Skrzypiące plastiki w kabinie.

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez Wojtek » 1 mar 2011, 17:49

Jaksa napisał(a):Nie ma sprawy , mogę wysłac na maila tym ktorzy maja ten problem.

Dziekujemy :)

...i to sie nazywa kolezenska pomoc i wsparcie :D
Arkana , Renault , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Zarząd – Członek Zarządu

Od: 21 gru 2013, 13:44
Auto: Renault Arkana E-Tech
Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez polak900 » 1 mar 2011, 17:54

to może jeszcze jakaś rada na skrzypiące coś z przodu po lewej stronie kierowcy
ustaje przy uderzeniu z boku (od strony kierowcy) w deskę, powraca w czasie jazdy, dźwięk jest porównywalny do grzechotania, może to jakiś kabelek drga.
Obrazek
Forumowicz

Od: 18 lis 2010, 20:00
Auto: M6 GH 2.0 MZR DISI Ex+
Subaru Legacy 2.0 D MY10

Postprzez polak900 » 3 mar 2011, 18:07

w końcu rozwiązałem problem ze skrzypieniem w swoim samochodzie
tak jak przypuszczałem powodował niechlujnie poprowadzony kabelek nie wiem od czego
dostałem się do niego od spodu z lewej strony kierowcy wyjmując mały schowek.
kabelek poprowadziłem po swojemu przyklejając go taśmą izolacyjną
w samochodzie cisza, nic w końcu nie skrzypi. ASO rozebrało mi pół deski rozdzielczej i nie dali rady. <lol>
pozdrowienia, jak komuś skrzypi to niech najpierw tam sobie to sprawdzi
może skrzypienie przenosi się i mamy wrażenie skrzypienia podszybia
Obrazek
Forumowicz

Subaru Legacy 2.0 D MY10

Postprzez Wojtek » 3 mar 2011, 18:21

polak900 napisał(a):w końcu rozwiązałem problem ze skrzypieniem w swoim samochodzie
tak jak przypuszczałem powodował niechlujnie poprowadzony kabelek nie wiem od czego
dostałem się do niego od spodu z lewej strony kierowcy wyjmując mały schowek.
kabelek poprowadziłem po swojemu przyklejając go taśmą izolacyjną

gratulacje <jupi> ... moze fotorelacja?

polak900 napisał(a):ASO rozebrało mi pół deski rozdzielczej i nie dali rady. <lol>

nie tobie jednemu... <oczy>
Arkana , Renault , Mii
Zarząd – Członek Zarządu

Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez polak900 » 3 mar 2011, 22:05

nie trzeba fotorelacji:) bo każdy ma tylko jeden schowek po stronie lewej kierowcy (mieszczą się tam tylko okulary
jak się wyjmie go jest tam jakaś wiązka kabli z których jeden u mnie akurat czarno czerwony był za długi i sobie wisiał, od razu widać co było fabrycznie montowane a co dodatkowo w salonie
Obrazek
Forumowicz

Subaru Legacy 2.0 D MY10

Postprzez glowasiek » 4 mar 2011, 10:22

bardzo rzadko ale czasami miewam taki dzwiek wiec lezeli pogoda pozwoli to jutro sprawdze i dam znac

ps. dzieki za porade
Forumowicz

Od: 19 cze 2010, 22:36
Auto: Mazda 6 GH sport

Postprzez polak900 » 13 lut 2012, 20:02

psiknąłem parę razy i już nic nie skrzypi <spoko>
Obrazek
Forumowicz

Subaru Legacy 2.0 D MY10

Postprzez smile » 13 lut 2012, 21:28

Gdzie psikałeś? :)
Jest informacja w serwisie na temat zbyt długich kołków mocujących tylną szybę, które podczas mrozów w kontakcie z nadwoziem wydają hałasy jak stary tapczan :) Dotyczy nadwozia typu SEDAN.
Forumowicz

Od: 16 lip 2011, 13:38
Auto: M5 CR
M6 GY

Było:
323F BJ RF2A

Postprzez Marianek » 13 lut 2012, 21:50

smile napisał(a):A tylna szyba nie skrzypi na mrozach w waszych sedanach?

Nie słyszałem żadnych skrzypów :),póki co :)
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
Zoom -Zoom from Belgium
Przedstawiciel Beneluxu i Niemiec

Od: 26 mar 2010, 14:31
Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.

