Opony – w jakim rozmiarze i na jakie felgi pasują ?
Nie kupuj, beznadzieja. Ja mam takich opon dużo, bo zdejmuję je z mercedesa A klasy. Do Mazdy kupiłem jednak nowe, bo u mnie rozmiar 195/60/15 w używanych trudno dostępny (choć teraz trafiły się 4 sztuki, kurde). Na moim HB 195/50/15 była totalna porażka a co dopiero w kombiaku. Ja mam ten plus, że wymieniam sobie opony sam u siebie w firmie i za darmo, więc mogę robić przymiarki co dzień, zakładam, że Ty nie masz takiej możliwości. Mam znajomego, któremu zamontowaliśmy do kombiaka 195/65/15, trochę wybalonione, ale do kombiaka jeszcze spoko, więc jeśli już, to możesz próbować w tą stronę.
Zanim zaczniesz się kłócić, komuś dokuczać, wiedz, że nie warto. Przeczytaj:
"Przeminiesz.
Nie było Cię, na chwilę jesteś
I znowu Cię nie będzie.
Przeminiesz."
tadziomaru1
"Przeminiesz.
I znowu Cię nie będzie.
Przeminiesz."
tadziomaru1
Beznadzieja – chodzi ci o same opony Toyo czy ten rozmiar ? Dobrze wiem , że powinny być baloniki o profilu 60 albo 65 , ale po prostu mam taką okazję kupić te Toyo 195/50R15 za grosze a na inne opony nie mam teraz zbytnio kasy ... Kumpel od którego je chcę kupić ma je założone w Astrze II 3d + alu i wygląda to całkiem fajnie .
Masz może zdj. Twojej 626 na tych 195/50R15 ?
Przymiarki sam bym sobie z chęcia porobił , ale już nie pracuję w warsztacie ....
Przymiarki sam bym sobie z chęcia porobił , ale już nie pracuję w warsztacie ....

- Od: 30 gru 2010, 12:11
- Auto: 626 GW 2.0 DiTD
House napisał(a):Beznadzieja – chodzi ci o same opony Toyo czy ten rozmiar ?
Oczywiście że o rozmiar, firma w tym przypadku guzik mnie obchodzi.
Niestety fotek nie robiłem.
Dominator napisał(a):626 z oponami o rozmiarze 195/50/15 bedzie wygladac jak auto zabawkowe

Zanim zaczniesz się kłócić, komuś dokuczać, wiedz, że nie warto. Przeczytaj:
"Przeminiesz.
I znowu Cię nie będzie.
Przeminiesz."
tadziomaru1
"Przeminiesz.
I znowu Cię nie będzie.
Przeminiesz."
tadziomaru1
14/88 napisał(a):Dzięki bardzo za odpowiedz tak właśnie myślałem i tak najbardziej mnie korciło 15 195/65 lub 195/60 a czemu nie kombinować z 16?
tez nie rozumiem czemu nie kombinować
ja mam 205/55 r16 w swojej i wygląda to ładnie a prowadzi sie BDB (zdjęcia u mnie w podpisie)
NAPRAWA / POGOTOWIE KOMPUTEROWE
PRANIE TAPICERKI SAMOCHODOWEJ I DYWANÓW, TRZEPANIE MECHANICZNE I USUWANIE SIERŚCI
KOMPLEKSOWE PROJEKTOWANE ARCHITEKTONICZNE I ARANŻACJA WNĘTRZ
http://WWW.AKDECOR.PL
PRANIE TAPICERKI SAMOCHODOWEJ I DYWANÓW, TRZEPANIE MECHANICZNE I USUWANIE SIERŚCI
KOMPLEKSOWE PROJEKTOWANE ARCHITEKTONICZNE I ARANŻACJA WNĘTRZ
http://WWW.AKDECOR.PL
maxim_wawa napisał(a):tez nie rozumiem czemu nie kombinować
ja mam 205/55 r16 w swojej i wygląda to ładnie a prowadzi sie BDB (zdjęcia u mnie w podpisie)
U mnie taki rozmiar również pasuje bez problemów
Chciałbym się upewnić, że felgi o szerokości 6,5' i et 40 powinny chyba spokojnie pasować? Czytałem, że dla opony o szerokości 195 optymalna szerokość felgi wynosi 6', myślicie, że nie będzie problemu taką oponkę założyć na felge 6,5'?
- Od: 25 sie 2010, 18:09
- Auto: 626 DiTD 2000r
pete14 napisał(a):jako zamiennik do 626 powinny być 205/50/17 żeby średnica była zbliżona.
205/45/17
scoby napisał(a):Chciałbym się upewnić, że felgi o szerokości 6,5' i et 40 powinny chyba spokojnie pasować? Czytałem, że dla opony o szerokości 195 optymalna szerokość felgi wynosi 6', myślicie, że nie będzie problemu taką oponkę założyć na felge 6,5'?
żadnego problemu nie będzie z oponą.
jeśli masz jakieś wątpliwości co do felg oraz opon to polecam bardzo dokre kalkulatory:
http://www.felgi.pl/narzedzia-do-felg/k ... r-et-felgi
http://www.felgi.pl/narzedzia-do-felg/zamienniki-opon
Pewnie profil opony ktora rozwazasz to 65. Teoretycznie powinno byc ok, ale jak w praktyce-nie wiem.
Opona na pewno nie 65, wydaje mi się że albo 60 albo 55. Nie mogę teraz dokładnie sprawdzić bo mam auto u lakiernika. Nie sądzicie że felgi 15' do 626 gw są trochę zbyt małe i giną w aucie? Właśnie tak się zastanawiam czy nie dozbierać trochę kasy do 16, ale z drugiej strony mam opony 15 w bardzo dobrym stanie.

Nie wygląda to trochę licho waszym zdaniem?
- Od: 25 sie 2010, 18:09
- Auto: 626 DiTD 2000r