Dla znającego temat goscia pompę mozna zdemontować i zamontować nie ruszając rozrządu – ja tego nie napisałemlucas626 napisał(a):pasek trzeba zdjąć bo mówili że demontaż pompy to zabawa n trzy godziny, i założenie to samo.
www.mazdaspeed.pl
Dla znającego temat goscia pompę mozna zdemontować i zamontować nie ruszając rozrządu – ja tego nie napisałemlucas626 napisał(a):pasek trzeba zdjąć bo mówili że demontaż pompy to zabawa n trzy godziny, i założenie to samo.
lucas626 napisał(a):.W serwisie mówia że trzeba przy wymianie tego zaworu zdjąć pompę, wysłąc do serwisu pomp, i jeszcze przeprogramować pompę a to robią tylko w serwisie denso.
Jaksa napisał(a):Dla znającego temat goscia pompę mozna zdemontować i zamontować nie ruszając rozrządu – ja tego nie napisałem![]()
![]()
No nie.....w tym przypadku trzeba rozpiąć cały rozrząd ( mnie tez to czeka grrr... )magicadm napisał(a):Czy te same "czary" można stosować przy wymianie pompy wody?
Mam obecnie 151 tys wiec chyba pora na nią .....magicadm napisał(a):Jakieś objawy awarii? Czy wymiana "planowa
Jaksa napisał(a):Mam obecnie 151 tys wiec chyba pora na nią .....magicadm napisał(a):Jakieś objawy awarii? Czy wymiana "planowa
Wybieram się w ferie na narty do włoch wiec wolę to zrobic tu niz płacic sporą kase za granicą ( jeszcze mi cos zepsują i co ?magicadm napisał(a):Nie zaryzykujesz do 180 tys i kolejnego rozrządu
)On ma w tej chwili 30 tysięcy , nie wiem jak wygląda , jak bedzie mokry to wymienię ( zawsze mam pod rękąmagicadm napisał(a):Co zrobisz z napinaczem?
)xANDy napisał(a):Tak – w imadło, "letko" zakręcić i zostawić na chwilę – niech sobie "odpocznie". Po pół minuty znów o ćwierć obrotu imadła i znów poczekać itd.
xANDy napisał(a):skoro to jest napinacz, to czy nie wystarczyłoby po prostu wyprodukować czegoś takiego na zwykłej sprężynie??
magicadm napisał(a):Te napinacze – sprężynowe działają na innej zasadzie. Siła sprężyny reguluje siłę naprężenia spoczynkowego. Potem dokręcamy na stałe rolkę napinacza – i od tego momentu sprężyna napinająca nie pracuje.
Najwyraźniej zmiany naprężeń w pasku z DITD + jego długość wymagają dynamicznej regulacji luzu (coby pasek nie przeskakiwał )– i najwidoczniej hydronapinacze lepiej się tutaj sprawują...

Spokojnie cofniesz w imadle ( tak jak opisal xANDy ) Wszystkie serwisy wmawiają klientom ze niby są jakies tam sposoby na cofanie napinaczapobo napisał(a):w hydronapinaczu jest zawór zwrotny który nie pozwoli cofnąć tłoka "w imadle".
)
Jaksa napisał(a):Spokojnie cofniesz w imadle ( tak jak opisal xANDy ) Wszystkie serwisy wmawiają klientom ze niby są jakies tam sposoby na cofanie napinacza ( a robią to w imadle )
Ale co się stanie z uszczelniaczem i powierzchnią cylindra???? Wątpię czy będzie miał zakładane parametry. Myślę że traci się szczelność układu co nie musi od razu oznaczać cofnięcie napinacza i urwanie paska
xANDy napisał(a):Jak napinacz jest wmontowany w rozrządzie – też pracuje w obie strony a nie tylko w jedną. Więc założony również jest "cofany"... ale czasem potrafią ludziska hece powymyślać.
Magicadm już wyjaśniał przy sprężynowym napinaczu, że po redukcji luzów musi on zostać zablokowany żeby się właśnie nie cofnął.

lucas626 napisał(a): serwis chyba się nie zna?
pobo napisał(a):Ale pomyśl tylko co by się stało przy cofnięciu...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości