Od pewnego czasu słyszę rytmiczne stukanie z okolic tylnego prawego koła. Stukanie narasta (nie głośność tylko tempo stuknięć) wraz ze wzrostem prędkości. Wrażenie jest takie jak by coś metalowego rytmicznie pukało o inny metal. Zdjąłem koło by zobaczyć czy nic się nie urwało ale niewiele stwierdziłem. Wygląda OK. -to znaczy nic sobie luźno nie dynda. Gdy nacisnę podczas jazdy pedał hamulca (nawet lekko) stukanie ustaje. Klocki i tarcze wymieniane w październiku. Czy ktoś wie co to może być?
Stukanie w okolicach tylnego koła.
1, 2
Potrzebuję rady. Może już ktoś przerabiał ten temat...choć w archiwum nie znalazłem takiego przypadku.
Od pewnego czasu słyszę rytmiczne stukanie z okolic tylnego prawego koła. Stukanie narasta (nie głośność tylko tempo stuknięć) wraz ze wzrostem prędkości. Wrażenie jest takie jak by coś metalowego rytmicznie pukało o inny metal. Zdjąłem koło by zobaczyć czy nic się nie urwało ale niewiele stwierdziłem. Wygląda OK. -to znaczy nic sobie luźno nie dynda. Gdy nacisnę podczas jazdy pedał hamulca (nawet lekko) stukanie ustaje. Klocki i tarcze wymieniane w październiku. Czy ktoś wie co to może być?
Xavier napisał(a):Gdy nacisnę podczas jazdy pedał hamulca (nawet lekko) stukanie ustaje. Klocki i tarcze wymieniane w październiku. Czy ktoś wie co to może być? ysz
sam sobie odpowiedziałeś.
1 klocki ocierają o tarcze albo zacisk nie do końca odbija albo tarcza krzywa albo piasta skrzywioina.
nie wpadłeś przypdkiem w jakąś głęboką dziurę??
- Od: 20 lip 2005, 16:56
- Auto: Focus I TDCi
Nie rozumiemy się. Stukanie nie nastąpiło po wymianie. Wymiana klocków i tarcz była w październiku (4 koła) i do stycznia było wszystko OK. Teraz stuka tylko jedno koło. W dziurę nie wpadłem. Czy nadal przyczyną może być to o czym wspomniałeś? Jeśli tak to czy da się samemu w miarę precyzyjnie sprawdzić co jest przyczyną czy trzeba jechać na warsztat?
http://madou-belochka.ru/a7d15
Ok
Pokombinuj stukanie narsta wraz ze wzrostem prędkości tak---tak
czyli uzależnione jest od od obrotów koła tak ---tak
dalej.
Po naciśnięciu hamulca zanika czyli klocek uderza o tarczę a jak go dociśniesz podczas hamowania to już nie uderza bo jest dociśniety.
Przyczyn może być wiele
ale zazwyczaj jest to krzywa tarcza albo zapieczony tłoczek w zasisku który nie pozwala na całkowite odsunięcie klocka od tarczy.
proste pytanie
a obracałeś kołem na podnośniku?? Podczas obrotu powinieneś wyczuć kiedy uderza potem ściągasz koło o obracasz samą tarczą i patrzysz gdzie uderza klocek w tarczę.
istnieje jeszcze możliwość że to łożysko koła ale ono zazwyczaj stuka zawsze niezależnie czy hamujesz czy nie.
Pokombinuj stukanie narsta wraz ze wzrostem prędkości tak---tak
czyli uzależnione jest od od obrotów koła tak ---tak
dalej.
Po naciśnięciu hamulca zanika czyli klocek uderza o tarczę a jak go dociśniesz podczas hamowania to już nie uderza bo jest dociśniety.
Przyczyn może być wiele
ale zazwyczaj jest to krzywa tarcza albo zapieczony tłoczek w zasisku który nie pozwala na całkowite odsunięcie klocka od tarczy.
Xavier napisał(a):Jeśli tak to czy da się samemu w miarę precyzyjnie sprawdzić co jest przyczyną czy trzeba jechać na warsztat?
proste pytanie
a obracałeś kołem na podnośniku?? Podczas obrotu powinieneś wyczuć kiedy uderza potem ściągasz koło o obracasz samą tarczą i patrzysz gdzie uderza klocek w tarczę.
istnieje jeszcze możliwość że to łożysko koła ale ono zazwyczaj stuka zawsze niezależnie czy hamujesz czy nie.
