Silnik zgasł w czasie jazdy czy to poszedł rozrząd?

Postprzez Waluś » 1 kwi 2010, 19:11

czytam od samego początku ten wątek i szczena mi opadła już dawno. W tej auto dacie jest chyba jak u mnie w firmie. Moi hydraulicy uciekli za granicę, więc zatrudniam mechaników, jest mi bez różnicy kto rury składa <lol> z tym że w Auto dacie jest na odwrót hahaha Różnica jednak polega na tym, że mechanika jest łatwiej przyuczyć do zawodu hydraulika niż na odwrót :]
Współczuję.
Fotorelacje z napraw 626 GD
Gdzie zaczyna się pasja, tam kończy się ekonomia...
Forumowicz

Od: 21 lis 2003, 20:48
Auto: GJ SH01, a rekreacyjnie niebieskie 1300 ccm na dwóch kołach

Postprzez tadziol » 1 kwi 2010, 22:05

witam szanowne grono....
Samego zainteresowanego,ludzi pełnych współczucia i tych co stanowią lożę szyderców.....
Żal dupsko ściska,do jakiego stopnia warsztat w tychach może być bezmyślny i perfidny.....(Qlesh przeprowadzaj się,bo jak nie,to......)
Ale do rzeczy:
jak wspominałem na wstępie->brak podciśnienia w układzie wspomagania.....(bo panie to pompa na wykończeniu.....-słowa jakie usłyszał właściciel w Auto-dacie)
zdemontowałem pompę i przyjrzałem się jej uważnie,noże uszczelniające na miejscu,rotor obraca się lekko,bez zacięć czy oporów.W środku pompy czysto.....ale,jakby za CZYSTO????!!!!
Pompa nie wykazuje obecności oleju w sobie,tylko śladowe ilości...
Teraz wytłumaczę,po co olej w vaccum pompie:
1-ma ją smarować coby się nie zatarła i nie rozleciała
2-ma ją chłodzić!! to ważne,tam gdzie tarcie-tam ciepło,a to należy odbierać!
3-ma ją USZCZELNIAĆ!!–>warstwa oleju tworzy swego rodzaju uszczelnienie pomiędzy nożami pompy a obudową.Brak oleju lub jego niedomiar powoduje słabe podciśnienie.
Pompa odłożona na stół,teraz sprawdzam co z tym olejem??
Zapłon wyłączony,więc motor nie zapali-uruchamiam rozrusznik na "krótko" i czekam na wypływ oleju z wałka rozrządu,bo poprzez niego i kanał w śrubie olej ma dotrzeć do pompy.Szmatki przygotowane,wiadra,słoiki,konewki....bo jak smarknie pod ciśnieniem,to ja pier.......
Kręcę motorem chwilę,a tu nic..!?Kręcę dłużej(30 sek. non-stop)....dalej NIC!!
Amba-fatima...miał być olej a ni ma....?
Pierwsze podejrzenie:głowica po naprawie-źle wyczyszczona-jakiś syf z obróbki wjechał do wałka i zatkał kanał.....
Dobra,demolujemy motor dalej.Wytargam wałek rozrządu,to się dowiem jasności ;)
Zaczynam od rozrządu i tu pierwsza niespodzianka.
Obrazek

A miał być pas ori .... :| z napisem mazda,a może RF2A-.........
No cóż widocznie mieli 40 pasków w szufladzie do DITD,to mogli się pogubić....
Dobra,myślę,pierwsze koty za płoty,demolujemy dalej.Pas zrzucony,zabieramy się za zrzucenie "klawiatury",a tu kolejne "kuku"
Dźwignia międzyzaworowa na 1 garze jakas dziwna??
Obrazek
Obrazek
no cóż,płytka środkowa zgnieciona w drzazgi,ze specjalnie utwardzonego materiału,wygląda jak wygląda.....podejrzewam,że to efekt po uderzeniu tłoka w zawory->dźwigienka poszła w kosmos,ale i płytka tego nie wytrzymała.....
Fajnie byłoby to wymienić przy robocie głowicy,ale jakoś umknęło to uwadze Auto-daty.... :| trochę szkoda,bo śruba regulacyjna na dźwigience już wygląda tak:
Obrazek
No trudno,myślę....wracam do silnika wyciągać ten śmieszny wałek rozrządu <lol> ,ale zara,zara! Co z tą krzywka na 1 garze????
Szmatka do ręki,łzy ocieram,pot z czoła też i na końcu wałek,a raczej pierwszą krzywkę.To ważne,bo gdybym zrobił inaczej,to bym se oliwą oczy natarł i szlus...Patrzę i co widzę....?
Obrazek
Chyba ta krzywka lekko zużyta?? Jak sądzicie?
Ja bym takiego wałka do motora nie założył,ale w Tychach....(Qlesh....NO!)
Wyciągam wałek na stół,zbadamy drożność kanału olejowego....odkręcam mostki trzymające wałek i .....no co jest!!!!
Dlaczego mostki w srodku suche,bez oliwy??!!
Obrazek
W tych wyżłobieniach powinien byc olej....musi on smarować panewki wałka rozrządu bo jak nie,to się zatrze.
Tu widać dokładniej jak fajnie i czysto w kanałach....
Obrazek
No to zaraz...gdzie ta oliwa??? Kanał przelotowy do śruby napędu vaccum pompy drożny...Co do k..... ch...... się dzieje????
JUŻ WIEM CO SIĘ DZIEJE.....
Usterka prosta jak budowa cepa,a burdel na kółkach niezły <lol>
Otóż panowie z A-d założyli WAŁEK(!) trzymający dźwigienki obracając GO(!) o 180 stopni!!!!
Nie mogli wiedzieć,że ten wałek,będący pustą rurą stanowi część magistrali dla przepływu oleju(!)
Rzeczona rura zasilana jest z lewej strony olejem poprzez kanał w mostku trzymającym simmering przy kole pasowym wałka rozrządu.Następnie olej płynie środkiem rury,częściowo smaruje miejsca ruchu dźwigienek zaworowych,poprzez powiększone otwory dostaje się do mostków wałka rozrządu,a na końcu przez kanał w ostatnim mostku dostaje się do wałka rozrządu i krótkim kanałem w osi wałka poprzez śrubę dostaje się do vaccum pompy.
Wszystko działa należycie,zgodnie z moim opisem,jeżeli powyższa rura zamontowana jest POPRAWNIE(!) Posiada ona bowiem na lewym końcu wycięcie,które powoduje swobodny wpływ oleju do jej środka,a na prawym końcu podcięcie w kształcie półksiężyca,które to ustala jej(!) położenie i pozwala na przepływ oleju do wałka rozrządu.
Popatrzcie sami...
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Złe zamontowanie "rury" spowodowało zasłonięcie kanałów olejowych i stąd .......brak podciśnienia <lol>
Generalnie,to Drogi właścicielu miałeś duuuuuużo szczęścia.Dłuższa eksploatacja spowodowałaby przytarcie wałka rozrządu,gwałtowne jego zatrzymanie,ścięcie klina na kole pasowym,i kolejny wybuch pod maską.

Myślę,że nowy pas rozrządu ori,pompa wody ori,wałek rozrządu,jedna dźwignia międzyzaworowa wystarczą.
Do tego należy doliczyć dwa dni grillowania pod warsztatem,sztangę fajek i kratę browara,a Madzia będzie żyć.
Obrazek
Firma

Od: 28 cze 2005, 19:13
Auto: Mazda6 GY
RF7J & V-Tech Box,CX-7 L3-VDT,BJ RF4F

Postprzez Kerrinf » 1 kwi 2010, 22:40

Śledzę ten wątek już dłuższy czas. Myślałem, że owe auto juz nie pojeździ. Jednak się myliłem. Słowa uznania Tadziol.
Forumowicz

