Woda w bagażniku – skąd?

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez MishMash » 29 gru 2012, 22:32

Chyba znalazłem przyczynę naszego potopu. Obstawiam za nieszczelnością uszczelki bagażnika + rozszczelnieniem zgrzewu blachy pod uszczelką i w rynience.
Gdy podniosłem uszczelkę (górna cześć bagażnika) zauważyłem skorodowaną blachę rynienki plus ślady silikonu – spuścizna po poprzednim właścicielu.
Rant rynienki na która przychodzi uszczelka wygląda na stosunkowo niski w stosunku do ilości i siły wody która spływa ze szyby, a więc szczelność uszczelki ma duże znaczenie.
Zalecam dobre wyczyszczenie rantu pod uszczelką i rynienki oraz użycie niewielkiej ilości silikonu/uszczelniacza pod uszczelką i miejscach w których jest zgrzewana blacha (mówimy o rynience)
Ważne jest żeby również dobrać odpowiedni kolor silikonu/uszczelniacza ponieważ zasilikonowane łączenia będą widoczne po podniesieniu bagażnika.

Pozdrawiam.
Początkujący

Od: 29 paź 2012, 23:06
Auto: Mazda 6. GG. 2.0 CiTD
Exclusive

Postprzez MishMash » 14 sty 2013, 06:15

Niestety nie pomoglo <glupek2> woda dalej dostaje sie do bagaznika. Tylko ktoredy?? I badz tu k***a madry. masakra.
Wiem tylko ze uchodzi przy dzwigniach opuszczajacych tylne siedzenia – zaniedlugo odpadna przez korozje. Na zewnatrz nie widac miejsca w ktorym woda dostaje sie do srodka, w srodku natomiast wewnetrz plasz zaslania wszystko i nie mam pojecia jak to sprawdzic.
Jakies pomysly??
wyglada na to ze woda znajduje ujscie tylko przy dzwigniach, wiec gdzies nad nimi musi sie wlewac. Moze sruby mocujace zawiasy od klapy bagaznika??
Początkujący

Exclusive

Postprzez Szyna » 14 sty 2013, 20:00

A kielichy masz cale ? Jak samochód cały czas stoi to tez to występuje ? Może jakaś uszczelka w bocznej szybie.
To, co łatwe, nie prowadzi do niczego.
GD – Generacja Doskonała
Moderator

Od: 20 lut 2008, 21:59
Auto: Mazda 626 GD 2.0i 90 km '92r + LPG

Postprzez zaczek111 » 20 maja 2013, 21:08

Witam wszystkich.
Od jakiegoś czasu mam problem w aucie-w bagazniku po lewej stronie w tym "dołku" pojawia się woda (po opadach deszczu lub po myjni). Już brak mi pomysłu co zrobić i gdzie szukać. Na początku myślałem że leje sie od amortyzatora bagażnika lub od tej gumy poniżej. Uszczelniłem to silikonem-okazało się że to nie to. Nie leje się tez ze srub od klapy lub tam gdzie idą przewody do klapy :( . Kolejną próbą był "rowek" na dachu- i tam się jednak trochę lało- uszczelnilem wiec obydwa te plastiki i zakleiłem całość już na stałe. Dziś była burza i znowu się okazało że jest ok "kieliszek" wody w tym rowku. Było też mokro w środku u góry w tym miejscu gdzie jest ta guma w rowku idącym poniżej śrub od amortyzatora.
Mam nadzieje że nie zagmatwałem tego bardzo, ale bardzo prosze Was o pomoc, bo już nie wiem co mam robić?!?! Trochę sprzętu mam w aucie i szkoda żeby wilgoć wszystko zniszczyła.
Pomóżcie!!!

Wykonuje Pomiary ilości dB- chetnych zapraszam na PW.

143,4dB i to jeszcze nie koniec ;)
Forumowicz

Od: 13 lut 2009, 17:43
Auto: Mazda 6 2.3GY 03r

Postprzez kamilspider » 20 maja 2013, 21:52

Zobacz czy nie leci gdzieś na łączeniu blach. Najlepiej wejść do bagażnika z latarką, a druga osoba niech polewa auto z węża.
"Samochody to nie wszystko, ale bez nich wszystko jest niczym..."
---> JBC to mam trochę części do MX-6 KLDE <---
Forumowicz

Od: 25 paź 2010, 09:47
Auto: Było:
MX-6 2.5 V6 KL-DE

Postprzez szumki44 » 20 maja 2013, 23:47

w samym rogu jest otwor ktory sie zapchal pewnie :) tzn odplywowy :) tak samo masz pod kolem zapasowym 2 zaslepki :} kazdy z rogow ma otwor odplywowy .

