Witam.
Jako że miałem problemy z zamarzajacym paliwem ze stacji Shell, postanowiłem kupić filtr paliwa z podgrzewaczem. Kupilem na allegro kompletny filtr z pompką od mazdy 323 DITD. Zamontowałem to dzisiaj i nie wiem jak sprawdzić czy pogdzrzewacz jest sprawny.
Proszę o poradę.
Pozdrawiam wszystkich Darek, Suwałki.
Jak sprawdzić podgrzewacz filtra paliwa?
Strona 1 z 1
- Od: 24 kwi 2009, 21:39
- Auto: Mazda 626 GF DITD 99, Honda CBR 1100 XX Super Blackbird 99.
Znalazłem na forum taki temat, w którym została przedstawiona zasada działania podgrzewacza:
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.ph ... odgrzewacz
"Podgrzewacz jest sterowany podciśnieniem.
Jeżeli paliwo jest gęste lub wytrąca się parafina to filtr się zapycha i pompa nie może go uciągnąć. W momencie osiągnięcia podciśnienia -34,7kPa załącza się grzałka a po zmniejszeniu do -22,0 kPa wyłącza.
Podgrzewacz nie grzeje zatem jeśli silnik nie pracuje ani nie ma związku z pracą świec."
Wiele to mi wyjaśniło. Zrobię podciśnienie i zmierzę opór miernikiem.
Pozdrawiam.
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.ph ... odgrzewacz
"Podgrzewacz jest sterowany podciśnieniem.
Jeżeli paliwo jest gęste lub wytrąca się parafina to filtr się zapycha i pompa nie może go uciągnąć. W momencie osiągnięcia podciśnienia -34,7kPa załącza się grzałka a po zmniejszeniu do -22,0 kPa wyłącza.
Podgrzewacz nie grzeje zatem jeśli silnik nie pracuje ani nie ma związku z pracą świec."
Wiele to mi wyjaśniło. Zrobię podciśnienie i zmierzę opór miernikiem.
Pozdrawiam.
- Od: 24 kwi 2009, 21:39
- Auto: Mazda 626 GF DITD 99, Honda CBR 1100 XX Super Blackbird 99.
makumba1975 napisał(a):Witam.
Jako że miałem problemy z zamarzajacym paliwem ze stacji Shell, postanowiłem kupić filtr paliwa z podgrzewaczem. Kupilem na allegro kompletny filtr z pompką od mazdy 323 DITD. Zamontowałem to dzisiaj i nie wiem jak sprawdzić czy pogdzrzewacz jest sprawny.
Proszę o poradę.
Pozdrawiam wszystkich Darek, Suwałki.
No właśnie jak?
makumba1975 napisał(a):Wiele to mi wyjaśniło. Zrobię podciśnienie i zmierzę opór miernikiem.
Pozdrawiam.
Proszę jaśniej. Wyniki pomiaru, jakie wartości.
Ja zmierzyłem na przewodach napięcie i jest cały czas 12V mimo wyjęcia kluczyka – to normalne, mam nadzieję że tak.
Wiem że temat ma ponad pół roku ale właśnie teraz najlepiej się przygotować na zimę...
Strona 1 z 1