Od: 1 lip 2009, 10:54
Auto: 626 gf Ditd 99r

Postprzez qlesh » 1 kwi 2010, 22:53

A nie mówiłem? A nie mówiłem? Te syny naprawiają wszystko młotkami i aby tylko wypchnąć poza obrys posesji, na której ten kiosk zapyziały stoi!! Tak tam jest od mojej wizyty u nich, czyli już jakieś.. yy prawie 5 lat.
Albatros, nie chcę Cię podpuszczać, ale ja bym tą mazdę naprawił u Tadziola i wjepał się nią przez szyby do poczekalni tego serwisu!! I oglądał ich miny <ok> wrażenia były by bezcenne, za wszystko inne zapłacisz kartą mazdaspeed.
Fajna krzywka wałka..
Tadziol, wydupiam z tego miasta, mogę rozbić sobie namiot koło Patrola? <prosze>
Ostatnio edytowano 2 kwi 2010, 21:48 przez qlesh, łącznie edytowano 1 raz
Noś odblaski i żyj When I go driving I stay in my lane but getting cut off it makes me insane I open the glove box reach inside I'm gonna wreck this fucker's ride...Obrazek
Forumowicz

Od: 10 lut 2005, 03:28
Auto: matyczna ośmiobiegowa

Postprzez tadziol » 1 kwi 2010, 23:03

qlesh napisał(a):Tadziol, wydupiam z tego miasta, mogę rozbić sobie namiot koło Patrola? <prosze>

kolo,Ty zawsze :) odstąpię Ci nawet nissana kombi,tam możesz mieszkać,na noc zapalisz motor i C.O. jak trza,bo jeszcze przymrozki mają być :|
Obrazek
Firma

Postprzez qlesh » 1 kwi 2010, 23:07

Jak mi pozwolisz się zameldować w ptaszynie to wprowadzam się 3 minuty po świętach <rotfl>
Noś odblaski i żyj When I go driving I stay in my lane but getting cut off it makes me insane I open the glove box reach inside I'm gonna wreck this fucker's ride...Obrazek
Forumowicz

Postprzez tadziol » 1 kwi 2010, 23:10

qlesh napisał(a):Jak mi pozwolisz się zameldować w ptaszynie to wprowadzam się 3 minuty po świętach <rotfl>

z meldunkiem to się zastanowię,bo potem będziesz chciał zająć błękitnego przez zasiedzenie <płacze>
Obrazek
Firma

Postprzez AlbatrosGrodno » 1 kwi 2010, 23:11

Dzięki Ci za to co robisz dla mnie Tadziol !O sprawach finansowych będziem rozmawiać oczywiście po zakończonej pracy..ale chciałbym Ci podziękować tu przy wszystkich za uratowanie tego silnika przed ostateczną rozpier..uchą.
Te wszystkie zdjęcia i opis przedstawię Panu Krzysztofowi D. właścicielowi cyrku przy ul.Mikołowskiej 60..ciekawe jaka będzie jego mina.
Ps.Czy ta całe zamieszanie w motorze mogło mieć wpływ na moc tegoż auta?
Forumowicz

Od: 1 sty 2010, 21:55
Auto: Opel Vectra 1.8 135KM 1997r

Postprzez tadziol » 1 kwi 2010, 23:18

mocno wytarta krzywka na wałku,zmieniła kąt otwarcia i zamknięcia zaworów,czyli inaczej zmieniła się faza rozrządu,pierwszy cylinder może być słabszy.do tego wyłączony EGR czasami też powoduje spadek mocy.
Obrazek
Firma

Postprzez AlbatrosGrodno » 1 kwi 2010, 23:19

Czyli zły kąt otwarcia zaworu mógl być powodem tego dudnienia przy filtrze paliwa? <co?>
Drugie pytanie: Skąd teraz skombinować wałek rozrządu?Mam nadzieje że za wszystko i tak zapłaci Data Auto Tychy ul.Mikołowska 60 43-100 Tychy,pomiędzy Browarem a McDonaldem w kierunku na Mikołów,czerwona chata!@ <cisza>
Ja pier....e,będę miał nowy DitD...remont kapitalny jakby to inaczej nazwać.
Forumowicz

Postprzez Jaksa » 2 kwi 2010, 00:00

Szkoda gadac , takich powinno sie zamykac .... Mysle ze nie tylko jest jedna taka firma w kraju ktora nie zna tematu a zabiera sie za naprawe samochodu .
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Forumowicz

Od: 10 mar 2004, 23:46
Auto: Mazda 6 2023 Anniversary /6 2.5 BP 2019 / Mazda 3 BP 2019 .2.0 122KM

Postprzez Siw-y » 2 kwi 2010, 00:35

Śledzę temat od początku i nie sądziłem, że ktoś może aż tak popsuć silnik :|

Jeżeli chodzi o Ciebie tadziol, to takich jak Ty to ze świecą szukać.

