Montaż haka holowniczego – pytania
witam kolegów!
Poradźcie mi proszę odnośnie montażu haka w Mazdzie 6 2004 kombi. Jak to wygląda z warsztatami, serwisami, ile to kosztuje, czy opłaca się samemu grzebać? Tutaj w DE to koszt około 550ojro...
PS czy znacie jakiś warsztat godny polecenie w okolicach Legnicy?
pozdrawiam
Sebastian
Poradźcie mi proszę odnośnie montażu haka w Mazdzie 6 2004 kombi. Jak to wygląda z warsztatami, serwisami, ile to kosztuje, czy opłaca się samemu grzebać? Tutaj w DE to koszt około 550ojro...
PS czy znacie jakiś warsztat godny polecenie w okolicach Legnicy?
pozdrawiam
Sebastian
- Od: 25 lis 2007, 17:22
- Auto: Mazda 2, DJ, 2015r, 1,5, benzyna, 90KM
dawniej
Mazda 6 kombi GH oraz GY
kolego z tym autkiem to chyba nie ten dział opcja szukaj sie kłania
–=[SzkodniK]=– –=[506112282]=– –=[790525980]=– –=[szkodnikbyd@gmail.com]=–
Postanowiłem się podpiąć pod temat.
Mam madzie z hakiem ale gniazdo jest jakieś "japońskie"
Podjechałem pod wypożyczalnie przyczepek a tutaj zonk, nie mogę ciągać bo mam jakieś dziwaczne gniazdo. Czy są jakieś przejściówki czy też trzeba zamontować całe nowe europejskie gniazdo?
Mam madzie z hakiem ale gniazdo jest jakieś "japońskie"
Podjechałem pod wypożyczalnie przyczepek a tutaj zonk, nie mogę ciągać bo mam jakieś dziwaczne gniazdo. Czy są jakieś przejściówki czy też trzeba zamontować całe nowe europejskie gniazdo?
Teraz nie pora myśleć o tym, czego ci brak.
Lepiej pomyśl, co możesz zrobić z tym, co masz.
— Ernest Hemingway
Lepiej pomyśl, co możesz zrobić z tym, co masz.
— Ernest Hemingway
- Od: 27 lip 2010, 17:56
- Auto: Mazda 626 V GW 1998 r. 2.0 Pb 85KW 115KM
Może po prostu masz zamontowane gniazdo 13-pinowe takie jak na przykład
tutaj. To jest normalne gniazdo stosowane w europie. Ale fakt faktem najbardziej rozpowszechnione są gniazda 7-pinowe.
Ja osobiście nie bawiłbym się w żadne przejściówki, tylko kupił nowe gniazdo i zamontował. Schemat podłączenia znajdziesz w 2s u wujka google. Wyjdzie Cię to najtaniej, najszybciej i najpewniej. Bo stosowanie przejściówek to dodatkowe "ryzyko", że coś zaśniedzieje, odpadnie czy się rozłączy. Nowe gniazdko kupisz i na allegro ale i w każdym sklepie motoryzacyjnym.

Ja osobiście nie bawiłbym się w żadne przejściówki, tylko kupił nowe gniazdo i zamontował. Schemat podłączenia znajdziesz w 2s u wujka google. Wyjdzie Cię to najtaniej, najszybciej i najpewniej. Bo stosowanie przejściówek to dodatkowe "ryzyko", że coś zaśniedzieje, odpadnie czy się rozłączy. Nowe gniazdko kupisz i na allegro ale i w każdym sklepie motoryzacyjnym.
- Od: 15 kwi 2010, 15:10
- Auto: Mazda 626 GF '99 Comfort
powiem tak
masz gniazdo europejskie 13 pinowe (najlepsze rozwiazanie jakie moze byc) a w polsce obowiazuje standart 7 pinowy najtaniej przejściówkę kupić bo moze sie okazać ze za kilka lat przepisy dotyczące przepisów ujednolicą się w unii i wtedy będziesz przerabiał dwa razy
swoją drogą dziwie się co to była za wypożyczalnia że nie wiedzą o drugim standarcie i za przysłowiowe 5zł nie dokładaja przejścia
masz gniazdo europejskie 13 pinowe (najlepsze rozwiazanie jakie moze byc) a w polsce obowiazuje standart 7 pinowy najtaniej przejściówkę kupić bo moze sie okazać ze za kilka lat przepisy dotyczące przepisów ujednolicą się w unii i wtedy będziesz przerabiał dwa razy
swoją drogą dziwie się co to była za wypożyczalnia że nie wiedzą o drugim standarcie i za przysłowiowe 5zł nie dokładaja przejścia
też w swojej mam 13 pinowe pojechałem po przyczepkę a ona ma 7
kupiłem przejściówkę i myślę że to lepsze rozwiązanie bo masz jakby co możliwość korzystania z obu standartów
kupiłem przejściówkę i myślę że to lepsze rozwiązanie bo masz jakby co możliwość korzystania z obu standartów
- Od: 23 kwi 2009, 18:25
- Auto: premacy 99r 101KM pb/lpg
o ile się orientuje w kodeksie drogowym to przyczepa nie musi mieć światła cofania
ale jeśli ci zależy to można tak:
Opis podłączenia:
31-do masy samochodu,
44L-lewy kierunkowskaz,
44P-prawy kierunkowskaz,
54- światła hamowania,
58L-światło pozycyjne lewe,
58P-światło pozycyjne prawe,
52-tylne światło przeciwmgłowe.
