Witam,
Pytanie dotyczy Mazdy 626 z 99 r.
Od kilku tysięcy km mam wrażenie, że silnik pracuje głośniej niż poprzednio.
Na luzie albo po odjęciu gazu (np. przy jeździe z górki) zjawisko to nie wystepuje. Natomiast przy przyspieszaniu albo jeździe ze stałą prędkością ale wciśnietym gazie rozlega się dodatkowo dźwięk przypominający terkot. Nie jakiś ogłuszający hałas, ale jak nie słucham radia ;–) to wyraźnie go słychać.
Oględziny nic nie pokazują, oleju nie ubywa, mocy raczej też.
Co można jeszcze sprawdzić – macie jakieś podobne doświadczenia?
Pozdrawiam,
Głośniejsza praca (terkot) – ale tylko przy dawaniu gazu
Strona 1 z 1
Yans napisał(a):Zawory regulowałeś w ciągu ostatnich 30 tys km??
Nie – zaufałem hydraulicznej regulacji luzu ;–)
Myślałem o zaworach, ale nie wiem jak one brzmią ... Czy nie powinny klekotać także wtedy, gdy nie daję "gazu"?
-
jakubwedrowycz
jakubwedrowycz napisał(a):zaufałem hydraulicznej regulacji luzu
Kolego jakubwedrowycz zacznij może od czytania poradnika diesla, zaufanie to dobra rzecz ale DITD nie ma hydraulicznej regulacji luzu, a zaworów nie słychać
Pozdrawiam
YgooR napisał(a):Kolego jakubwedrowycz zacznij może od czytania poradnika diesla, zaufanie to dobra rzecz ale DITD nie ma hydraulicznej regulacji luzu, a zaworów nie słychać![]()
Pozdrawiam
Kurcze, czytałem jak tylko ja kupiłem i dałbym sobie uciąć dowolną część ciała że ma hydrauliczną regulację.
Dobrze , że się nie zakładałem ;–)
Wygląda na to że w Lublinie mało kto chce się za to wziąć – a to płytek nie mają, a to przyjechać za 3 tygodnie ...
-
jakubwedrowycz
jakubwedrowycz napisał(a):a to płytek nie mają
Oj chyba byłeś bardzo zmęczony jak czytałeś ten poradnik
Nie ma żadnych płytek, tylko podkładki miedziane (zwykłe) lub od Man'a do kupienia w każdym sklepie
Regulacje powinien zrobić każdy mechanik z zamkniętymi oczami, podkładki idą oczywiście po przelewy które trzeba odkręcić.
jakubwedrowycz napisał(a):dowolną część ciała
Hehe ryzykant
Riki napisał(a):Rozrząd w jakim jest stanie?
Rozrząd zmieniałem pół roku temu (kompletny).
Po oddzwonieniu kilku serwisów w końcu umówiłem się nie na regulacje zaworów, ale diagnostykę silnika (niestety w odległym terminie). Pan mechanik stwierdził, że "klekotanie" nie musi być koniecznie związane z zaworami.
--
-
jakubwedrowycz
Klekotanie może powstać z wielu przyczyn, sprawdź podkładki pod wtryskami, odkręć korek wlewu oleju i zobacz czy leci dym(oczywiście po zgaszeniu gorącego silnika). A może poduszki silnika przenoszą drgania i odbierasz to jako klekot ?
YgooR napisał(a):Nie ma żadnych płytek
Pewnie chodzi o te płytki którymi mierzysz luzy zaworowe.
A czy mają czy nie mają wpływ na tzw "klekotanie" to pewnie zależy od osobistego odczucia lub wyczucia dźwięków. Wg mnie zbyt duże luzy jakiś wpływ mają, ale oczywiście nie spodziewajmy się po nich, że po regulacji będzie jak w benzynowcu.
Warto sprawdzić też poduszki zawieszenia silnika – zwłaszcza tą grodziową.
Ja miałem też cieknący TCV i po jego wymianie od razu poczułem inną pracę silnika. Zdecydowanie było widać poprawę. A już troszkę z tym kapiącym jeździłem, bo komputer kąpał się w ON.
- Od: 30 lis 2009, 11:35
- Auto: 626 GF 2.0 DiTD '01r.
YgooR napisał(a): odkręć korek wlewu oleju i zobacz czy leci dym(oczywiście po zgaszeniu gorącego silnika)
a jak leci taki dymek to co to oznacza, wczoraj zmieniałem olej i zauważyłem że jakaś mgiełka się unosi po odkręceniu korka oleju. Zaworów jeszcze nie regulowałem jak kupiłem auto a przejechałem nim 12 tys.
green devil
- Od: 24 mar 2010, 11:39
- Auto: premacy 2.0 DiTD 101KM 2003
tasek napisał(a):mgiełka się unosi po odkręceniu korka oleju
Jak unosi się mgiełka to wszystko ok, to są opary oleju. Jakby śmierdziało spalinami i dym był szary/niebieski to się możesz zacząć martwić.
Po wizycie u mechanika.
Zawory są OK, szukam dalej. Podobno mam teraz zmierzyć ciśnienie oleju ...
Zawory są OK, szukam dalej. Podobno mam teraz zmierzyć ciśnienie oleju ...
-
jakubwedrowycz
Strona 1 z 1