Woda w bagażniku – skąd?

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez NBR » 23 gru 2006, 21:57

w końcu przyczaiłem się i dokładnie ustaliłem miejsce którędy woda dostaje się do kufra i przy okazji autko umyłem :D ...

moje przypuszczenia okazały się uzasadnione, nieszczelna jest tylna klapa bagażnika na wysokości tylnej półki oraz czego się nie spodziewałem tylne lampy :(
Woda odprowadzana przez rynienki leci na tylny reflektor, a dalej do kufra i mam wrażenie ze przez nie dostaje się najwięcej wody :| ...

Stąd moje pytanka, czy lampy mają jakieś uszczelki, które można wymienić, czy po prostu polecieć dookoła nich silikonem oraz czy można zrobić coś sensownego z uszczelką w klapie poza jej wymianą (normalnie wygląda OK, nie jest sparciała, po odkształceniu szybko powraca do poprzedniej postaci), a może problem tkwi w samej klapie, może można ją jakoś wyregulować?

Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi i sorka za grad pytań...
Pozdrawiam i Wesołych Świąt...
Forumowicz

Od: 13 lis 2006, 21:46
Auto: M323F/BJ/FP

Postprzez ozetec » 26 wrz 2008, 13:09

Hej, pozwole się podczepić pod ten temat. mam identyczny problem, woda w bagażniku, od niedawna, po lewej i po prawej stronie we wgłębieniach, w kole zapasowym sucho. jak cos wymyślę po Waszych postach dam znak. sprawa na tyle dziwna, że wykładzina bagażnika jest mokra również (po lewej i prawej(, czyli zalewa po niej, bezsens;)
Forumowicz

Od: 19 mar 2006, 12:23
Auto: 6GH

Postprzez Jarek4 » 30 wrz 2008, 19:08

Witam i ja podczepie sie do tematu mazda kombi 626 woda na podłodze od kierowcy prawa strona sucha jak pada to leci przy nadkolu po podłodze
Początkujący

Od: 15 maja 2008, 21:47
Auto: Mazda 626 2.0 16V kombi 1999r

Postprzez BRUTSL.PL » 18 lis 2009, 16:44

WItam

Pomóżcie
Kupiłem bardzo ładna mazde MX-6 niestety kupowałem jak było sucho .
Trochę popadało i zorietnowałem sie że w nadkolo po lewej stronie w bagażniku oraz w miejscu na koło zapasowe stoi woda deszczówka. Byłem w autoryzowanym serwisie i niestety wywiercili dziurę w nadkolu i faktycznie odpływ " pierwsza klasa " ;/ ale w miejscu na koło zapasowe woda cały czas stoi. Nie mam pojęcia serwis też skąd cieknie.
Może pomożecie ???
Dziękuje POZDRAWIA
BRUTSL.PL

Postprzez bigoneo » 18 lis 2009, 16:56

BRUTSL.PL na początek zapoznaj się z regulaminem forum i nazwij poprawnie temat zanim skończy w koszu
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.ph ... #regulamin <czytaj>
1/4 Piotrków Trybunalski`10- 16,54
Forumowicz

Od: 26 kwi 2009, 22:20
Auto: MX-6 GE KL

Postprzez pawelMX6 » 18 lis 2009, 17:08

BRUTSL.PL, witamy na forum :) Poprawiłem już temat za Ciebie, ale na przyszłość proszę o lekturę regulaminu.

Co do wody. Sprawdź najpierw stan uszczelek bagażnika, pewnie tamtędy woda cieknie. Wnęka na koło zapasowe ma swoje odpływy przykryte gumowymi zaślepkami. U siebie też miałem tam wodę po kupnie, ale wystarczyło przez krótki czas pojeździć z wyjętą zaślepką i wszystko pięknie wyschło.
Forumowicz

Od: 12 sie 2007, 22:10

Postprzez BRUTSL.PL » 18 lis 2009, 18:38

Dziękuje za pomoc :) jutro posprawdzam czy faktycznie tak jest i pochwale się suchym bagażnikiem
Do zobaczenia na drodze
Pozdrawiam
BRUTSL.PL

Postprzez gadula » 18 lis 2009, 22:08

Woda do bagażnika może dostawać się również poprzez zatrzaski tylnych lamp.
Przedstawiciel Podlasia

