Kontrolki airbag jak i kiedy powinna gasnąc po uruchomieniu silnika.
Strona 1 z 1
witam, chcialem zapytac o zasade dzialania kontrolki airbag tej pomaranczowej, czyli pasazera. Czy podczas uruchamiania silnika powinna zawsze sie zaswiecac i gasnac razem z czerwona? Kupilem niedawno Mazde 626 GF '00 i jesli dobrze interpretuje to jak powinna dzialac to jesli siedzi pasazer zapala sie i gasnie, jesli fotel jest pusty nie zapala sie w ogole lub jesli jest fotelik dla dziecka zapala sie i nie gasnie. U mnie zapala sie zawsze i gasnie razem z czerwona, wiec mam pytanie czy to jest poprawne dzialanie. Z gory dziekuje za pomoc.
Ostatnio edytowano 19 lut 2007, 20:54 przez Gość, łącznie edytowano 2 razy
-
Gość
Wszystko jest ok,powinna gasnac.Szwagier w innym aucie Toyota Verso odlaczyl poduszki z przodu przy siedzeniu pasazera,tez wozil bąbla.ps.poczekaj na odp.bardziej obcykanych JA DOPIERO RACZKUJE

-
rafael2332
Nie jest czasem tak, że kontrolka airbagu powinna gasnąć ostatnia? Gdzieś kiedyś czytałem, że jeżeli gaśnie razem z inną to może być coś kombinowane (podpieta pod inną kontrolke), np po wystrzale jaśków?
- Od: 10 paź 2005, 12:53
- Auto: CLK 430
Quest 3.3 V6
Micra K11
Tez slyszalem ze poduszki podpinaja pod inne kontrolki,ale jak sprawdzic na 100%to nie wiem 