- Od: 20 lip 2005, 16:56
- Auto: Focus I TDCi
Sprawa się częściowo wyjaśniła. Znikła „w niewyjaśnionych okolicznościach” jedna blaszka podtrzymująca klocek. Klocek ma luz i puka o tarczę. Ciekawe co się stało z tą blaszką? Sama ponoć nie ma prawa wypaść...z drugiej strony od wymiany klocków minęły już prawie 4 miechy, gdyby jej majster nie założył przy zmianieto pukało by już wcześniej. Dziwne... 
witam widze po zdjeciach ze mamy taka sama mazdzinke 626 z98 GF mam pytanko co oznacza pomaranczowa kontrolka na desce rozdzielczej przypominajaca czlowieczka z poduszka powietrzna i pasami mniej wiecej na srodku deski??POZDRAWIAM GRABENS
- Od: 6 sty 2006, 18:43
- Auto: mazda 626 GF
Prawdopodobnie chodzi o czujnik poduszki powietrznej. Co konkretnie oznacza powiem jutro jak zerknę do instrukcji (mam ja w biurze). Jeśli ci się zapala i gaśnie zaraz po przekręceniu kluczyka to OK. -testuje system. Jeśli świeci się cały czas to ma defekt. Jutro podam konkrety i ewentualnie warsztat, który może pomóc.
PS. Fajnie że jeszcze ktoś ma tak mało popularny samochód w naszym mieście. Od maja 2005 widziałem w Łodzi raptem 3 takie auta: 1 zielony i 2 srebrne (w tym tylko 1 sedan taki jak mój). Pozdrawiam.
PS. Fajnie że jeszcze ktoś ma tak mało popularny samochód w naszym mieście. Od maja 2005 widziałem w Łodzi raptem 3 takie auta: 1 zielony i 2 srebrne (w tym tylko 1 sedan taki jak mój). Pozdrawiam.
Niestety w mojej instrukcji w wersji PDF nie ma opisu tej kontrolki, mam ją opisaną po niemiecku w zwykłej instrukcji (książkowej) ale niemieckiego nie kumam.
Jedź do:
"Auto-Test" Elektronika Samochodowa Tomasz Maciejewski
90-024 Łódź, ul. Wodna 4 /6 tel. 042 674 30 84
-powinien wiedzieć o co biega. Mnie pomógł w kilku "elektronicznych" problemach. Jak "dojdziesz" to daj znać co było przyczyną. Może się kiedyś przydać (oby nie).
Powodzenia.
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Jedź do:
"Auto-Test" Elektronika Samochodowa Tomasz Maciejewski
90-024 Łódź, ul. Wodna 4 /6 tel. 042 674 30 84
-powinien wiedzieć o co biega. Mnie pomógł w kilku "elektronicznych" problemach. Jak "dojdziesz" to daj znać co było przyczyną. Może się kiedyś przydać (oby nie).
Powodzenia.
witam! wielkie dzięki jestem winny browarka mój email misiekgrab@poczta.onet.pl. Pozdrawiam Grabens 
Wogole nic nie dostalem jezeli nie bylo by to problememto moze bys mi wyslal jeszcze raz??
Podaje adres misiekgrab@poczta.onet.pl
POZDRAWIAM GRAENS!!
Podaje adres misiekgrab@poczta.onet.pl
POZDRAWIAM GRAENS!!
Mam pytani czy dzis czyli we wtorek nie spotkalismi sie pod CASTORAMA???
Bo stalem obok takiej mzdy jak nasza a skoro sedanow w LODZI za wiele nie ma i w dodatku srebnych to chyba pan byl!!!!POZDRAWIAM GRABENS!!!niestety instrukcja nie doszla moze ze mala mam skrzynke!!!!!ale oki dzieki za checi!!!
Bo stalem obok takiej mzdy jak nasza a skoro sedanow w LODZI za wiele nie ma i w dodatku srebnych to chyba pan byl!!!!POZDRAWIAM GRABENS!!!niestety instrukcja nie doszla moze ze mala mam skrzynke!!!!!ale oki dzieki za checi!!!
1, 2