Od: 10 lip 2006, 23:30
Auto: GE6 KL, RF7J

Postprzez zbit » 18 lis 2009, 23:01

sorki, że się wtrącę, niby Premacy to całkiem inne auto, ale biorąc pod uwagę, że i Premacy i 323f miewają w tych miejscach wode, to może problem dotyczy po prostu naszej marki. Ja też zaczynalem od klapy i lamp, skończylo się na zdjęciu zderzaka, no i mam suuuucho :) Mialem prawie niewidoczną golym okiem szczelinę na łączeniu blach. Problem w tym, że w miejscach zgrzewu elementow karoseri blachy są zakladane na siebie tak jakby dachówki poukladac odwrotnie, tzn. dolna przychodzi na wierzch, no i wystarczy małe peknięcie na uszczelnieniu i się sączy... Ja musialem zrobić zdjęcie żeby po powiększeniu ujrzec wielki rów! A opis tutaj:
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=82743
Szifers po zdjeciu zderzaka, też znalazł podobną szczelinę...
Forumowicz

Od: 6 lut 2009, 00:44
Auto: Premacy 2,0D '01 101KM

Postprzez czejs » 19 lis 2009, 02:01

Polej wodę na lampy i zobaczysz którędy leci , tamtędy leci Ci woda z całego auta , a ten serwis to o kand D**y... żeby dziury wiercić.. Ja obstawiam zatrzaski lamp
Sprzedam 323f BG na części!
Forumowicz

Od: 9 lis 2007, 00:26
Auto: Mazda MX6

Postprzez BRUTSL.PL » 19 lis 2009, 02:12

Dzięki z podpowiedzi jutro będe wszystko sprawdzał
BRUTSL.PL

Postprzez zibi626 » 19 lis 2009, 11:42

U mnie było w GD podobnie, miałem przytkany kanał zlewowy. W GE jest pod kołem gumowa zaślepka, "odślep" ten otwór i będzie git. WG. mnie woda cieknie przez lampy..
Forumowicz

Od: 28 gru 2006, 19:54
Auto: Były:
Mazda 626 Cronos 2.0 16V '95 LPG BRC24,Mazda Xedos 9 2,5 KL A/T '94 LPG BRC56 :(
Jest
Honda Stream 2.0 iVTEC '01 BRC24

Postprzez y » 19 lis 2009, 19:54

zbit – mam podobnie w swojej MX-6 tylko że w innym miejscu, spawy puscily i przecieka.
Obrazek 270k wspólnie przejechanych kilometrów...
Forumowicz

Od: 18 mar 2007, 22:44
Auto: MX-6 FS

Postprzez zbit » 19 lis 2009, 23:21

Ha! No to jestśmy w domu <jupi> Bez rozebrania wewnetrznych plastików i polewania wodą w życiu bym tego nie znalazł. Trochę sobie posiedziałem w bagażniku zanim wypatrzyłem płynącą wodę. Wewnątrz, w miejscu z którego się przesączała spod kitu, nie było nawet śladu, że ma tam jakąś drózkę wydeptaną.
No ale w bagażniku MX-a to chyba raczej cieżko się będzie zamknąć, co?
Tu coś jest o wodzie w mx: http://www.mx6.com/forums/2g-faq-maintenance-repair/205860-how-fix-leaky-trunk.html
Forumowicz

Od: 6 lut 2009, 00:44
Auto: Premacy 2,0D '01 101KM

Postprzez Ziolkov » 20 lis 2009, 14:36

U mnie w Mx-6 sytuacja była podobna.
Sprawdzałem już zaczepy lamp, kratkę wentylacyjną oraz uszczelkę bagażnika.
Zabezpieczyłem miejsca w których były drobne przecieki teraz pozostało mi jeszcze polać auto Karscherem i jak dalej będzie woda to zdejmuję zderzak żeby dokładnie sprawdzić spoiny.
323F sprzedana ----> nareszcie MX-6 KL-DE :))
Forumowicz

Od: 11 paź 2009, 20:55
Auto: MX-6 GE KL DE

Postprzez MishMash » 28 gru 2012, 23:39

Odgrzewam temat.
W mojej mazdzie 6 zauważyłem wode po lewej i prawej stronie w bagażniku. Po odsłonięciu tapicerki zauważyłem skorodowaną blachę – potencjalne miejsce przecieku (zdjęcia dołączone)
Znajduje się przy dźwigniach opuszczania tylnych oparć. Jednakże zewnętrzna strona wygląda na nienaruszoną i nie widać skąd woda dostaje się do środka.

