Szmer przy zmianie biegów
1, 2
Witam, właśnie stałem się posiadaczem wymarzonej Mazdy 6, 2.0 MZR-CD, rocznik 2009. Póki co jeździ się przyjemnie. Zauważam kilka mankamentów (krótkie fotele, widoczność do tyłu...), ale to detale. Najpoważniejsze zastrzeżenie to dziwny szmer przy przy wciśnięciu pedału sprzęgła i zmianie biegów. Mianowicie przy zmianie biegów na wyższych obrotach (przy wciśnięciu pedału sprzęgła) dochodzi do moich uszu nieprzyjemny "szmer". Coś jakby tarcie, przypomina mi to nieco wygłuszoną wiertarkę;) Niektórzy twierdzą, że to po prostu odgłos silnika, ale moim zdaniem sprzęgło powinno być bezgłośne. Irytuje mnie to strasznie. Więc jak, serwis?
Z góry dzięki za odpowiedź.
Pozdrawiam
Z góry dzięki za odpowiedź.
Pozdrawiam
-
brodacz1979
Jak dopytywałem się w ASO to mi powiedzieli ze ten typ tak ma.
Podobno jest to głos wyhamowania kół zębatych w skrzyni biegów w momencie wysprzęglenia biegu.
Faktycznie nie jest to przyjemne i lekko irytujące, bo jeżdziełem wieloma autami i pierwszy raz się z czymś takim spotykam. Zastanawiam się nad tym czy każda 6 ma taki objaw, czy jedne są głośniejsze, a inne cichsze ?
No cóż, konstruktorzy nie popisali się w tym temacie...
pzdr !
Podobno jest to głos wyhamowania kół zębatych w skrzyni biegów w momencie wysprzęglenia biegu.
Faktycznie nie jest to przyjemne i lekko irytujące, bo jeżdziełem wieloma autami i pierwszy raz się z czymś takim spotykam. Zastanawiam się nad tym czy każda 6 ma taki objaw, czy jedne są głośniejsze, a inne cichsze ?
No cóż, konstruktorzy nie popisali się w tym temacie...
pzdr !
- Od: 20 lut 2010, 21:18
- Auto: Mazda 6 GH; 2,0 MZR-CD;
Obawiam się, że ten typ tak ma. W lipcu zgłosiłem się z tym problemem do ASO w Kielcach. Odbylismy z mechanikiem jazdę probną i powiedział, że ten typ tak ma. Podobno jest to odgłos schodzącej z obrotow turbiny
?. Z tego co czytam u inny ASO tłumaczyło to w inny sposób, ale odgłos ten sam. Na PLUS dla mechanika to, że zaproponował mi jazdę samochodem do jazd próbnych no i .... niestety to samo.
Trzeba będzie się przyzwyczaić.
Ten temat poruszany był również tutaj: viewtopic.php?f=90&t=98999&p=1759573#p1759573
Trzeba będzie się przyzwyczaić.
Ten temat poruszany był również tutaj: viewtopic.php?f=90&t=98999&p=1759573#p1759573
- Od: 13 kwi 2010, 19:52
- Auto: była Mazda 6 GH MZR-CD 2.0; jest Mazda 3 BN 120 KM SkyPassion HB
Tez tak słyszałem
Zauważyłem to na jeździe próbnej i dealer tez mi to potwierdził
Poczatkowo w mojej szóstce tego nie słyszałem ale ostatnio zauważam mruczenie przy wciśnięciu sprzegła przed zmiana biegu głownie na wyzszych obrotach (powyżej 2,5tys) i głównie na biegach 1-3. Zobaczę co sie bedzie dalej działo ale prawdopodobnie taka konstrukcja i TenTypTakMa
Zauważyłem to na jeździe próbnej i dealer tez mi to potwierdził
Poczatkowo w mojej szóstce tego nie słyszałem ale ostatnio zauważam mruczenie przy wciśnięciu sprzegła przed zmiana biegu głownie na wyzszych obrotach (powyżej 2,5tys) i głównie na biegach 1-3. Zobaczę co sie bedzie dalej działo ale prawdopodobnie taka konstrukcja i TenTypTakMa
- Od: 16 maja 2010, 08:01
deng ja mam podobny problem (przejrzyj moje posty) i cały czas walczę o wyeliminowanie irytującego dźwięku.
Na chwilę obecną Mazda Service wymienił dwukrotnie sprzęgło (pomagało na okm5tys km), a główny specjalista Mazdy z Leverkusen, mówi że nic nie słyszy.
Koledzy nie dajcie nabijać się w butelkę, to że serwis mówi, ..."że ten typ tak ma", to jest najlepsze rozwiązanie – nic ich to nie kosztuje.
Kupując auto za ok 130tys. synonim japońskiej niezawodności, wymagam bezawaryjności i komfortu użytkowania, ... mówienie że ten typ tak ma, to chyba jakaś kpina.
