Działanie klimatyzacji zimą
Strona 1 z 1
Cześć!
Nadeszły mrozy i pojawiła się u mnie pewna wątpliwość co do sprawnego działania układu klimatyzacji w mojej Madzi.
Klimatyzację mam automatyczną. Uruchamiam auto, nawiew działa na każdym biegu, "AUTO" również pracuje, ale przycisk A/C nie reaguje w ogóle. Nie mogę włączyć klimatyzacji.
Nawet, jeśli rozgrzeję auto i pojeżdżę te kilkadziesiąt minut, to przycisk nadal nie działa.
Jeszcze przed zimą, tj. w temperaturach do 0*C, wszystko działało jak należy, ponieważ często załączałem klimatyzację do osuszenia wnętrza. Teraz nie mam takiej możliwości...
Czy tak ma być, czy po prostu uleciał mi czynnik i/lub sprężarka nie domaga?
Dziękuję bardzo za pomoc!
@EDIT
Szukałem odpowiedzi na pytanie przez pewien czas, a dopiero po otworzeniu wątku znalazłem ten temat: viewtopic.php?f=125&t=130935
CZyli chyba wszystko jasne...
Nadeszły mrozy i pojawiła się u mnie pewna wątpliwość co do sprawnego działania układu klimatyzacji w mojej Madzi.
Klimatyzację mam automatyczną. Uruchamiam auto, nawiew działa na każdym biegu, "AUTO" również pracuje, ale przycisk A/C nie reaguje w ogóle. Nie mogę włączyć klimatyzacji.
Nawet, jeśli rozgrzeję auto i pojeżdżę te kilkadziesiąt minut, to przycisk nadal nie działa.
Jeszcze przed zimą, tj. w temperaturach do 0*C, wszystko działało jak należy, ponieważ często załączałem klimatyzację do osuszenia wnętrza. Teraz nie mam takiej możliwości...
Czy tak ma być, czy po prostu uleciał mi czynnik i/lub sprężarka nie domaga?
Dziękuję bardzo za pomoc!
@EDIT
Szukałem odpowiedzi na pytanie przez pewien czas, a dopiero po otworzeniu wątku znalazłem ten temat: viewtopic.php?f=125&t=130935
CZyli chyba wszystko jasne...
Wg mnie,czujnik temp zew nie ,,puszcza,, kompresora.Zeby nie uszkodzić.Kiedyś się spotkałem z takim wypadkiem ale nie pamiętam o co kaman dokładnie chodziło
dzin1975 napisał(a):Wg mnie,czujnik temp zew nie ,,puszcza,, kompresora.Zeby nie uszkodzić.Kiedyś się spotkałem z takim wypadkiem ale nie pamiętam o co kaman dokładnie chodziło
Na ludzki rozum tak powinno być, aby niczego w układzie nie uszkodzić.
Cóż, prawdopodobnie jak wskaźniki skoczą powyżej zera, to wtedy sprawdzę, czy klimatyzacja działa jak powinna...
Używam u siebie tzw. klimatronika cały czas, niezależnie od pory roku i temperatur. Kontrolka świeci mi się zawsze, więc mam wątpliwości, czy brak ikonki jest reakcją właściwą. Po prostu przy niższych temperaturach, chyba poniżej -5, nie uruchamia on sprężarki. Przycisk A/C powinien zawsze reagować, przecież to automatyczna kontrola całego układu wentylacyjno-grzewczo-chłodzącego 

Automatyczna kontrola jest poprzez przycisk AUTO a u mnie w GW też przycisk AC nie reaguje tyle że u mnie mrozy po -30, -20 stopni.
Trzeba czekać aż się ociepli
I dobrze że wpadłem na ten wątek bo też się trochę przestraszyłem czy jest OK bo to moja pierwsza zima z madzią
Trzeba czekać aż się ociepli
I dobrze że wpadłem na ten wątek bo też się trochę przestraszyłem czy jest OK bo to moja pierwsza zima z madzią
- Od: 27 mar 2016, 09:43
- Auto: Mazda 626 2.0 115 1998 GW
Ja jak dałem na szyby też się AC nie załączyło, dzisiaj spróbowałem przy -4 stopni i klima się załączyła jak dałem najniższą możliwą temperaturę na klimatroniku. przy – 25 nie chciało się włączyć 
dansomi napisał(a):Automatyczna kontrola jest poprzez przycisk AUTO a u mnie w GW też przycisk AC nie reaguje tyle że u mnie mrozy po -30, -20 stopni.