Po co ? bo tak samo jak masz roznice temeperatur to woda sie skrapla :)
Ad 2 jak ci przecieka gdzies to wycieknie :D
Ad 3 bo tak:P
Ad4 Jak nie masz zrob otworek :)
Ad5 jak nie wierzysz zobacz :)
Ad6 Reszta to jak spyder pisze jak masz bardzo duzo wody
Forumowicz

Od: 11 cze 2011, 15:21
Auto: Mazda Mx-6 2.5
Mazda 626 2,5
Pontiac Firebird Trans Am
Crysler 300m

Postprzez MishMash » 21 maja 2013, 10:46

szumki44 napisał(a):w samym rogu jest otwor ktory sie zapchal pewnie :) tzn odplywowy :) tak samo masz pod kolem zapasowym 2 zaslepki :} kazdy z rogow ma otwor odplywowy .

Po co ? bo tak samo jak masz roznice temeperatur to woda sie skrapla :)
Ad 2 jak ci przecieka gdzies to wycieknie :D
Ad 3 bo tak:P
Ad4 Jak nie masz zrob otworek :)
Ad5 jak nie wierzysz zobacz :)
Ad6 Reszta to jak spyder pisze jak masz bardzo duzo wody

W zyciu nie słyszałem glupszej odpowiedzi. To co ma zostawic ten problem skoro woda dostaje sie mu do srodka??
I co odrazu po każdej ulewie skrapla sie mu na tyle ze jest to widoczny problem golym okiem? Nie znasz sie to nie truj głupot. Tak sie składa ze jest to problem w mazda 6 i to powazny problem ponieważ po pewnym czasie materiał (dywan) porasta pleśń i śmierdzi. Pozatym blache przeżera korozja i samochod sie rozpada od srodka. W 99 procentach przypadkow samochod był uderzenowy w tył i powstaja małe pęknięcia natomiast w moim przypadku klapa bagaznika po zamknieciu nie dochodzila dokladnie do uszczelki! Można to łatwo sprawdzic. Polej tył auta pod każdym kątem otwórz bagaznik i jeżeli zobaczysz znaczaca ilosc wody na klapie od środka to juz wiesz w czym problem. A dlaczego pod każdym katem? Tu juz chyba nie musze przypominac zachowaniu wody deszczowej podczas jazdy. Straj sie nie używać zbyt duzego cisnienia, wszystko w granicach zdrowego rozsądku.
Gdy juz odkryjesz ze to jest głównym winowajcą to pomyśl o lepszym dopasowaniu bagaznika lub wymianie uszczelek
Początkujący

Exclusive

Postprzez zaczek111 » 21 maja 2013, 21:25

Dzięki za podpowiedzi. Po przestudiowaniu tego tematu dziś po pracy poszedłem "działać". Co do otworu i zaślepki co ma wypływać woda to tego nie rozumiem-jest tam jedna czarna zaślepka ktora nie widać żeby była zapchana-nie widzę tam nawet którędy ma niby spływać woda :( próbowałem ją wyciągnąć nawet małymi kleszczykami i szczypcami i tylko kruszy sie jak delikatnie pociągne, a wyjść nie chce...
Nie zapeszając chyba znalezłem (oby tak było) winę przecieków. Sprawdzałem tam już kilka razy ale tym razem dostrzegłem

w prawym rogu koło nitów widać bardzo delikatnie małe pęknięcia-pewnie tam woda się dostaje. Na najbliższe dni zapowiadają deszcz więc się przekonam. Mam nadzieję, że to będzie to i problem się skończy. Jak coś to dam Wam znać ;)
Załączniki
Zdjęcie0595.jpg

Forumowicz

Postprzez szumki44 » 22 maja 2013, 00:01

bede miec czas zrobie zdjecia tych otworow :)

Co do spasowania bagaznika :) to ludzie desczowka nie ma szans wlac sie do bagaznika . Nie wierzysz ? otworz klape bagaznika i lej po tylnej szybie tak zeby woda sciekla po szybie wprost w rynny i zobacz czy ci przejdzie do bagaznika. Ps wode lej strumieniem najbardziej intensywnego opadu deszczu bo nie mowie zebys cale wiadro naraz wylal czy z weza na maxa ...