Po przepychankach z Mazdą Deutschland i Europe, postanowiłem nagłośnić trochę sprawę i poprosiłem o pomoc magazyny Autozeitung i Autobild oraz mojego adwokata. Może pomoże, ale na pewno nie zaszkodzi.
Namawiam Was do pisania reklamacji do Mazda Europe, czym więcej tym lepiej...
Pozdrawiam
Na chwilę obecną Mazda Service wymienił dwukrotnie sprzęgło (pomagało na okm5tys km), a główny specjalista Mazdy z Leverkusen, mówi że nic nie słyszy.
Koledzy nie dajcie nabijać się w butelkę, to że serwis mówi, ..."że ten typ tak ma", to jest najlepsze rozwiązanie – nic ich to nie kosztuje.
Kupując auto za ok 130tys. synonim japońskiej niezawodności, wymagam bezawaryjności i komfortu użytkowania, ... mówienie że ten typ tak ma, to chyba jakaś kpina.
Po przepychankach z Mazdą Deutschland i Europe, postanowiłem nagłośnić trochę sprawę i poprosiłem o pomoc magazyny Autozeitung i Autobild oraz mojego adwokata. Może pomoże, ale na pewno nie zaszkodzi.
Namawiam Was do pisania reklamacji do Mazda Europe, czym więcej tym lepiej...
Pozdrawiam
- Od: 5 maja 2009, 21:12
- Auto: M6 Grand Tour 2.5l
[d]krzysg napisał(a):Kupując auto za ok 130tys. synonim japońskiej niezawodności, wymagam bezawaryjności i komfortu użytkowania, ... mówienie że ten typ tak ma, to chyba jakaś kpina.
Jako niezalezny serwisant zgadzam sie z kolegą , samochód za taką kase nie powinien miec tego typu problemu .
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Witam wszystkich,
kupiłem mazde 6 mzr-cd 140 km (diesel) jakies 3 tyg. temu. Wszystko wydaje się ok – ale jedna rzecz doprowadza mnie do białej gorączki.
Problem w tym że jak dodaje gazu i jestem np. przy 2,5 tys obrotów, puszczam pedał gazu wrzucam sprzęgło to czuje na nim jak by się coś kręciło przez jakieś 2 s. dźwięk yyyyyy. Obrazowo to wygląda tak jak by jakieś koło wytracało prędkość. Tak jest przy zmianie na każdym z biegów i jest to odczuwalne na sprzęgle jak i słyszalne. (mi to wygląda na koło 2M lub jakieś łożysko – niestety się mogę mylić bo się nie znam)
Do tej pory jeździłem tylko benzyniakami i takiego efektu nie było. Również przejechałem się paroma innymi dieslami (niestety nie mazdą) – i również tego nie zauważyłem.
Ciekawe bo wybrałem się do salonu gdzie ów auto kupiłem – a sprzedawca który ma ten sam model mówi że to normalny objaw! – dla mnie nie ! coraz częściej nie mam ochoty wsiadać do tego samochodu...
dzisiaj przejechalem sie z mechanikiem – powodem jest podobno wlasnie kolo 2 masowe – wczesniej zamiast sprezynek byly gumki i tego nie bylo slychac teraz sa sprezynki ito powoduje takie COS!
reasumujac nie place tyle kasy by potem wozic sie przez nastepne parenascie tysiecy z tym COS!!!! bo mnie to ....
trzeba cos z tym zrobic ..
Pozdrawiam
Radek
kupiłem mazde 6 mzr-cd 140 km (diesel) jakies 3 tyg. temu. Wszystko wydaje się ok – ale jedna rzecz doprowadza mnie do białej gorączki.
Problem w tym że jak dodaje gazu i jestem np. przy 2,5 tys obrotów, puszczam pedał gazu wrzucam sprzęgło to czuje na nim jak by się coś kręciło przez jakieś 2 s. dźwięk yyyyyy. Obrazowo to wygląda tak jak by jakieś koło wytracało prędkość. Tak jest przy zmianie na każdym z biegów i jest to odczuwalne na sprzęgle jak i słyszalne. (mi to wygląda na koło 2M lub jakieś łożysko – niestety się mogę mylić bo się nie znam)
Do tej pory jeździłem tylko benzyniakami i takiego efektu nie było. Również przejechałem się paroma innymi dieslami (niestety nie mazdą) – i również tego nie zauważyłem.
Ciekawe bo wybrałem się do salonu gdzie ów auto kupiłem – a sprzedawca który ma ten sam model mówi że to normalny objaw! – dla mnie nie ! coraz częściej nie mam ochoty wsiadać do tego samochodu...
dzisiaj przejechalem sie z mechanikiem – powodem jest podobno wlasnie kolo 2 masowe – wczesniej zamiast sprezynek byly gumki i tego nie bylo slychac teraz sa sprezynki ito powoduje takie COS!
reasumujac nie place tyle kasy by potem wozic sie przez nastepne parenascie tysiecy z tym COS!!!! bo mnie to ....