Włączenie przycisku AUTO zawsze powinno wyświetlić na panelu ikonka A/C, tyle, że przy tak niskich temperaturach nie uruchomi się sprężarka. Gdy manualnie uruchamiasz klimę przyciskiem A/C, wtedy faktycznie w zbyt niskich temperaturach się nie wyświetli nawet ikonka.
Dopisano 10 sty 2017, 21:13:
Vister napisał(a):Klimatyzację mam automatyczną. Uruchamiam auto, nawiew działa na każdym biegu, "AUTO" również pracuje, ale przycisk A/C nie reaguje w ogóle. Nie mogę włączyć klimatyzacji.
Gdy uruchomisz przycisk AUTO, przycisk A/C powinien reagować – przycisk AUTO automatycznie załącza klimatyzację (nawet przy silnych mrozach, tyle, że klima się nie uruchomi, ale info na panelu musi być o aktywnym i gotowym do działania układzie), więc na mrozie możesz wtedy wyłączyć klimę przyciskiem A/C. Jeśli tak nie jest, to znaczy, że coś jest nie w porządku...
U mnie wciśnięcie AUTO przy -20 stopniowym mrozie też nie odpalało ikonki A/C, możliwe że przez ustawienie max temp na klimatroniku. Jak włączyłem przy -4 to pojawiała się ikonka A/C ale sprężarka załączyła się gdy dałem minimalną temperaturę.
Instrukcja:
"Klimatyzacja może nie działać, gdy na zewnątrz panuje temperatura ujemna (Wyświetlacz POKAZUJE WŁĄCZENIE KLIMATYZACJI, ale system automatycznie pozostaje wyłączony)"
Nie nazywam tego awarią, lecz po prostu widzę różnicę
"Klimatyzacja może nie działać, gdy na zewnątrz panuje temperatura ujemna (Wyświetlacz POKAZUJE WŁĄCZENIE KLIMATYZACJI, ale system automatycznie pozostaje wyłączony)"
Nie nazywam tego awarią, lecz po prostu widzę różnicę

Ja tam mam GW to pewnie inaczej działa 
U mnie w instrukcji jest zapis tylko o tym, że przy ujemnych temperaturach klimatyzacja może nie działać. Nie ma nic o tym, że ikonka ma się palić. Mowa oczywiście o GF przed F/L.
Na razie temperatura nie rośnie powyżej 7 stopni pod zerem, więc nie mam jak tego sprawdzić :/
Przy okazji zapytam o wyciek. Serwisant klimatyzacji podczas nabijania zauważył gołym okiem, że jest wyciek. Ale całe lato samochód przejeździł na jednym nabiciu i chodził do kości. Pytanie jest takie, czy taki drobny, ale widoczny wyciek (prawdopodobnie przy sprężarce) da się naprawić bez wymiany całego osprzętu klimatyzacji?
Dopisano 11 sty 2017, 20:09:
Dziś wskaźnik pokazał -3 stopnie i od razu kontrolnie załączyła się ikonka AC. Przycisk reagował w porządku. Wierzę więc, że układ działa i co najwyżej będzie czekało mnie uzupełnienie czynnika![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Na razie temperatura nie rośnie powyżej 7 stopni pod zerem, więc nie mam jak tego sprawdzić :/
Przy okazji zapytam o wyciek. Serwisant klimatyzacji podczas nabijania zauważył gołym okiem, że jest wyciek. Ale całe lato samochód przejeździł na jednym nabiciu i chodził do kości. Pytanie jest takie, czy taki drobny, ale widoczny wyciek (prawdopodobnie przy sprężarce) da się naprawić bez wymiany całego osprzętu klimatyzacji?
Dopisano 11 sty 2017, 20:09:
Dziś wskaźnik pokazał -3 stopnie i od razu kontrolnie załączyła się ikonka AC. Przycisk reagował w porządku. Wierzę więc, że układ działa i co najwyżej będzie czekało mnie uzupełnienie czynnika
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
lukaszrg, masz klimatronika czy manuala?
Ta, jasne. 
Zanim zaczniesz się kłócić, komuś dokuczać, wiedz, że nie warto. Przeczytaj:
"Przeminiesz.
Nie było Cię, na chwilę jesteś
I znowu Cię nie będzie.
Przeminiesz."
tadziomaru1
"Przeminiesz.
Nie było Cię, na chwilę jesteś
I znowu Cię nie będzie.