Stukające klocki hamulcowe
Strona 1 z 1
Witam. Od dłuższego czasu mam problem z klockami hamulcowymi w prawym tylnym zacisku. Na prawie wszystkich nierównościach słychać jak klekoczą, chociaż zdarzy się, że jakiegoś dnia są cicho. Wymieniłem blaszki i sprężynki, które trzymają klocki na nowe, trochę pomogło, ale to nie jest jeszcze to. Może są jakieś pasty, które to wytłumią? Wymiana klocków na nowe może je uciszyć? Czy wymiana zacisku, ewentualnie regeneracja?
- Od: 25 wrz 2012, 12:58
- Auto: Mazda 626 GF FS 2.0 115KM "01 sedan
wiewior_1993 napisał(a):Może są jakieś pasty, które to wytłumią? Wymiana klocków na nowe może je uciszyć? Czy wymiana zacisku, ewentualnie regeneracja?
Nie ma żadnych past – można przesmarować smarem miedzianym ale nie po to by nie klekotało:)
Zacisk też nie ma nic do tego. Na pewno masz dobrze dobrane te klocki? Klocek powinien wchodzić w zacisk na styk. Jak tak masz, to z tymi blaszkami musi być coś nie tak.
szerokości
grzech
grzech
Mechanik mi mówił, że zacisk jest wyrobiony i dlatego stukają, chociaż do środka nie zaglądał. Klocki na pewno dobre, bo z lewej strony są takie same i nie klapią. Przy zakładaniu nowych blaszek okazało się, że niektórych starych w ogóle nie było albo były połamane, sprężynki też nie było. Tak jak pisałem, uspokoiło się, ale nie całkiem 
Pomiędzy klockiem na tłoczkiem są blaszki i to dwie.
motylek322 napisał(a):Pomiędzy klockiem na tłoczkiem są blaszki i to dwie.
U mnie też klekotały – kiedyś opisywałem
Teraz i tak mam do wymiany przód i tył – komplet
szerokości
grzech
grzech
Trochę odkopuję, ale problem załatwiony. Wymieniłem komplet klocków, założyłem Textary, do tego nowe zestawy montażowe klocków i cisza. I jedna rzecz, w zestawach montażowych, które miałem (Japan oem, wcześniej jakieś inne) do tylnych klocków są tylko dwie sprężynki do rozpierania klocków, a w każdym klocku są po dwie dziurki, więc dwie sprężynki powinny być na jedno koło, a w zestawie są dwie na oba. Blaszek jest wystarczająco.
Strona 1 z 1