Car Audio i nie tylko... 626 GE
To odłącz ten kondensator od tweetera i podłącz kabel tam (to+) a drugi do – przy głośniku niskotonowym. I ten kabelek podciągnij sobie do nowego tweeterka.
Pozdrawiam,
Xionc Krzysztof :)
Moje byłe: 2 x 323BG | 2 x 323BA | 1 x Xedos6 CA | 1 x Mazda6 GG | 1 x Mazda6 GH
Moje byłe: 2 x 323BG | 2 x 323BA | 1 x Xedos6 CA | 1 x Mazda6 GG | 1 x Mazda6 GH
miazga napisał(a):Jak sie dostac do fabrycznie zamontowamych tweeterow w desce rozdzielczej (madzia 626 GE 93)
Ino trza podważyć czymś tą małą maskownicę.
Ale tam mało miejsca jest... no chyba, że masz takie ciupkie tweeterki
- Od: 10 cze 2004, 16:10
- Auto: 626 GE FS sedan
LoB napisał(a):standartowe.... spokojnie 40 wchodza...
OK, ale dla moich głośników były za ciupkie te dziurki

Witam,
Kolejny problem.....
Czy jest jakas prosta metoda na przeciagniecie kabla glosnikowego z przednich drzwi (szczegolnie z lewych – jest tam umiejscowiona puszka z bezpiecznikami....od groma jakis przewodow) dostep jest prawie zerowy.....jak to wczorak zobaczylem to az mi rece opadly.
Kolejny problem.....
Czy jest jakas prosta metoda na przeciagniecie kabla glosnikowego z przednich drzwi (szczegolnie z lewych – jest tam umiejscowiona puszka z bezpiecznikami....od groma jakis przewodow) dostep jest prawie zerowy.....jak to wczorak zobaczylem to az mi rece opadly.
- Od: 2 mar 2005, 15:48
- Auto: MAZDA 6 2.0D 143KM 06'
Nie chcę Cię załamywać ale... nie ma prostej metody.
Wiercenie czeka
.
Ta wiązka kabli, którą widać między drzwiami kończy się kostką niestety i nie można tamtędy przeciągnąć kabelków
.
Ja się [tiiit] nieźle namęczyłem zanim to odkryłem
.
Wiercenie czeka

Ta wiązka kabli, którą widać między drzwiami kończy się kostką niestety i nie można tamtędy przeciągnąć kabelków
Ja się [tiiit] nieźle namęczyłem zanim to odkryłem

No to ladnie,
Moze moglbys podac troche wiecej szczegolow w ktorym dokladnie miejscu przewierciles i czy stosowalaes
pozniej jakies oslony na kabel wychodzacy z drzwi....
Moze jakas fotka
....dzieki i pozdrawiam
Moze moglbys podac troche wiecej szczegolow w ktorym dokladnie miejscu przewierciles i czy stosowalaes
Moze jakas fotka
Czy jest sens prowadzenia sygnalu (przod i tyl) z graja do wzmaka (mam 4 kanalowy), czy moze wystarczy poscic jeden kabelek RCAx2, rozdzielic go przed wzmakiem na dwa, i zasili tym sygnalem wszystkie 4 kanaly we wzmacniaczu(2 na przod, 2 na suba)
Jeszcze pytanko o suba:
Widzialem fajnego Hertza ES250, troche poczytalem i sub ten jest wymagajacy co do wzmaka, czy moj blaupunkt go pociagnie.
