Witam,
Bawię się z tym już dłuższy czas i stwierdzam, że sam sobie nie dam z tym rady, więc może ktoś z forum będzie w stanie mi pomóc i powiedzieć do czego służy owa kostka oraz jak ją podłączyć.
Fakty:
Auto Mazda 626 GF FS `01
Radio ze zmieniarką JVC KS-FX470R
– wcześniej z podłączoną kostką działało wszystko poprawnie
– teraz bez tej kostki radio nie zapamiętuje ustawień, stacji, wszystko się resetuje
– teraz bez kluczyka w stacyjce zmieniarka nie wysuwa kasety z płytami po naciśnięciu guzika, a wcześniej z ową kostką kaseta się wysuwała niezależnie od tego czy auto jest na zapłonie czy nie
– kostka została wyrwana podczas nieostrożnego demontażu radia
Kostka sprawdzona miernikiem – działa, jak widać ma 4 przewody – 2 input i 2 output. W kostce ISO mam tylko jeden przewód, który nie jest podłączony nigdzie i jest to przewód żółty, na którym jest stałe 12V – sprawdzone – jest na tym przewodzie wsadzony bezpiecznik 5A.
W kostce ISO wpinanej w radio widać skąd został wyrwany przewód i według schematu na radiu właśnie tam powinno być wpięte stałe 12V. Gdy wpinam tam ten przewód z pominięciem tej kosteczki, która nie wiem do czego służy, to radio i tak nie pamięta ustawień a zmieniarka nie oddaje płyt bez kluczyka na zapłonie, czyli nic to nie daje.
Jak tak kostka była tam wpięta skoro mam tylko jeden przewód wolny, a do jej podłączenia potrzebne są 4 przewody?
Jeszcze chciałem spróbować tak: oba minusy do masy, na + input dać żółty ze stałym 12V, a + output dać do kostki ISO na wejściu w radio?
Jestem dosyć zielony z elektryki, ale staram się walczyć samemu. Z góry dzięki za każdą pomoc!
Podłączenie dziwnej kostki do instalacji radia
Strona 1 z 1
Ta kostka to prawdopodobnie jest jakiś filtr, którego jak nie podłączysz to radio i tak będzie działać.
Następna sprawa to ten żółty przewód, który jak piszesz nie jest podłączony. Przewód ten powinien być podłączony do tego wyrwanego styku, obok niebieskiego kabelka w czarnej kostce od radia, jest tam stałe 12 V i jest to właśnie podtrzymanie pamięci radia.
Podłącz ten żółty kabelek do tego styku i będzie hulać.
Następna sprawa to ten żółty przewód, który jak piszesz nie jest podłączony. Przewód ten powinien być podłączony do tego wyrwanego styku, obok niebieskiego kabelka w czarnej kostce od radia, jest tam stałe 12 V i jest to właśnie podtrzymanie pamięci radia.
Podłącz ten żółty kabelek do tego styku i będzie hulać.
Dzieki za odzew. Radio dziala oczywiscie bez tej kostki i wpietego zoltego przewodu, bo caly czas go uzywam, tylko nie ma pamieci.
Tak jak wyzej napisalem – wpiecie tego przewodu w wyrwany styk w kostce ISO z pominięciem kostki nic nie daje. Radio dalej nie zapamietuje ustawien, stacji itp. Jakby to bylo takie proste to nie wrzucalbym watku na forum
Tak jak wyzej napisalem – wpiecie tego przewodu w wyrwany styk w kostce ISO z pominięciem kostki nic nie daje. Radio dalej nie zapamietuje ustawien, stacji itp. Jakby to bylo takie proste to nie wrzucalbym watku na forum
- Od: 19 maja 2014, 14:58
- Auto: Lexus IS200 `99 V6 2.0 155KM
Spróbuj zamienić czerwony z żółtym.
- Od: 7 kwi 2014, 13:44
- Auto: Jest: Grey Fūjin '03
Było: Mazda6 Tamura '07
Nie wiem jak to jest tutaj, ale z tego co wiem z kostkach ISO, jeśli nie ma oryginalnej instalacji to pod żółty podpina się stały +12V(memory) czyli podtrzymanie pamięci radia, a do czerwonego po stacyjce lub stałe 12V, bo to ten przewód jest odpowiedzialny za "prąd" w radiu. Także do kabla żółtego i czerwonego daj stały + na próbę i zobacz co się stanie 
-
& Marta
- Od: 25 kwi 2014, 11:37
- Auto: Mazda6 GH '08
MazdaSpeed 3 BK '08
Jeśli na żółtym masz stałe 12 V a na czerwonym 12 V po stacyjce i masz to podłączone tak jak pisałem to możliwość jest tylko jedna, mianowicie masz uwalone radio.
Na żółtym kablu mam stałe 12V, na czerwonym kablu mam 12V ze stacyjki – wszystko podłączone wg schematu na radiu i nie ma różnicy czy żółty przewód jest wsadzony czy nie, bo radio i tak nie zapamięta ustawień.
Wcześniej – czyli zanim wyrwałem tą kostkę z instalacji wszystko działało, więc coś ta kostka robiła.
@Mr_Bartek dzięki
po zamianie przewodów miejscami radio pamięta ustawienia
nie wyłącza/włącza się z zapłonem, ale co tam i tak wyjmuje panel jak wysiadam.
Spróbowałem też podłączyć tą kostkę jak mówiłem wcześniej, czyli oba minusy do masy, +input dałem stałe 12V od akumlatora, a +output tam gdzie powinno być stałe 12V i nic to nie dało
Wcześniej – czyli zanim wyrwałem tą kostkę z instalacji wszystko działało, więc coś ta kostka robiła.
@Mr_Bartek dzięki
Spróbowałem też podłączyć tą kostkę jak mówiłem wcześniej, czyli oba minusy do masy, +input dałem stałe 12V od akumlatora, a +output tam gdzie powinno być stałe 12V i nic to nie dało
To nadal jest coś nie tak. Nie powinno tak być. Wiem, że w Oplach dopiero po zamianie radio działa poprawnie, ale tutaj nie dało to oczekiwanych skutków.
- Od: 7 kwi 2014, 13:44
- Auto: Jest: Grey Fūjin '03
Było: Mazda6 Tamura '07
Rozwiązanie problemu jest po prostu banalne
Dopiero panowie w punkcie ze sprzętem car audio podsunęli mi co może być przyczyną tego, że radio nie pamięta ustawień.
@Mr_Bartek wsadziłem z powrotem żółty do żółtego, czerwony do czerwonego. A na żółtym przewodzie zamieniłem bezpiecznik 5A na 10A i wszystkie problemy zniknęły jak ręką odjął
Radio pamięta ustawienia, wsadziłem teraz radio Alpine, które od zakupu nie chciało ruszyć na mojej instalacji, czasem ruszało ale tylko na parę sekund.
Teraz oba radia działają jak należy
Ta kostka chyba ląduje w śmietniku w takim razie.
Dzięki wszystkim za pomoc!
@Mr_Bartek wsadziłem z powrotem żółty do żółtego, czerwony do czerwonego. A na żółtym przewodzie zamieniłem bezpiecznik 5A na 10A i wszystkie problemy zniknęły jak ręką odjął
Teraz oba radia działają jak należy
Ta kostka chyba ląduje w śmietniku w takim razie.
Dzięki wszystkim za pomoc!
Strona 1 z 1