Zaparowane szyby
No właśnie miałem tam fajny basen, osuszyłem wytępiłem korozje pomalowałem podkładem i te zaślepki gumowe dałem na silikon. Po co te zaślepki tam są, czyżby do instalacji LPG?
- Od: 26 sie 2009, 20:33
- Auto: Mazda 626 2.0i 95r
do spuszczania wody, ok ale z kąd ma tam ta woda nalecieć, chyba że przewidziane jest to dla osób lubiących kąpiel w bagażniku
- Od: 26 sie 2009, 20:33
- Auto: Mazda 626 2.0i 95r
Woda znikąd nie musi lecieć, ona jest także w powietrzu w wyniku nagrzewania/ochładzania potrafi się na metalu skroplić zbiera się w najniższych partiach nadwozia i tam są właśnie odpływy pozatykane plastikami żeby nie chlapało od dołu. Są one nie tylko w bagażniku ale i w kabinie. Pozatym woda po uszczelkach i innych zakamarkach np. przy otwieraniu klapy dostanie się do bagażnika. Ja przed założeniem gazu miałem z 1cm wody we wnęce na koło. Bardzo byłem zdziwiony tym.
Stała pod ścianą prężąc kakao
Witam panowie. Ja z szybami miałem spokój do momentu aż wpadłem na genialny pomysł żeby je umyć
. Teraz kluczyk w stacyjkę/ ręcznik w garść
a póżniej w drogę
. Ale spoko
po pół roku się przyzwyczaiłem. pozdro.... 

![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
nie zdradza-nie kłamie-łatwo zmienić-trudno porzucić
- Od: 4 gru 2009, 01:20
- Auto: m626GE 1997 2,0 PB 115km
Mam ten sam problem, szyby nie parują tylko przy włączonej klimatyzacji.. Zacząłem od umycia okien ale nie pomogło. Mazdę mam dopiero od kilku dni wiec mam zamiar zastosować się do wszystkich rad. Od czego zacząć przy czyszczenie kanałów nawiewu i jak odkręcić plastiki w podszybiu?
-
nestorek1
Trzeba sprawdzić czy nagrzewnica nie cieknie.nestorek1 napisał(a):Mam ten sam problem, szyby nie parują tylko przy włączonej klimatyzacji..
Pozdrawiam Hubert
Mitsubishi Galant EA5A Avance 2,5 V6 '01 A/T sedan
Mitsubishi Galant EA2A Sport Edition 2,0 16V '98 A/T sedan (sprzedany)
Mazda 626 GE FS GLE SPECIAL '95 (najbardziej niezawodne auto jakie miałem)
- Od: 17 kwi 2008, 07:34
- Auto: Mitsubishi Galant Avance 2,5 V6 '01 A/T sedan
Hugo napisał(a): Trzeba sprawdzić czy nagrzewnica nie cieknie.
Da się to jakoś sprawdzić bez rozkręcania całego kokpitu ?
-
nestorek1
Nie wiem nigdy tam nie grzebałem w 626.nestorek1 napisał(a):Da się to jakoś sprawdzić bez rozkręcania całego kokpitu ?
Pozdrawiam Hubert
- Od: 17 kwi 2008, 07:34
- Auto: Mitsubishi Galant Avance 2,5 V6 '01 A/T sedan
W czasie deszczu prawie każda GE paruje jak diabli, pomaga właśnie klimatyzacja. Sprawdź czy nie masz basenu w miejscu koła zapasowego, lub schowkach bagażnika 

adikow napisał(a):przyciski w pozycji na szybe i na szybe -nogi Zawsze dziala klima
Xedosa też się to dotyczy?
''Podobasz mi się, nie spie...l tego''
- Od: 22 lis 2009, 10:51
- Auto: Xedos V6
Żeby nie zakładać nowego tematu opisze swój problem mianowicie w mojej madzi coś jest nie tak z nawiewem na szybę jest bardzo słaby nawet przy ustawieniu na maxa czego objawem jest osuszanie szyby aby od dołu a wyżej już nie i muszę sam wycierać szybę po tym jest rozmazana i nic nie widać jadąc.
kamilos ms napisał(a):Żeby nie zakładać nowego tematu opisze swój problem mianowicie w mojej madzi coś jest nie tak z nawiewem na szybę jest bardzo słaby nawet przy ustawieniu na maxa czego objawem jest osuszanie szyby aby od dołu a wyżej już nie i muszę sam wycierać szybę po tym jest rozmazana i nic nie widać jadąc.
pytanie czy wentylator kręci na maksa

- Od: 30 cze 2011, 19:48
- Auto: Mazda 6 GJ 2014
2.0 165KM
tak kreci na maxa
Witam,
mam mazde 626 1.8 97r i okropnie parują mi w niej szyby, czytałem na forum i powodem tego może być zapchany filtr kabinowy. Dodam, że jak włącze nawiew na poziom 1 to prawie w ogóle nie dmucha, jak przełącze na 2,3 lub 4 to owszem dmucha ale jest wtedy głośno... Czytałem podobny wątek na tym forum o maździe 626 i tam był ten filtr... Jeśli on nie jest powodem parowania szyb to w takim razie co? Być może w mojej maździe nie ma tego filtra nigdzie...
Dodaje zdjęcia mojej nagrzewnicy (miejsce gdzie w innych mazdach jest ten filtr).
mam mazde 626 1.8 97r i okropnie parują mi w niej szyby, czytałem na forum i powodem tego może być zapchany filtr kabinowy. Dodam, że jak włącze nawiew na poziom 1 to prawie w ogóle nie dmucha, jak przełącze na 2,3 lub 4 to owszem dmucha ale jest wtedy głośno... Czytałem podobny wątek na tym forum o maździe 626 i tam był ten filtr... Jeśli on nie jest powodem parowania szyb to w takim razie co? Być może w mojej maździe nie ma tego filtra nigdzie...
Dodaje zdjęcia mojej nagrzewnicy (miejsce gdzie w innych mazdach jest ten filtr).
- Od: 2 gru 2013, 20:52
- Auto: Mazda 626 1.8 97r.
A może masz włączony obieg wewnętrzny obieg powietrza, lub klapa jest zacięta. Co do hałasu sprawdź czy w dmuchawie niema śmieci.
- Od: 21 gru 2011, 22:50
- Auto: MX-6 FS+LPG
Lancer CS0 sportwagon
1.Obecnie mam włączony nawiew na przednią szybę (żeby jak najszybciej odparowała).
2.Jaka klapa? (gdzie ona się znajduje?)
3. ...Gdzie ta dmuchawa?
Dzięki za odpowiedź, ale dobrze byłoby gdybyś ją nieco uzupełnił.
Jutro ściągne podszybie, możliwe że jest tam pełno śmieci (mokrych). A właśnie tam są główne wloty powietrza do wnętrza auta, prawda?
2.Jaka klapa? (gdzie ona się znajduje?)
3. ...Gdzie ta dmuchawa?
Dzięki za odpowiedź, ale dobrze byłoby gdybyś ją nieco uzupełnił.
Jutro ściągne podszybie, możliwe że jest tam pełno śmieci (mokrych). A właśnie tam są główne wloty powietrza do wnętrza auta, prawda?
- Od: 2 gru 2013, 20:52
- Auto: Mazda 626 1.8 97r.