Jeszcze pytanko o suba:
Widzialem fajnego Hertza ES250, troche poczytalem i sub ten jest wymagajacy co do wzmaka, czy moj blaupunkt go pociagnie.
miazga napisał(a):Moze moglbys podac troche wiecej szczegolow w ktorym dokladnie miejscu przewierciles i czy stosowalaes
Moze jakas fotka ....dzieki i pozdrawiam
Przepyrałem wszystkie fotki i na żadnej nawet kawalątka nie widać
Przewierciłem jakieś 2 cm po tym orginalnym "przejściem". Kabelki schowane w rurkę gumową, troszkę wysmarowane wokól dziury blachogumem
Przy wierceniu trzba uważać na kabelki w "profilu" (przy bezpiecznikach) bo jest ich tam od groma. I już po robocie
miazga napisał(a):Czy jest sens prowadzenia sygnalu (przod i tyl) z graja do wzmaka (mam 4 kanalowy), czy moze wystarczy poscic jeden kabelek RCAx2, rozdzielic go przed wzmakiem na dwa, i zasili tym sygnalem wszystkie 4 kanaly we wzmacniaczu(2 na przod, 2 na suba)
Jeśli masz wyjście wysoko napięciowe i nie zależy Ci na faderze w radiu do możesz sobie spokojnie darować, imho of corse
miazga napisał(a):Czy jest sens prowadzenia sygnalu (przod i tyl) z graja do wzmaka (mam 4 kanalowy), czy moze wystarczy poscic jeden kabelek RCAx2, rozdzielic go przed wzmakiem na dwa, i zasili tym sygnalem wszystkie 4 kanaly we wzmacniaczu(2 na przod, 2 na suba)
Możesz puścić 1 kabel i potem kupić łączki typu Y
miazga napisał(a):Widzialem fajnego Hertza ES250, troche poczytalem i sub ten jest wymagajacy co do wzmaka, czy moj blaupunkt go pociagnie.
Pociągnie, ale nie pokaże prawniwych pazurów. Ten głośnik dobrze się czuje z większymi wzmakami, ale efekt powinien być zadowalający. jeśli będzie harczał przy dużej głośności to najprawdopodobniej będzie to wina WZMACNIACZA który nie będzie się wyrabiał prądowo i dawał zakłócenia które mogą doprowadzić do spalenia cewki głośnika. To put this in another way: zmniej GAIN jak będzie harczał
Pozdrawiam,
Ja jeszcze w sprawie prowadzenia kabli do drzwi przednich, czy jedynym wyjsciem jest wiercenie otworow a co za tym idzie zciaganie drzwi (bo nie wiedze innej mozliwosci, nie ma dojscia) czy jest moze jakas inna opcja
miazga napisał(a):czy jedynym wyjsciem jest wiercenie otworow
innego nie znam
miazga napisał(a):a co za tym idzie zciaganie drzwi
da się bez, trzeba się troszkę sprężyć
Wczoraj zamontowalem ostatni element – SUB EQ DB10 – calosc wyglada tak:
– po pierwsze wygluszenie z maty i takiej gabki w drzwiach i bagazniku
– kable:
zasilajace z akumulatora (oba) 8mm2 lewym progiem
sygnalowe (chinche x 2) – podwójnie ekranowane
glosnikowe 4mm2 – NAKAMICHI – razem z syganlowymi prawym progiem
– zwrotnice dwu drozne na przod z podzialem 3500Hz
– glosniki:
w drzwiach elipsy (troche nietypowo, ale mialem to zamontowalem) JBL 636 GTO
w desce Tweetery LANZAR – pod zwrotnice – powyzej 3500Hz
– SUB EQ DB10
– wzmak BLAUPUNKT GTA 400 – zasila przod i SUB
Wszystko gra, jednak mam maly problem, a mianowicie swist w glosnikach – proporcjonalny do obrotow – jaka jest jego przyczyna i jak go wyeliminowac?
Po drugie, jak to wszystko wyregulowac aby dobrze gralo – jak narazie nie jestem zadowolony z efektu – nie wiem moze zbyt duzo oczekiwalem – chodzi mi glownie o regulacje wzmaka.