Postprzez JarekM » 14 lut 2012, 01:12

Bo masz za nową Madzię.
Moja zaczęła skrzypieć dopiero pod koniec drugiej zimy.
Teraz jestem już po dwóch cięciach i chyba zbliża się trzecie. Czyżby kołeczki rosły. :D
A ja lubię swoją Madzię........ :) czasami, a czasami nie
Forumowicz

Od: 2 wrz 2008, 15:24
Auto: było Mazda 6 black wer GH `08 2.0 Diesel 6MT kołka 17", przebieg 138000, Bose etc.
od 21.04.2016 jest Mazda 6 GJ sedan black`16 diesel 2.2l -175 KM 6MT SkyPassion

Postprzez Kamil » 14 lut 2012, 08:54

JarekM napisał(a):Czyżby kołeczki rosły.

u mnie też rosną. Ale skrzypi tylko na silnym mrozie.
Kamil

Postprzez last_mohican » 1 gru 2012, 21:39

Od jakiegoś czasu (ok. miesiąc) słyszę straszne skrzypienie plastików z przodu – lewe drzwi, prawa strona też – chyba drzwi albo schowek (albo obydwa elementy). Fatalnie skrzypi też w czasie skręcania kierownicy, szczególnie słyszalne przy małej prędkości na zakrętach, przy skręcie w lewo. Skrzypi też kolumna kierownicy. Słychać to wyraźnie jako trzaski. Przyczyn mechanicznych brak, żadnych luźnych elementów, itp. Wcześniej tego na 100% nie było.

To jak – towarzysze –

– pomożecie?
Forumowicz

Od: 30 mar 2012, 10:48
Auto: Mazda 6 Kombi 2.2 MZCD 2010 (przed liftem)

Postprzez Wojtek » 1 gru 2012, 22:15

last_mohican napisał(a):– pomożecie?

sam mogles sobie pomoc... :P
wystarczylo dolaczyc posta do istniejacego tematu...

wedlug:

Prosze o zapoznanie sie z zasadami panujacymi na forum:
1. W pierwszej kolejnosci szukamy tematow nas interesujacych... do tego celu prosze zyc wyszukiwarki...
2. Czytamy je
3. Jezeli nie znalezlismy odpowiedzi na nasz problem, to zadajemy nasze pytanie na koncu tego watka
4. Jezeli nie ma takiego tematu, wtedy mozemy zalozyc nowy...

tym razem polaczylem... ;)
Arkana , Renault , Mii
Zarząd – Członek Zarządu

Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez ajsmeno » 29 lip 2013, 22:01

Zaczęło się.. A więc tak trzeszczenie tylniej szyby, odgłos taki, jakby była przymarźnięta. No i z przodu, tak jakby z okolic, słupka prawego od strony pasażera (wersja UK), no i z okolic, wyświetlacza.

Dziś zapsikałem WD40, między szybą tylnią a plastikiem, niby coś pomogło, a co zrobić z przodem? boję się żeby nic tam nie "zalać".
Forumowicz

Od: 3 kwi 2013, 19:32
Auto: Mazda 6 GH 2.0 147KM hatchback 2008r, wersja UK

Postprzez ajsmeno » 13 wrz 2013, 23:18

Witam.

Od jakiegoś czasu mam problem z trzeszczeniem, w desce rozdzielczej, ale to opiszę po kolei.

Najpierw zaczęło mi coś trzeszczeć w lewym przednim słupku, jakoś to przebolałem – z tym już kupiłem. Wszystko było ok przez jakiś czas. W ostatnim miesiącu, doszło do tego skrzypienie/trzeszczenie w okolicach podszybia, wyświetlacza, radia.

Trzeszczenie występowało tylko z rana, przy temp. poniżej 15 stopni C. Popołudniu nigdy nic nie było słychać. Moja dziewczyna uświadomiła mnie, siedząc na pasażerce, że skrzypienie nie dobiega ze słupka tylko "mniej więcej na środku", więc od razu obstawiałem na plastik do którego przymocowane jest lusterko wewnętrzne, fakt ten plastik jest luźny.

No i pewnego ranka, wsiadając do auta, oparłem się mocniej o dźwignię hamulca ręcznego, i wtedy usłyszałem, takie same trzeszczenie jak przy jeździe po nierównej drodze. No więc ucieszony testuje, jadę po parkingu w pracy (betonowe płyty, więc koncert mam niesamowity), dociskam i dalej trzeszczy, no więc lekko zaciągnąłem ręczny na 2-3 ząbki i CISZA. No więc na każdej nierówności, jak zaczęło trzeszczeć od razu zaciągałem ręczny i cisza, nie nie trzeszczy.