Jak juz bardzo cie to irytuje kup barwnik Uv do wody . wymieszaj polej wez latarke uv czy lampke i bedziesz mial sprawe wyjasniona w nocy . Smieszne ? ale skuteczne . Tak samo jak plyn do chlodnic z barwnikiem UV. wiadomo co i gdzie.
Forumowicz

Mazda 626 2,5
Crysler 300m

Postprzez MishMash » 22 maja 2013, 00:29

szumki44 napisał(a):bede miec czas zrobie zdjecia tych otworow :)

Co do spasowania bagaznika :) to ludzie desczowka nie ma szans wlac sie do bagaznika . Nie wierzysz ? otworz klape bagaznika i lej po tylnej szybie tak zeby woda sciekla po szybie wprost w rynny i zobacz czy ci przejdzie do bagaznika. Ps wode lej strumieniem najbardziej intensywnego opadu deszczu bo nie mowie zebys cale wiadro naraz wylal czy z weza na maxa ...

Jak juz bardzo cie to irytuje kup barwnik Uv do wody . wymieszaj polej wez latarke uv czy lampke i bedziesz mial sprawe wyjasniona w nocy . Smieszne ? ale skuteczne . Tak samo jak plyn do chlodnic z barwnikiem UV. wiadomo co i gdzie.

Czlowieku a jak sie zachowuje deszczowka podczas szybszej jazdy samochodem?? Szczegolnie mam na mysli wode ktora juz sie zlewa z tylnej szyby, choć nie tylko. Nie mów mi ze jezeli mam szpare miedzy uszczelką a bagaznikiem to woda nie ma prawa dostac sie do środka. To po co sa w ogóle są uszczelki skoro tak zaje***cie jest wyprofilowany samochód? Pomyśl logicznie zanim cos napiszesz. A pozatym w tym przypadku nie musisz barwic żadnej wody. Wystarczy ze upewnisz sie ze bagaznik jest suchy zanim zaczniesz test. Jeżeli masz gdzieś nieszczelność to zauwazysz to odrazu. Nie musisz byc mcgayverem
Początkujący

Exclusive

Postprzez zadra » 22 maja 2013, 15:59

Właśnie Szumki, nie znasz się,to nie pi...ol głupotów. No i nie pisz logicznie,jeśli nie pomyslisz logicznie JASNE??
I jeśli jeszcze czegoś nie rozumiesz,to chopoki ci wyjaśnią.. <lol>

Sorki,ale się nie mogłem powstrzymać...

Dyskutujcie sobie jeszcze, z chęcią się pośmieje z tonu Waszych wypowiedzi..
Historie mojej młodości :
[url]https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=102&t=151548&start=140[/url]

staraj się nie rozlewać zbyt dużo przelewając z pustego w próżne...
Forumowicz

Od: 27 cze 2007, 18:07
Auto: HONDA civic VIII
1,8 Stoczterdzieścikuniów z maską gazową na pyskach ciągnących sedana :-P

Postprzez zaczek111 » 22 maja 2013, 21:39

I dupa... były dwie burze i po jednej była woda, a po drugiej prawie nic :( auto cały czas stało, wiec już nie rozumiem nic... <nie>

Forumowicz

Postprzez MishMash » 22 maja 2013, 22:04

Probowales z wężem i wodą? Najlepiej wejsc do bagaznika z latrka i przy zamknietym bagazniku sprawdzac gdzie przecieka. Niestety to jest jedyna skuteczna metoda. Zwroc tez uwage czy bezpośrednio po ulewie masz mokrą klape bagaznika od spodu. Tylko wazne zebys sprawdzil to odrazu poniewaz po dłuższym czasie bardzo mokry bagaznik potrafi sie obficie skroplic i moze dac ci to 'fałszywy' trop. Tak było u mnie a jaki outcome to iuz wiesz z poprzednich postów
Początkujący

Exclusive

Postprzez Bo_Lo » 22 maja 2013, 22:13

Ja mam inna metodę-mocno zapachowy płyn do okien i przsłam podejrzane miejsce-jak w bagajt woda zaczyna pachniec to bingo.

Wysłane z mojego WT19i
Boźe,daj mi cierpliwość,bo jak mi dasz siłę,to ich wszystkich rpzp...le
Godzilla is coming...
Klubowicz

Od: 5 lis 2007, 19:59
Auto: bylo:
BF,BG,BJ,subaru impreza,Premacy
jest:
Mazda 5,323f BA BP+T :D
MX5 NB

Postprzez szumki44 » 22 maja 2013, 22:44

MishMash napisał(a):Nie mów mi ze jezeli mam szpare miedzy uszczelką a bagaznikiem to woda nie ma prawa dostac sie do środka.
to jak masz bitego to tak sie ma :) deszczowka przy szybszej jedzie .... non comet to strach pomyslec jak idziesz na myjke bezdotykowa.... Uszczelki sie konserwuje i dba o nie odpowiednio. Najlepiej wez latarke wejdz do bagaznika i zanurz auto w basenie hahaha

ps :) czyli jadac w deszczu aerodynamika pojazdu jest tak zrobiona ze woda z tylnej szyby jest zasysana do bagaznika wg ciebie :D to dziwnie ze jadac szybciej tylna szyba jest prawie sucha;) poniewaz na niej sie wytwarzaja wiry powietrzne:) zreszta i tak czy siak nie logicznie mysle:)
Forumowicz