Pozdrawiam
Radek
- Od: 5 sty 2011, 15:31
- Auto: mazda 6 mzr-cd 140km
rpiatek napisał(a):Witam wszystkich,
Pozdrawiam
Radek
Ten Typ Tak Ma, ja się przyzwyczaiłem do ów dźwięku, powodem może i jest dwumasa, tyle że ona po prostu tak działa/takie dźwięki wydaje i zmiana jej na nową nic nie zmieni w tej kwestii o czym pisano w tym temacie. Dodam tylko że ja tak mam od początku a obecny przebieg to prawie 70 tyś i dźwięk ani się nie nasilił ani nie zmniejszył
- Od: 19 sie 2009, 22:54
- Auto: Mazda 6 GH MZR-CD 140 Sedan 08
dzieki za info.
ja uwazam ze tak nie powinno byc!!! wyobraz sobie ze kupujesz swietlowke za 300zl – swieci poprostu rewelacyjnie ale buczy! – niestety nikt ci nie mowil o buczeniu. Mnie osobiscie by to doprowadzilo do ...
a na pewno bym to oddal albo kupil cos innego byle by nie buczalo....
Podobnie mam z ta mazda ale niestety nie moge jej wymienic ani oddac ...
Ten samochod mial mnie cieszyc jak zapewnial producent – ale niestety przez taka glupote pozostale dobre strony tego auta legly w gruzach – bo ten dzwiek siedzi mi juz w glowie i puszczanie muzyki tego niezagluszy!
przykra sprawa i jestem mocno rozczarowany zawlaszcza ze szukalem dla siebie samochodu przez 2 miesiace. Postaram sie rowniez by to w gazetach troche opisali – moze mazda to uszanuje i zrobi cos
!!!!
R.
ja uwazam ze tak nie powinno byc!!! wyobraz sobie ze kupujesz swietlowke za 300zl – swieci poprostu rewelacyjnie ale buczy! – niestety nikt ci nie mowil o buczeniu. Mnie osobiscie by to doprowadzilo do ...
Ten samochod mial mnie cieszyc jak zapewnial producent – ale niestety przez taka glupote pozostale dobre strony tego auta legly w gruzach – bo ten dzwiek siedzi mi juz w glowie i puszczanie muzyki tego niezagluszy!
przykra sprawa i jestem mocno rozczarowany zawlaszcza ze szukalem dla siebie samochodu przez 2 miesiace. Postaram sie rowniez by to w gazetach troche opisali – moze mazda to uszanuje i zrobi cos

R.
rpiatek napisał(a):dzieki za info.
przykra sprawa i jestem mocno rozczarowany zawlaszcza ze szukalem dla siebie samochodu przez 2 miesiace. Postaram sie rowniez by to w gazetach troche opisali – moze mazda to uszanuje i zrobi cos!!!!
R.
Generalnie mi nie przeszkadza kompletnie ten dźwięk, rzekłbym nawet że mi się delikatnie podoba – bardzo podobny występuje w P 911

ja mam diesela i jakoś nie słyszę szmerów... a jestem z tych typów co to każde skrzypienie, pukania, pierdzenie w aucie usłyszę i maniakalnie za każdą cenę wyciszę. A może juz się przyzwyczaiłem? 

-
Kamil
ciekawe, że jedni mają a inni nie ...
z tego co widze to masz ten sam model
ja gdzieś na tym forum znalazlem nagrnie tego zjawiska trzeba sie wsluchac...
http://mcbeth.republika.pl/test1.mp3
NAJBARDZIEJ TO SLYCHAC W 31 SEKUNDZIE
R.
z tego co widze to masz ten sam model
ja gdzieś na tym forum znalazlem nagrnie tego zjawiska trzeba sie wsluchac...
R.
Ostatnio edytowano 20 sty 2011, 12:15 przez rpiatek, łącznie edytowano 2 razy
rpiatek napisał(a):ciekawe ze jedni maja a inni nie ...
z tego co widze to maszten sam model
ja gdzies na tym forum znalazlem nagrnie tego zjawiska trzeba sie wsluchac...
mozesz podac roczniki jakie wyposazenie
R.
Ja tam nic nie słyszę... Może mówimy o innym dźwięku...

....
rpiatek wstaw ten plik audio który mi wysłałeś, dopiero tam zrozumiałem o jaki szmer chodzi. ten wycięty tylko w momencie zmiany biegów
-
Kamil
proszę bardzo
poniżej fragment nagranie trochę poprawiony (moment wciśnięcia sprzęgła i odgłos prawdopodobnie koła 2 masowego)
http://emailer.pl/mazda-pop.zip
Pozdrawiam
R.
poniżej fragment nagranie trochę poprawiony (moment wciśnięcia sprzęgła i odgłos prawdopodobnie koła 2 masowego)
http://emailer.pl/mazda-pop.zip
Pozdrawiam
R.
Ostatnio edytowano 20 sty 2011, 12:14 przez rpiatek, łącznie edytowano 1 raz
1, 2