Pozwoliłem sobie wysunąć dwa przypuszczenia.
Pierwsza hipoteza: w rynnie wokół bagażnika znajdują się łączenia blachy (zgrzewane/spawane). Być może w miare upływu lat łączenie się rozszczelniło. Warto to miejsce wyczyścić, odtłuścić i uszczelnić.
Druga hipoteza: przeciek znajduje się w zupełnie innym miejscu a woda poprostu ścieka wewnątrz płaszcza i znajduje ujście w tym felernym miejscu. Byc może uszczelka szyby lub jakieś inne całkiem banalne miejsce.

Piszcie jeżeli macie jakieś inne sugestie lub jak rozwiązaliście wasz problem

ps. sorka za słabą jakość zdjęć. robione telefonem przy świetle latarki
Załączniki
IMG_0272.JPG
przeciek wody w bagażniku. PRAWA dźwignia opuszczania oparcia tylnej kanapy
IMG_0273.JPG
przeciek wody w bagażniku. LEWA dźwignia opuszczania oparcia tylnej kanapy
Początkujący

Od: 29 paź 2012, 23:06
Auto: Mazda 6. GG. 2.0 CiTD
Exclusive

Postprzez szumki44 » 28 gru 2012, 23:43

tez mialem w mx-6 jak i w sumie wiele osob :P tyle ze u mnie zapasowka plywala :D a po bokach bagno :P wiec wywalilem pod zapasowka 2 zaslepki gumowe i wszystko splynelo a po bokach moze ci sie zapchaly te ryniennki przepuszczajace wode.. tez je odepchaj sa w rogach w najnizszym polozeniu. Ostatnio mialem w drzwiach :D az do polowy jak zamiescilem wczesniej filmik . Wina zapchanych rynienek .

pozatym samochod to nie lodz podwodna :D wiec ma swoje nieszczelnosci dlatego dali rynny ktore sie zapychaja z czasem :) i sie zbiera :) szczegolnie w taka pore jak teraz .

tutaj post moj :) viewtopic.php?f=126&t=144370
Forumowicz

Od: 11 cze 2011, 15:21
Auto: Mazda Mx-6 2.5
Mazda 626 2,5
Pontiac Firebird Trans Am
Crysler 300m

Postprzez kamilspider » 29 gru 2012, 01:00

Odetkałeś dziury w kole zapasowym i co? Nic dalej nie uszczelniałeś, a woda po prostu przelatuje teraz przez auto?? :D U mnie też było mokro w bagażniku i okazało się, że woda leci przez nieszczelność właśnie na zgrzewie blach. 2 tubki super glue + sylikon gdzie mogłem dojść i jest ok :D
"Samochody to nie wszystko, ale bez nich wszystko jest niczym..."
---> JBC to mam trochę części do MX-6 KLDE <---
Forumowicz

Od: 25 paź 2010, 09:47
Auto: Było:
MX-6 2.5 V6 KL-DE

Postprzez szumki44 » 29 gru 2012, 12:40

Wleci wyleci :P po problemie hahah :P u mnie te zgrzewy sa cale wiec stwierdzilem ze to moze byc roznica temp i wilgosc sie zbiera z tad ta woda .. poki co sucho :D
Forumowicz

Od: 11 cze 2011, 15:21
Auto: Mazda Mx-6 2.5
Mazda 626 2,5
Pontiac Firebird Trans Am
Crysler 300m

Postprzez kamilspider » 29 gru 2012, 14:17

Ja pierdzielę <glupek2>
Na pewno nie skropli się tyle wody w bagażniku żebyś miał pół koła zapasowego wody <lol>
Niestety auto jak dostanie strzała to właśnie na łączeniu blach mogą się porobić nieszczelności i właśnie w tych miejscach, ew przy szybach szukałbym problemu.
"Samochody to nie wszystko, ale bez nich wszystko jest niczym..."
---> JBC to mam trochę części do MX-6 KLDE <---
Forumowicz

Od: 25 paź 2010, 09:47
Auto: Było:
MX-6 2.5 V6 KL-DE