Mazda 626 2,5
Crysler 300m

Postprzez MishMash » 22 maja 2013, 23:19

44"]
MishMash napisał(a):Nie mów mi ze jezeli mam szpare miedzy uszczelką a bagaznikiem to woda nie ma prawa dostac sie do środka.
to jak masz bitego to tak sie ma :) deszczowka przy szybszej jedzie .... non comet to strach pomyslec jak idziesz na myjke bezdotykowa.... Uszczelki sie konserwuje i dba o nie odpowiednio. Najlepiej wez latarke wejdz do bagaznika i zanurz auto w basenie hahaha[/quote]

Tam dokadnie miało byc miedzy uszczelka a KLAPĄ bagaznika. Jezeli klapa bagaznika nie zamyka sie szczelnie to z wejsciem do srodka i z latarka jest chyba najlepszy pomysł. Natomiast odnosnie tej 'deszczowki' ktora zacytowales z mojej wypowiedzi. Nie koniecznie musi to byc duza predkosc. Wystarczy ze obficie popada i tyle. Wyobraz sobie jaka ilość wody spływa do rynienki z dachu oraz z tylnej szyby auta.

A tak pozatym to nic konstruktywnego nie wnosisz do tego postu. Ja mam uzasadniony argument opierajacy sie na własnym doswiadczeniu i dziele sie swoim spostrzezeniem aby komuś pomóc. Ty niestety nie skupiasz sie na problemie tylko 'odbijasz piłeczkę' .
Jezeli w ten sposob nabiles sobie 900 postow to best of luck dla ciebie.

Gdzie merytoryczna odpowiedz??
Początkujący

Exclusive

Postprzez szumki44 » 22 maja 2013, 23:28

forum jest po to by sie edukowac :) a nie bic posty ja nie patrze na liczbe postow... pomijam juz nie dociagniecia uszczelk do klapy bo to piorytet zeby sprawdzic :) a to raczej osoba szukajaca problemu juz zrobila:) i zaglebiamy sie w bardziej uciazliwe miejsca. Bede musial zrobic kurde zdjecia jednak
Forumowicz

Mazda 626 2,5
Crysler 300m

Postprzez zaczek111 » 23 maja 2013, 20:59

MishMash napisał(a):Probowales z wężem i wodą? Najlepiej wejsc do bagaznika z latrka i przy zamknietym bagazniku sprawdzac gdzie przecieka. Niestety to jest jedyna skuteczna metoda. Zwroc tez uwage czy bezpośrednio po ulewie masz mokrą klape bagaznika od spodu. Tylko wazne zebys sprawdzil to odrazu poniewaz po dłuższym czasie bardzo mokry bagaznik potrafi sie obficie skroplic i moze dac ci to 'fałszywy' trop. Tak było u mnie a jaki outcome to iuz wiesz z poprzednich postów

Nie mam możliwości pod blokiem węża z 4 piętra pociągnąć. Na myjce ciśnieniowej byłem w bagażniku-była to pierwsza rzecz od której zacząłem!! Co do klapy bagażnika i lamp wszystko suche. Wydaje mi się że ta woda kapie gdzieś bardziej w głąb niż wlew paliwa-ale tam już nawet nie ma jak wsadzić ręki, nie mówiąc już żeby wsadzić głowę i coś zobaczyć :(
Uszczelka w tamtym roku wymieniona jest i założona na silikonie wiec to też nie to...

Forumowicz

Postprzez gracx02 » 27 lis 2013, 00:30

Witam Panowie a co sądzicie o teście z zadymiarką (czy jakoś tak) który to można było zobaczyć w fanach czterech kółek (aston DB7) dokładnie było widać gdzie jest problem. tylko gdzie taki sprzęt dostać na allegro nie znalazłem nic poza wytwornicami dymu a'la disco <cisza>
Forumowicz

Od: 22 paź 2013, 21:24
Auto: mazda 6 / Benzyna 2.0 / 2004

Postprzez szumki44 » 27 lis 2013, 01:12

W ogrodniczym swieca dymna na krety :P i bedziesz miec pelno dymu hehe :)
Forumowicz

Mazda 626 2,5
Crysler 300m