Niewłaściwe działanie systemu TCS oraz ABS – jak zdiagnozować i usunąć przyczynę
Tylne czujniki są na jednej śrubie. Pasują od starszych modeli (nawet od BA, choć niekoniecznie idealnie
)
Jeśli masz pytanie o cokolwiek to najpierw poszukaj TUTAJ (PORADNIK) – pewnie ktoś już zadał to pytanie i odpowiedzi są już gotowe.
z przyczyn niezależnych bardzo ograniczony w dostępie – :(
damianero napisał(a):a druga rzecz to ze przy ostrzejszym hamowaniu zapala sie kontrolka od hamulcow. co to moze byc??
Witam,
jeszcze nie wiem jak jest w Mazdzie (bo szukam do kupna) ale jak miałem to w swojej Toyocie to okazało się że było za mało płynu hamulcowego i przy większym hamowaniu lub nawet mniejszym ale pod górkę zapalała się kontrolka od hamulców.
-
Piters
druga rzecz to ze przy ostrzejszym hamowaniu zapala sie kontrolka od hamulcow. co to moze byc??
tak jak kolega wyżej napisał masz za mało płynu spowodowane tym że im bardziej ma sie zużyte klocki tym bardziej tłoczki w zaciskach muszą się wysunąć przez co w układzie wiecej potrzeba płynu...

http://www.youtube.com/watch?v=yormhej1TKs
Brak kontrolki ABS'u to zapewne padnięta żarówka. Po prostu wymień na sprawną.
Jeśli masz pytanie o cokolwiek to najpierw poszukaj TUTAJ (PORADNIK) – pewnie ktoś już zadał to pytanie i odpowiedzi są już gotowe.
Ja mam ciekawy przypadek w swojej "Madzi"...
Od jakiegoś czasu lampki ABS i TCS się zapalają, gdy jadę na LPG (starsza wersja instalacji gazowej). Na benzynie zjawisko nie występuje.
Nie wierzyłem gdy mechanik mi powiedział, że instalka ma wpływ na trakcję, a ta z kolei na ABS...
Łatwo mi to udowodnił przełączając na wachę i z powrotem na gaz.
Ciekawostka...
Muszę jechać na przegląd instalacji LPG.
Od jakiegoś czasu lampki ABS i TCS się zapalają, gdy jadę na LPG (starsza wersja instalacji gazowej). Na benzynie zjawisko nie występuje.
Nie wierzyłem gdy mechanik mi powiedział, że instalka ma wpływ na trakcję, a ta z kolei na ABS...
Łatwo mi to udowodnił przełączając na wachę i z powrotem na gaz.
Ciekawostka...
Muszę jechać na przegląd instalacji LPG.
http://madou-belochka.ru/a7d15
Rzeczywiście po dolaniu płynu kontrolka przy hamowaniu już się nie zapala (tez tak przypuszczałem ze płynu trzeba dolać chociaż nie myślałem że połowa stanu to za mało, bo tyle właśnie miałem). A co do absu to żarówka była przepalona, teraz pozostało tylko jechać na kompa i zdiagnozować czemu nie działa. Dzieki za rady 
- Od: 3 kwi 2009, 15:56
- Auto: 626 GF 2.0 '98
damianero napisał(a): teraz pozostało tylko jechać na kompa i zdiagnozować czemu nie działa. Dzieki za rady
Poradnik do Diesla w dziale diesel – punkt 11 (odnośnik i w moim podpisie).
Nie trzeba jechać na kompa
na 90% tylny czujnik.
Dzięki xANDY sprawdzę to. Sorry że zbaczam z tematu ale chciałbym się dowiedziec czy w mojej GF-ce jest TCS. Jak to sprawdzić?? Bo przy wymianie żarówki od ABSu zauważyłem że nie było żarówki w kontrolce TCS ani w TCS OFF.
- Od: 3 kwi 2009, 15:56
- Auto: 626 GF 2.0 '98
Jeśli masz diesla to nie masz TCS na 100%, więc po co tam żarówka.
Jeśli masz benzyniaka to zakładając, że nie jest z Holandii, TCS masz w zestawie z kołami.
Jeśli masz benzyniaka to zakładając, że nie jest z Holandii, TCS masz w zestawie z kołami.
Czy wyłącznik TCS działa na zasadzie "stanu wciśniętego" i "stanu wyciśniętego"??? Chce go wykorzystac to czegos innego i musze to wiedziec... Z gory dzieki.