Kolejny etap, ściągnąłem, plastikowy schowek na kubki, zauważyłem brak śrubki w plastiku, który jest przykręcony do tych białych widełek. Postanowiłem jeden dzień pojeździć, żeby się przyglądnąć co może być nie tak, no i z rana nic cisza, zero trzasków. Za dnia spasowałem śrubkę przykręciłem, popatrzyłem, ale wydawało mi się, że nic już tam nie może skrzypieć. Dźwignia ręcznego nie ma bezpośredniego kontaktu z jakimś plastikiem czy coś. Nawet dokleiłem gąbkę do zaczepów, od plastikowego schowka na kubki, żeby ciaśniej wszedł, nie wiem nie mam pojęcia. Przy okazji podkręciłem ręczny.

W dzień było spoko, czyli tak jak zawsze. Ale jadąc do pracy wieczorem już mi coś trzeszczało, ale nie tak jak wcześniej. No i z rana znów, coś skrzypiało <płacze> . Całą drogą powrotną dociskałem ten schowek na kubki, po lewej stronie i niby coś przestawało, ale nie jestem pewny na 100%. Ściskałem tą gumową obudową dźwigi ręcznego i ona wydaje podobny dźwięk jak te trzeszczenie.

Nie mam za bardzo już pojęcia i ochoty dalej dociekać, ponieważ przy demontażu schowek mi pękł, musiałem skleić, i raczej nie chcę teraz tego co chwile ściągać, bo raczej nie uda mi się tego tak skleić jak teraz. Lekko poddałem się, ale czytałem gdzieś w jakimś temacie, że kilka osób miało podobny problem, może Wam się uda dojść, do trzeszczy.

Pozdrawiam.
<oczko>
Forumowicz

Postprzez kkaczor » 14 wrz 2013, 03:30

O, ja też nie mam tej jednej śrubki, która trzyma tunel centralny w widełkach... ciekawe, czy to tak ma być, czy mamy samochody z tej samej serii bez śrubki :)

Trzeszczenia z tunelu centralnego nie zauważyłem, ale z podszybia i owszem. Ja mam dwa rodzaje – jeden to plastiki na zewnątrz w podszybiu i pomaga przemycie raz na jakiś czas, drugie jest nie do zlokalizowania :( Auto w ASO spędziło cały dzień, zdjęli wszystkie plastiki które się tylko da... i wygląda na to, że to skrobie pod deską. Na demontaż się nie zdecydowałem.
Forumowicz

Od: 25 sty 2010, 10:14
Auto: Mazda6 GH 2009 sedan 2.0

Postprzez ajsmeno » 14 wrz 2013, 11:20

A spróbuj ręczny lekko zaciągnąć przy trzeszczeniu.
Forumowicz

Postprzez ajsmeno » 19 wrz 2013, 21:53

Kolego chciałem dodać, że mi nie trzeszczy z tunelu środkowego tylko z okolic radia i podszybia. Podejrzewam, że dźwięk się niesie.
Forumowicz

Postprzez polak900 » 19 wrz 2013, 22:03

Trzeszczenie z podszybia pochodzi od kabli biegnących pod kierownicą po lewej stronie, dochodzą one do tej wtyczki od alarmu.
Tam jest taka wiązka niechlujnie uwiązanych kabli

Nie wiem czy to u was trzeszczy , ale jak się tym zająłem i je umocowałem na sztywno to problemu nie ma.

Mnie jeszcze trzeszczało z tylu, winne były kable przechodzące pod podsufitką, psiknąłem tam dużą ilość wurtha i też nic nie słychać

Obecnie trzeszczy przedni fotel <oczko>
Obrazek
Forumowicz

Subaru Legacy 2.0 D MY10

Postprzez kkaczor » 20 wrz 2013, 00:03

Koledzy, przetestuję obie informacje :) Z trzeszczeniem z tyłu poradziło sobie niegdyś ASO (podobno jakaś spinka była za długa i była na to nota serwisowa... ale bardzo możliwe, że właśnie chodzi o kable, ale profesjonalniej wyglądała spinka ;)).

A jeżeli chodzi o przód – to chętnie zajrzę pod plastiki przy najbliższej okazji!
Forumowicz

Od: 25 sty 2010, 10:14
Auto: Mazda6 GH 2009 sedan 2.0