-
rafael2332
rzuwik napisał(a):Czy podczas uruchamiania silnika powinna zawsze sie zaswiecac i gasnac razem z czerwona?
99% GF i BJ tak ma (moja też) – a więc moim zdaniem jest OK, choć przyznam, że tez mam wątpliości.
Lepiej 5 minut później niż 50 lat za wcześnie...
Dzieki za zainteresowanie, ale moim zdaniem po to jest druga kontrolka zeby sygnalizowala stan pracy poduszki pasazera z zaleznosci od stanu jej uzbrolenia, chyba ze sie myle. Moje watpliwosci budzi fakt czy zawsze powinna sie zapalac, a nie czy powinna gasnac razem z czerwona, bo jesli nie siedzi pasazer to jego poduszka nie jest uzbrojona, a tym samym nie powinna byc sprawdzana przez komputer, zaswieca sie i gasnie dopiero jak usiadzie pasazer. Ewentualnie jesli sygnalizuje ona nieuzbrojenie poduszki nie zaswieca sie w ogole jesli siedzi pasazer, a druga cerwona sygnalizuje stan wszystkich. Jesli zawsze sie zaswiecaja i gasna dwie to jaki bylby ich cel?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
Gość
W GF jest kontrolka która świeci się jeśli zamontujesz specjalny fotelik z wyłącznikiem poduszki, kontrolka ta nie zapala się jeśli na fotelu pasażera nikt nie siedzi (poduszka odłączona). Wszystko jest dokładnie opisane w manualu str. 2-88 (100).
- Od: 31 sty 2007, 13:10
- Auto: 626 GF 2.0 DITD '98 HB
Masz rację – mylisz się. ta kontrolka tylko pokazuje, że system jest sprawny, że pomyślnie przeszedł selftest.rzuwik napisał(a):zeby sygnalizowala stan pracy poduszki pasazera z zaleznosci od stanu jej uzbrolenia, chyba ze sie myle
U mnie tak nie było – po selfteście gasły obie kontrolki, niezależnie od zajętego fotela. Aha – poduszki były sprawne (nie kombinowane).sboard napisał(a):kontrolka ta nie zapala się jeśli na fotelu pasażera nikt nie siedzi (poduszka odłączona).
Jeśli masz pytanie o cokolwiek to najpierw poszukaj TUTAJ (PORADNIK) – pewnie ktoś już zadał to pytanie i odpowiedzi są już gotowe.
z przyczyn niezależnych bardzo ograniczony w dostępie – :(
sboard napisał(a):kontrolka ta nie zapala się jeśli na fotelu pasażera nikt nie siedzi (poduszka odłączona).
xANDy napisał(a):U mnie tak nie było – po selfteście gasły obie kontrolki, niezależnie od zajętego fotela
Chodziło mi o to, że ta kontrolka (odłączenia poduszki) nie zapala się na stałe jeśli nie ma pasażera (zapala się na stałe jeśli jest specjalny fotelik).
- Od: 31 sty 2007, 13:10
- Auto: 626 GF 2.0 DITD '98 HB
Nie mam dzieci, nie mam fotelika więc nie miałem nigdy takiej okazji zobaczyć tego na żywo. Więc zapewne masz absolutną rację.sboard napisał(a):ta kontrolka (odłączenia poduszki) nie zapala się na stałe jeśli nie ma pasażera (zapala się na stałe jeśli jest specjalny fotelik).
Jeśli masz pytanie o cokolwiek to najpierw poszukaj TUTAJ (PORADNIK) – pewnie ktoś już zadał to pytanie i odpowiedzi są już gotowe.
Oczywiscie, ze uzylem wyszukiwarki, ale bezskutecznie. Temat poprawilem i mam nadzieje, ze teraz jest OK. Raczkuje dopiero, wiec wybaczcie bledy:) Przy okazji dziekuje za pomoc i przyznaje, ze najbardziej liczylem nie na teorie z instrukcji (troche nieprecyzyjna) tylko jak dzialaja te kontrolki w waszych Mazdach.
-
Gość
Wybaczcie że wtrącę tutaj swoje wątpliwości, ale u mnie nigdy jeszcze nie widziałem zapalającej się kontrolki poduszki pasażera – obojętnie czy ktoś siedzi czy nie – kontrolka nigdy się nie zapala. Pali się za to kontrolka po lewej stronie tablicy wskaźników, po czym po 6 sekundach gaśnie (czyli normal). Czy to może oznaczać że z poduszkami było coś kombinowane, czy może raczej że żarówka kontrolki się spaliła? A może wszystko jest ok? 

- Od: 12 sie 2006, 17:05
- Auto: była 626 GF FP '98, aktualnie brak
rzuwik ma autko z 00 r więc pewnie jakieś ulepszenia zastosowali , u mnie też jest jedna kontrolka a 4xairbag. Jeśli mamy wątpliwości czy są poduchy to musimy sprawdzić przedewszystkim madzię czy bita , jeśli w orginale to poduchy raczej ok.
Skilu – gdybyś miał spaloną żarówkę pomarańczową (tę z prawej), to lewa wystukałaby kod tamtej żarówki. W Twoim modelu '98 masz wyłączony system PODS i poduszka uzbraja się niezależnie od tego, czy ktoś siedzi na fotelu obok, czy nie siedzi. Jeśli bardzo chcesz mieć pewność – zanurkuj pod pedały, odepnij z prawej strony klapkę i sprawdź czy masz wolny kabel z chyba 6 albo ośmiona pinami w jednym rzędzie – to jest kabel od interfejsu PODS – obok powinna być ta puszeczka (mała, czarna).
Możesz mieć ją wymontowaną. To nie zmienia zasady działania – poducha jest uzbrojona zawsze.
Dokładniejszy opis jest na forum (ze zdjęciami), szukaj pod określeniem kod 48 albo 47 albo jakoś tak.
Możesz mieć ją wymontowaną. To nie zmienia zasady działania – poducha jest uzbrojona zawsze.
Dokładniejszy opis jest na forum (ze zdjęciami), szukaj pod określeniem kod 48 albo 47 albo jakoś tak.
Strona 1 z 1