Albatros, przykro mi że trafiłeś na takich partaczy (zbyt delikatne określenie jak na zaistniałą sytuację), ale dobrze, że teraz auto jest u osoby znającej temat :)
Obrazek
¼ – 16,851s
Forumowicz

Od: 31 paź 2006, 13:36
Auto: présidentiel

Postprzez AlbatrosGrodno » 2 kwi 2010, 00:56

Kiedyś pewien znany dziennikarz powiedziła publicznie: "z głupotą nie rozmawia się, z głupotą należy walczyć".Lecz głowice robił kto inny..nie znam człowieka,ale chyba jego wiedza zatrzymała się na silnikach szmelcwaghena z początku lat 80tych ;P
Do tych pytań wcześniejszych jeszcze jedno nurtujące pytanie..co jest przyczyną tak bardzo zużytego wałka?Czyżby wcześniejsza nieodpowiednia eksploatacja?
Ostatnio edytowano 2 kwi 2010, 09:49 przez AlbatrosGrodno, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Postprzez Myjk » 2 kwi 2010, 07:50

Masakra, jedyne co można rzec, to walka! Idź na opór z tymi partaczami, inaczej będą tak wszystkich "dupczyć". Zagroź im, że jak Ci nie zwrócą kosztów, to zadbasz o taką reklamę, że nic już w tym serwisie nie naprawią (co w sumie byłoby idealnym wyjściem – ale niestety w naszym świecie jest tak, że każde, nawet największe ścierwo ma "jakieśtam" prawo do egzystowania). Jak nie podziała, to zagroź sądem – a jak nie, to sam tam chętnie na pikietę "reklamową" pojadę, bo to się w pale nie mieści.
Pozdor Myjk
Forumowicz

Od: 26 paź 2007, 08:01
Auto: Mitsubishi Outlander
PHEV '20

Postprzez say » 2 kwi 2010, 08:05

Myjk napisał(a):sam tam chętnie na pikietę "reklamową" pojadę, bo to się w pale nie mieści.
Ja też !!!
Pozdrawiam
Forumowicz

Od: 14 lip 2007, 08:58
Auto: Premacy DiTD '02 7 os.
MB W168 1.4 Pb

Postprzez Myjk » 2 kwi 2010, 08:19

PS Albatros, jak będziesz chciał sądowo to załatwić, to mogę Ci dać namiar na radcę prawnego, który prowadzi mi sprawę w sądzie. Jest z Łodzi, ale jest konkretny, pomimo słusznego wieku odpowiednio wyluzowany, "internetowy" – także kontakt nie stanowi problemu.
Pozdor Myjk
Forumowicz

PHEV '20

Postprzez say » 2 kwi 2010, 08:20

Może też warto spróbować zainteresować sprawą Turbo Kamerę?
Pozdrawiam
Forumowicz

Od: 14 lip 2007, 08:58
Auto: Premacy DiTD '02 7 os.
MB W168 1.4 Pb

Postprzez qlesh » 2 kwi 2010, 08:26

Na pewno warto zrobic wszystko, by ten ul skończył swoją działalnosc <cisza>
Forumowicz

Postprzez tadziol » 2 kwi 2010, 08:28

rozumiem wasze poparcie dla chłopaka,ale może już przestańcie swiecić mu światełkiem w tunelu,bo jest za późno....
nic nie wskóra i od A-D nie dostanie ani złotówki <płacze>
od momentu zabrania samochodu stamtąd silnik mógł być już 3 razy rozebrany i poskładany na nowo....
Gdyby samochód trafił w ręce biegłego w zakresie techniki motoryzacyjnej,i ten demontując silnik stwierdził to,co ja,to gadka jest inna.Jego opinia i protokół są dowodem w sprawie.
Obrazek
Firma

Postprzez Myjk » 2 kwi 2010, 08:29

Do kamery to Tadziola trza by pchnąć, trochę by rozbawił towarzystwo ;)
Poważnie, to proponuję na razie na spokojnie podejść, jak się serwis nie zreflektuje, to wtedy pojechać po całości.
Pozdor Myjk
Forumowicz

PHEV '20