– po pierwsze wygluszenie z maty i takiej gabki w drzwiach i bagazniku
– kable:
zasilajace z akumulatora (oba) 8mm2 lewym progiem
sygnalowe (chinche x 2) – podwójnie ekranowane
glosnikowe 4mm2 – NAKAMICHI – razem z syganlowymi prawym progiem
– zwrotnice dwu drozne na przod z podzialem 3500Hz
– glosniki:
w drzwiach elipsy (troche nietypowo, ale mialem to zamontowalem) JBL 636 GTO
w desce Tweetery LANZAR – pod zwrotnice – powyzej 3500Hz
– SUB EQ DB10
– wzmak BLAUPUNKT GTA 400 – zasila przod i SUB
Wszystko gra, jednak mam maly problem, a mianowicie swist w glosnikach – proporcjonalny do obrotow – jaka jest jego przyczyna i jak go wyeliminowac?
Po drugie, jak to wszystko wyregulowac aby dobrze gralo – jak narazie nie jestem zadowolony z efektu – nie wiem moze zbyt duzo oczekiwalem – chodzi mi glownie o regulacje wzmaka.
miazga napisał(a):Wszystko gra, jednak mam maly problem, a mianowicie swist w glosnikach – proporcjonalny do obrotow – jaka jest jego przyczyna i jak go wyeliminowac?
a nie puściłeś przypadkime kabli sygnałowych przy kablach zasilających? a moze przy jakiejsc większej wiązce?
Pozdrawiam,
Hej!
Wiem ze podobne watki juz byly ale moj jest troszkie bardziej skomplikowany.
Mam MX-6 GE a w niej:
W przednich drzwiach oryginalne glosniki
Tylne glosniki przeniesione w "boczki" z tylu i ten zestaw gra z radia (tzn. przod i tyl)
W tylnej polce zas glosniki Kenwood 6908 pod wzmakim Alpine 3521
(ma chyba 2x65RMS ale mozna go zmostkowac i przestawic na 2ohmy).
Drzwi sa juz wygluszone i maty na zapas mam (odklejam z rozbitej bmki – sa dobre)
No i teraz... co zrobic????
Chce to poprawic (zaznacze jednak ze zbyt duzo kasy nie mam- chcialbym wydac okolo 300 (no chyba ze naprawde nie wystarczy- wtedy dozbieram)na same glosniki (bez suba) a wzmaka (gdyby juz trzeba) to zostawic narazie swojego.
(Glosniki seryjne moge "osrac" i wyjac;–) )
Tzn:
Wstawic jakis zestaw 16cm w przednie drzwi i pewnie suba do tylu ale to pozniej
Problem tylko jak postapic
1. Czy wrzucic do przodu hertz dsk 165 (ten 93db pod radio) i potem dokupic suba
tylko czy np. z tego wzmaka da sie jakiegos suba napedzic
(wtedy odlaczylbym jajka z polki albo dokupil wzmaka do suba i je zostawil)???
2.Czy wrzucic do przodu inne glosniki pod tego Alpine'a a z jajek zrezygnowac wogole
i potem martwic sie o tube plus wzmacniacz?
Radio to Kenwood 6027 czyli 4x50MosFet plus 2pre-outy i wbudowane zwrotnice dolno(na wyjsciu na sub) i gorno (na wzmocnionych wyjsciach) przepustowe.
Aha gdyby co to na polce w garazu leza dwa midbasy od zestawu RV-5200XT
Boschmanna (niestety juz bez zwrotnic i tweeterow ktore sprzedalem kumplowi)
ale nie wiem czy sie na cos przydadza.
Dodam jeszcze ze skoro mam 2 preouty i tylna polke pod jednym z nich to
oryginalne 4 wyjscia wzmocnione (przod i tyl) z radia mozna by wykorzystac na sam przod czyli 2 glosniki na tylne wyjscie i 2 na przednie (skoro mostkowac nie mozna) ale wszystko zamontowane z przodu
Slucham glownie hip-hopu i choc jakims mega audiofilem nie jestem to lubie jak dosc dobrze i w miaro czysto "huczy" przy czym wcale nie zalezy mi aby wszyscy na ulicy slyszeli mnie z odleglosci 5km(napisalem bo i takie pytania przy poradach padaly)
Co mam teraz z tym fantem zrobic???