schemat gniazda
http://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=89988
ewentualnie możesz pozycyjne L i P połączyć razem na jednym z pinów, a wolny pin wykorzystac na wsteczny.
ale jeśli ci zależy to można tak:
Opis podłączenia:
31-do masy samochodu,
44L-lewy kierunkowskaz,
44P-prawy kierunkowskaz,
54- światła hamowania,
58L-światło pozycyjne lewe,
58P-światło pozycyjne prawe,
52-tylne światło przeciwmgłowe.
schemat gniazda
http://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=89988
ewentualnie możesz pozycyjne L i P połączyć razem na jednym z pinów, a wolny pin wykorzystac na wsteczny.
NAPRAWA / POGOTOWIE KOMPUTEROWE
PRANIE TAPICERKI SAMOCHODOWEJ I DYWANÓW, TRZEPANIE MECHANICZNE I USUWANIE SIERŚCI
KOMPLEKSOWE PROJEKTOWANE ARCHITEKTONICZNE I ARANŻACJA WNĘTRZ
http://WWW.AKDECOR.PL
PRANIE TAPICERKI SAMOCHODOWEJ I DYWANÓW, TRZEPANIE MECHANICZNE I USUWANIE SIERŚCI
KOMPLEKSOWE PROJEKTOWANE ARCHITEKTONICZNE I ARANŻACJA WNĘTRZ
http://WWW.AKDECOR.PL
Podobno od stycznia ubiegłego roku każda przyczepa lekka musi być wyposażona w światło cofania a więc z tąd moje pytanie. Próbowałem w ten sposób , znalazłem wyjście wstecznego w aucie po przecięciu jednej ze stron pozycji znikły świata na samochodzie i przyczepie. Po naprawie porzedniej strony pozycji przecinam drugą i znika światło na samochodzie a zostaje na przyczepie. Czy dobrze zrobię jak zasilanie prawej strony i lewej zepnę w jednego pina w gnieżdzie a drugi wykorzystam na wsteczny ?
- Od: 5 maja 2012, 23:07
- Auto: Mazda 626 GF 2001r 2.0-136km
bandik napisał(a):Podobno od stycznia ubiegłego roku każda przyczepa lekka musi być wyposażona w światło cofania
ale nowo rejestrowane
- Od: 23 kwi 2009, 18:25
- Auto: premacy 99r 101KM pb/lpg
a zmieni się też kostka
w starym typie chyba nie ma miejsca na wsteczny
chyba że niemieckie będziemy montować 
http://automatyka.ndl.pl/opel/obwody/przyczepa.htm
tu nie ma pinu do podłączenia wstecznego
http://automatyka.ndl.pl/opel/obwody/przyczepa.htm
tu nie ma pinu do podłączenia wstecznego
ale na to są już jakieś przepisy 
Troszkę odgrzeje temat
Na jakiej wysokości macie kule haka w GF, na standardowych sprężynach i kołach 15cali ?
Gdyby ktoś był łaskaw zmierzyć, lub zna wysokość.
Na jakiej wysokości macie kule haka w GF, na standardowych sprężynach i kołach 15cali ?
Gdyby ktoś był łaskaw zmierzyć, lub zna wysokość.
W uszach świst, w oczach mgła, a na liczniku 22
A to moja MAZDA 626 GF 1997 2.0 FS HP 136KM + LPG "Szampański"
Dopiero jak zimowa opona będzie to będę wstanie zmierzyć
Ja mam lekko zapadnięte sprężyny ale jakiś pomiar będzie
Ja mam lekko zapadnięte sprężyny ale jakiś pomiar będzie
Zawsze to coś, nie koniecznie muszą być kola 15 cali, tak ze twój pomiar na pewno mi dużo wyjaśni.
W uszach świst, w oczach mgła, a na liczniku 22
Podepnę się pod temat żeby nie tworzyć nowego, posiadam już założony hak z tabliczką mazdy – wychodzi że oryginał, samochód był ściągnięty z Niemiec, niestety jestem już którymś tam właścicielem i z zakupem dostałem tylko jeden klucz do auta i praktycznie nic więcej.
Moje pytanie, w jaki sposób zdemontować hak z 626 GW ? chodzi mi o demontaż samej kuli co by nie jeździła kiedy nic nie ciągnę(myślę o wycieczce za granicę).
Moje pytanie, w jaki sposób zdemontować hak z 626 GW ? chodzi mi o demontaż samej kuli co by nie jeździła kiedy nic nie ciągnę(myślę o wycieczce za granicę).
- Od: 27 mar 2016, 09:43
- Auto: Mazda 626 2.0 115 1998 GW
dansomi napisał(a):Moje pytanie, w jaki sposób zdemontować hak z 626 GW ? chodzi mi o demontaż samej kuli co by nie jeździła kiedy nic nie ciągnę(myślę o wycieczce za granicę).
Hak trzymają 2 śruby – wystarczy się schylić
Ja bym jednak nie zdejmował. 2 x mi "zaparkowano" w tył i dzięki haku madzia nie wylądowała na złomie
Za drugim razem – skoda która mi zaparkowała – na pewno jest żyletkami
szerokości
grzech
grzech