilotem to nie otwiera mi jednych drzwi...
UWAGA: ale jak pstrykam zamkiem w przednich drzwiach od kierowcy /sterowanie/ to wszystko jest ok moge od srodka zamykac i otwierac wszystkie drzwi
co to moze byc??
centralka raczej nie bo impuls podaje i pozostale drzwi otwieraja sie normalnie... pozatym z drzwi kierowcy tez idzie przez centralke... gdyby kable lub silownik byly walniete to recznie by tez nie otwieralo...:/
dodam ze NIE DZIEJE SIE TAK ZAWSZE... CZASAMI JEST WSZYSTKO OK
mianowicie jak zamykam pilotem auto – wszystko jest oki wszystko sie zamyka...
jak otwieram pilotem to nie otwiera mi jednych drzwi...
UWAGA: ale jak pstrykam zamkiem w przednich drzwiach od kierowcy /sterowanie/ to wszystko jest ok moge od srodka zamykac i otwierac wszystkie drzwi
co to moze byc??
centralka raczej nie bo impuls podaje i pozostale drzwi otwieraja sie normalnie... pozatym z drzwi kierowcy tez idzie przez centralke... gdyby kable lub silownik byly walniete to recznie by tez nie otwieralo...:/
dodam ze NIE DZIEJE SIE TAK ZAWSZE... CZASAMI JEST WSZYSTKO OK
Ostatnio edytowano 23 gru 2008, 04:17 przez bodzioklb, łącznie edytowano 1 raz
jak ktoś gdzieś zobaczy moja rudą jedyną w swoim rodzaju 626 GW ATH to niech mi da znać... milo by było wiedzieć jak się ma moja dawna Madzia 
stuk napisał(a):W zamku bagażnika jest taki pstryczek, który steruje centralnym (bo siłownik jest tam slave).
jesli steruje to master
jak ktoś gdzieś zobaczy moja rudą jedyną w swoim rodzaju 626 GW ATH to niech mi da znać... milo by było wiedzieć jak się ma moja dawna Madzia 
Proponuję sprawdzić wtyczkę wiązki z przednich drzwi – tą która wchodzi w gniazdo pomiędzy zawiasami.
W 626 miałem podobne objawy – centralny czasem sam się otwieram, czasem sam zamykał innym razem nie zamykał wszystkich drzwi. Powodem była właśnie ta wtyczka, a konkretnie zaśniedziałe styki. Po wyczyszczeniu i potraktowaniu preparatem do styków typu KONTAKT (nie używać WD40!) uspokoiło się.
W 626 miałem podobne objawy – centralny czasem sam się otwieram, czasem sam zamykał innym razem nie zamykał wszystkich drzwi. Powodem była właśnie ta wtyczka, a konkretnie zaśniedziałe styki. Po wyczyszczeniu i potraktowaniu preparatem do styków typu KONTAKT (nie używać WD40!) uspokoiło się.
Grzyby napisał(a):Proponuję sprawdzić wtyczkę wiązki z przednich drzwi – tą która wchodzi w gniazdo pomiędzy zawiasami.
Dokładnie tak. U mnie woda dostała się do tej właśnie wtyczki i wypaliła dwa styki. Centralny otwierał się i zamykał kiedy chciał. Największy numer odwalił mi rok temu w zimę, kiedy to włączyłem auto i wysiadłem żeby odśnieżyć. Zamiatam maskę i szyby – nagle "trach". Auto się zamknęło, na chodzie

Strona 1 z 1