Pozdro600
Wiem ze podobne watki juz byly ale moj jest troszkie bardziej skomplikowany.
Mam MX-6 GE a w niej:
W przednich drzwiach oryginalne glosniki
Tylne glosniki przeniesione w "boczki" z tylu i ten zestaw gra z radia (tzn. przod i tyl)
(ma chyba 2x65RMS ale mozna go zmostkowac i przestawic na 2ohmy).
Drzwi sa juz wygluszone i maty na zapas mam (odklejam z rozbitej bmki – sa dobre)
No i teraz... co zrobic????
Chce to poprawic (zaznacze jednak ze zbyt duzo kasy nie mam- chcialbym wydac okolo 300 (no chyba ze naprawde nie wystarczy- wtedy dozbieram)na same glosniki (bez suba) a wzmaka (gdyby juz trzeba) to zostawic narazie swojego.
(Glosniki seryjne moge "osrac" i wyjac;–) )
Tzn:
Wstawic jakis zestaw 16cm w przednie drzwi i pewnie suba do tylu ale to pozniej
Problem tylko jak postapic
1. Czy wrzucic do przodu hertz dsk 165 (ten 93db pod radio) i potem dokupic suba
tylko czy np. z tego wzmaka da sie jakiegos suba napedzic
(wtedy odlaczylbym jajka z polki albo dokupil wzmaka do suba i je zostawil)???
2.Czy wrzucic do przodu inne glosniki pod tego Alpine'a a z jajek zrezygnowac wogole
i potem martwic sie o tube plus wzmacniacz?
Radio to Kenwood 6027 czyli 4x50MosFet plus 2pre-outy i wbudowane zwrotnice dolno(na wyjsciu na sub) i gorno (na wzmocnionych wyjsciach) przepustowe.
Aha gdyby co to na polce w garazu leza dwa midbasy od zestawu RV-5200XT
Boschmanna (niestety juz bez zwrotnic i tweeterow ktore sprzedalem kumplowi)
ale nie wiem czy sie na cos przydadza.
Dodam jeszcze ze skoro mam 2 preouty i tylna polke pod jednym z nich to
oryginalne 4 wyjscia wzmocnione (przod i tyl) z radia mozna by wykorzystac na sam przod czyli 2 glosniki na tylne wyjscie i 2 na przednie (skoro mostkowac nie mozna) ale wszystko zamontowane z przodu
Slucham glownie hip-hopu i choc jakims mega audiofilem nie jestem to lubie jak dosc dobrze i w miaro czysto "huczy" przy czym wcale nie zalezy mi aby wszyscy na ulicy slyszeli mnie z odleglosci 5km(napisalem bo i takie pytania przy poradach padaly)
Co mam teraz z tym fantem zrobic???
Pozdro600
----------------------------------------
COOBAH
cbh333@wp.pl
COOBAH
cbh333@wp.pl
- Od: 20 sty 2006, 20:35
- Auto: MX-6 GE FS
COOBAH napisał(a):W przednich drzwiach oryginalne glosniki
a po co tyle głośników z tyłu?
If you’re in control, you’re not going fast enough.
A nie wiem jakos tak wyszlo
Poprostu chcialem te kenwoody w drzwi zapakowac ale sie ni ch... nie dalo no i...
a ze im wiecej tym lepiej to efekt wyszedl wlasnie taki bo gdzie indziej nie dalo sie wlozyc
Mniejsza o to co jest – pytam o to co zrobic.
Poprostu chcialem te kenwoody w drzwi zapakowac ale sie ni ch... nie dalo no i...
a ze im wiecej tym lepiej to efekt wyszedl wlasnie taki bo gdzie indziej nie dalo sie wlozyc
Mniejsza o to co jest – pytam o to co zrobic.
COOBAH
cbh333@wp.pl
COOBAH
cbh333@wp.pl
- Od: 20 sty 2006, 20:35
- Auto: MX-6 GE FS