Wymiana żarówki ksenonowej

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez labusm » 11 lip 2011, 12:28

Wszystko dobrze z tą instrukcją wymiany, ale jest jeden słaby punkt
Mianowicie po odkręceniu nadkola dalej przeszkadza w manewrach skrzynka z bezpiecznikami. Przynajmniej z lewą lampą tak jest. Z prawą nie wiem, nie zagladałem
Może i da się dekiel lampy odkręcić na czuja, ale wyjąć żarnika z tamtąd to już raczej ni ch....
Obrazek

Punto małżonki mej
Obrazek
Początkujący

Od: 12 lut 2009, 20:23
Auto: Mazda 6 GH 2008 2,0 diesel

Postprzez ZOOM-ZOOM » 11 lip 2011, 13:55

Nie wiem kolego ale skrzynka z tymi bezpiecznikami nic a nic mi nie przeszkadzała a uwierz mi, nie lubię kiepskiego dostępu i jeśli by było trzeba rozebrałbym kolejne wymagające tego elementy.
Pozdrawiam.
Forumowicz

Od: 16 paź 2008, 22:33
Auto: MAZDA 6 GH 2.0 MZR-CD 103kW/140KM TOP '08r.

Postprzez kodzio21 » 30 lip 2011, 08:58

Witam, Mozliwe ze ktos juz o to pytal, ale nie doczytalem sie tego. Moj problem jest troche inny – bo:
W prawym xenonie nie swieci mi tylko lampa mijania, jak wlacze drogowe to swieca, pozycyjne rowniez. Zanik wymienilem na D2S od Phillipsa i dalej nic.. Nie wiem czy to moze byc przetwornica? Bo jak by padla to pewnie nie swiecily by wszystkie nie tylko mijania. Bezpieczniki posprawdzalem i wszystkie sa ok. Bardzo Prosze o Pomoc.
kodzio21

Postprzez jaro73 » 8 sty 2012, 14:13

glowasiek napisał(a):z tego co pamietam do zalecaja wymiane zarowek poprzez zdjecie nadkoli – ale ostrzegam troche do odkrecania "srubek" bedziesz mial.

Ja tylko tak robię przy wymianie,odkręcam nadkole i wymieniam,da się ją wyciągnąć z gniazda bez zdejmowania nadkola,ale sam montaż to niezłe mistrzostwo,na ulicy nie bardzo widze wymianę ksenonka.pozdrawiam :D
jaro73

Postprzez Popo » 16 sie 2012, 20:56

A wiecie może jakie są objawy wypalania ksenonów ?
U mnie wydają się żółtawe, czy u Was jest tak samo?
Forumowicz

Od: 29 lip 2011, 21:25
Auto: Mazda 6 2009 MZR-CD 2.2 Sport 185KM

Postprzez zielony110 » 17 sie 2012, 16:06

Popo napisał(a):A wiecie może jakie są objawy wypalania ksenonów ?

przypuszczam, ze sa takie same jak w GG.
Najpierw swiatlo wydaje sie zoltawe, pozniej zarnik zaczyna odmawiac posluszenstwa i zaczyna mrugac.
Chlopaki w GG w takich sytuacjach zmieniali na nowe ;)
Wejdz w GG/GY i jest temat o wymianie zarnikow. Poczytaj i bedziesz wiedzial, czy masz podobne objawy ;)
Forumowicz

Od: 5 mar 2011, 20:20
Auto: Inne

Postprzez janow » 25 sie 2012, 13:49

Witam.

Czy ktoś wie czy można regulować reflektor w poziomie?
Lewa lampa świeci mi za bardzo w lewo. Patrząc na reflektor widać też, że soczewka nie jest umieszczona centrycznie.
Zastanawiam się wiec czy przewidziano regulację, czy też ktoś źle upchnął żarnik w lampie tak, że przemieściło całe lustro z soczewką?
----

Jako, że sprawa rozwiązana to odpowiem sobie sam – krzywo osadzony palnik ksenon. D otego regulacja poziomu i świeci wybornie.
Forumowicz

Od: 14 maja 2012, 17:16
Auto: Mazda 6 GH Sport 2.5

Postprzez zor-ro1970 » 6 gru 2014, 22:02

Dziś wymieniałem żarnik od strony kierowcy w warsztacie. Byłem mile zaskoczony jak mechanik zdiął obudowę filtra powietrza i swoja malutką rączką wykręcił dekiel , za chwile żarnik wyjęty, założony nowy. 10 minut pracy, koszt 10 zł. Jeśli ktoś ma małe dłonie i wprawę wymiana bez żadnego odkręcania nadkola.
Forumowicz

Od: 30 cze 2010, 10:05
Auto: Rav 4 2.0 2013
Mazda 6 GH 2.5 Top 2008, Lpg