Wymiana oświetlenia tablicy rejestracyjnej – kombi
Strona 1 z 1
Witam
Nie pali mi się oświetlenie tablicy rejestracyjnej. Próbowałem wyjąć spalone żarówki od zewnątrz po ściągnięciu plastikowych przezroczystych osłonek ale nie potrafię ich wykręcić :/ Jak się do nich dostać? Muszę zdejmować całą osłonę wewnętrzną klapy bagażnika?
Nie pali mi się oświetlenie tablicy rejestracyjnej. Próbowałem wyjąć spalone żarówki od zewnątrz po ściągnięciu plastikowych przezroczystych osłonek ale nie potrafię ich wykręcić :/ Jak się do nich dostać? Muszę zdejmować całą osłonę wewnętrzną klapy bagażnika?
- Od: 4 lut 2013, 19:10
- Auto: Mazda 6 GH Kombi, 2.0D MZR-CD 140KM, 2009r.
Tam nic się nie rozbiera. Ja u siebie zdejmuje plastikowe osłony, a następnie wyciągam żarówki 5w5.
Są wciskane a nie wkręcane.
Są wciskane a nie wkręcane.
Iver1982 napisał(a):Próbowałem wyjąć spalone żarówki od zewnątrz po ściągnięciu plastikowych przezroczystych osłonek ale nie potrafię ich wykręcić
Przepraszam ale z tego zdania zrozumiałem że próbujesz je wykręcać.
Szkło nie powinno zbyt mocno się związać nawet ze stopionym plastikiem. Spróbuj żarówki mocniej poprzeginać w prawo-lewo, powinny puścić.
Jestem świeżo po wymianie obu żarówek oświetlenia tablicy i rzeczywiście ciężko je wysunąć nie wykręcać, a spowodowane to było ich mocnym nagrzewaniem się w oprawach plastikowych, które były lekko okopcone i podtopione. Pewnie powodem jest to, że w moim aucie światła palą się non stop (tak było od nowości). Zastanawiam się nad wymianą typowych baniek 5w5 na ledy, które się nie nagrzewają, ale wiem, że może być problem z błędami w elektryce. Pytanie czy ktoś sprawdził już co jest alternatywą dla 5w5?
-
Jacenty
Jeżeli kupisz LEDy typu Canbus, to nie powinno być żadnych błędów. Są to LEDy T10.
- Od: 7 kwi 2014, 13:44
- Auto: Jest: Grey Fūjin '03
Było: Mazda6 Tamura '07
Mr_Bartek napisał(a):Jeżeli kupisz LEDy typu Canbus, to nie powinno być żadnych błędów. Są to LEDy T10.
Wojtek napisał(a):W M6 GH nie ma żarówek w szynie CAN...
Czyli reasumując?

-
Jacenty
Czyli jeśli nie są szynie CAN, to możesz kupić tani LED T10 i będzie pasować. 
- Od: 7 kwi 2014, 13:44
- Auto: Jest: Grey Fūjin '03
Było: Mazda6 Tamura '07
Mr_Bartek napisał(a):.... to możesz kupić tani LED T10 i będzie pasować.
Tani LED to nienajlepszy pomysł gdyż daje kiepskie światło i ma niską żywotność. Lepiej zainwestować w coś z rodzaju smd lub Cree bez canbus gdyż nie jest on wymagany. Można wymieniać wszystkie żarówki na dowolne LEDy. Jeżeli chodzi o podświetlanie rejestracji to ja mam coś takiego

P.S.
Oryginalne żarówki ciężko jest wyciągnąć z gniazd. Pod wpływem temperatury tak jakby spiekają się lekko z gniazdem więc nie bać się poruszać mocniej. Nawet jeżeli żarówka pęknie – cóż po coś się do niej dobieramy przecież

Czyli te ledy które podałeś na tej aukcji allegro, będą pasowały do mojej Mazdy?
- Od: 5 wrz 2012, 18:48
- Auto: Mazda 3 BN HB 2017
2.0 SkyActiv-G 120KM 6MT SkyEnergy Jet Black + Led + Navi
oraz
Mazda 2 DJ 2015
1.5 Sky-Activ G 5MT
Deep Crystal Blue
oraz
Mazda 5 CW 2012 Navi
2.0 Petrol 6MT 150 KM Brilliant Black
Rowniez polecam dobrej jakosci LEdy... Do podswietlenia tablicy rejestracyjnej wystarcza Ledy mocy 1W... Ledy Cree nie polecam gdyz sa za mocne maja 3 W lub 5 W...
Arkana , Captur , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
artek77 dokladnie takie mam i moge smialo je polecic. Efekt jest porownywalny do podswietlenia tablicy w nowych BMW wiec calkiem fajnie to wyglada. Natomiast LEDy Cree polecam jako np. postojowki.
artek77, pierwsza z brzegu aukcja:
http://allegro.pl/zarowka-led-postojowk ... 28608.html
takie same proponuję do postokówek...

takie same proponuję do postokówek...
Arkana , Captur , Mii
Dzięki Wam 
Dopisano 2 lis 2014, 09:58:
Dzięki Wam
Dzięki Wam
Dzięki Wam
Dzięki Wam
- Od: 5 wrz 2012, 18:48
- Auto: Mazda 3 BN HB 2017
2.0 SkyActiv-G 120KM 6MT SkyEnergy Jet Black + Led + Navi